De accu in je laptop

Zijn er belangrijke verschillen in de accu van laptops? Ja, zeker. Die uiten zich vooral op het vlak van hun capaciteit en levensduur. Het is dus belangrijk dat je bij de aankoop van een nieuwe laptop op de prestaties van de accu let om een miskoop te voorkomen. Ben je aan een nieuwe laptop toe? Kies er dan een met een vervangbare accu. Dat is lang niet altijd mogelijk, waardoor je bij een versleten accu meteen een nieuwe laptop moet kopen.

Je kiest voor een laptop omdat je die overal kunt gebruiken. Je draagt hem overal met je mee en de ingebouwde accu zorgt ervoor dat je er draadloos mee kunt werken. Om dat vlot te laten verlopen heb je een accu of batterij nodig met voldoende capaciteit. Accu’s voor laptops vertonen op dit vlak belangrijke verschillen. Sommige laptops beschikken over een vervangbare batterij, anderen niet. Een laptop met zo’n vervangbare batterij kost meer, maar betaalt zichzelf op termijn terug. Je kunt diens batterij namelijk zo nodig vervangen zodat je niet een nieuwe laptop hoeft te kopen.

Capaciteit

De capaciteit van een batterij voor je laptop wordt weergegeven in milliampère-uren (mAh) of watt-uren (Wh). Bij notebook computers met een vijftien inch beeldscherm schommelt de capaciteit tussen de veertig en zestig Wh. Dat is belangrijk, maar zegt lang niet lang alles over de laptop. Hoe deze met de energie omgaat is zeker even belangrijk.

Batterijduur

De werkelijke accuduur hangt vooral af van de zuinigheid van je laptop. Laptops die hoofdzakelijk worden gebruikt om te gamen gebruiken uiteraard veel meer energie dan andere laptops. Die werken dus minder lang op een accu met dezelfde capaciteit dan laptops die voor werk of studie worden gebruikt. Die hoeven logischerwijs minder krachtig te zijn. Schermgrootte en beeldresolutie hebben overigens ook invloed op de levensduur van de batterij. 

Levensduur laptop-accu

De levensduur van Lithium-ion batterijen schommelt tussen de drie en vijf jaar. Gelukkig kun je zelf veel doen om de levensduur van de batterij van je laptop te verlengen.

Vervangbare accu of niet?

Kies dus bij voorkeur voor een laptop met een vervangbare batterij. Vroeger waren bijna alle laptops uitgerust met een vervangbare batterij. Bij notebooks wordt de batterij steeds vaker met de binnenkant van de behuizing verbonden. Zo is het onmogelijk om die zelf te vervangen. Dan ben je aangewezen op de fabrikant of op een derde partij en die zijn zeker niet goedkoop. Hou daar dus rekening mee bij de aankoop van een nieuwe laptop.

Nieuwe laptop accu kopen

Heb je een laptop met een vervangbare batterij? Controleer dan of de nieuwe (vervangende) batterij op je laptop past. Dat is namelijk lang niet altijd het geval. Let vooral op het model en de capaciteit van de batterij en controleer of het een originele of een goedkope namaak batterij betreft. De prijs van originele laptopbatterijen bedraagt gemiddeld honderd euro tegenover minder dan de helft voor namaak batterijen. De kwaliteit van deze varieert sterk. Bedenk je dus of je liever geld bespaart, of een goede kwaliteit laptop batterij koopt.

Bekijk hier of jouw type accu erbij staat

Waarborg

De gemiddelde waarborg van laptopbatterijen bedraagt twaalf maanden. Voor lichte notebooks ligt de periode van je waarborg zelfs nog lager.

Plaats een reactie