Tegenwoordig heeft bijna iedereen wel een laptop. Of je hem nu nodig hebt voor werk, school of voor het spelen van games; het is een belangrijk bezit. Het is dan ook erg vervelend wanneer de batterij snel leegloopt.
Steeds weer moet de laptop dan worden opgeladen, wat storend kan zijn wanneer jij het apparaat in gebruik hebt. Maar wat kan je hieraan doen?

Wat beïnvloed de batterijduur van een laptop?

De exacte batterijduur van een laptop is lastig in te schatten, omdat dit van veel verschillende factoren afhankelijk is. Toch kan er een redelijk gerichte schatting worden gemaakt van wat de meeste batterij verbruikt.

Op nummer één staat het beeldscherm. Dit is meestal zonder meer de grootste stroomverbruiker. Het beeldscherm wordt gevolgd door de processor, die ook veel stroom verbruikt.

Op de derde plek staan USB en andere uitbreidingspoorten. Verder verbruikt het netwerk en de harde schijf veel stroom.

Natuurlijk zijn de meesten hiervan essentiële onderdelen/functies van een laptop en daar kan je niet zomaar zonder. Wat je wél kunt doen om de batterijduur van jouw laptop te verlengen, lees je hieronder.

Let op de helderheid van je scherm

Veel mensen hebben het scherm van hun laptop onnodig helder staan. Het gevolg: de batterij loopt sneller leeg. Wil je de batterijduur van jouw laptop verlengen, dan is het dus aan te raden om zo min mogelijk gebruik te maken van de helderste stand.

Sluit applicaties die je niet gebruikt

Een fout die velen ook maken, is het open laten staan van meerdere applicaties die op dat moment niet worden gebruikt. Deze blijven dan actief op de achtergrond, en ook dat kost batterij. Om de batterij van jouw laptop te optimaliseren, is het dus goed om de applicaties die je niet gebruikt gewoon af te sluiten.

Schakel functies uit

Wat geldt voor applicaties die je niet gebruikt, geldt eigenlijk ook voor bepaalde functies. Denk dan bijvoorbeeld aan de WiFi en Bluetooth, maar ook aan gekoppelde USB-apparaten. Staan deze aan en worden ze niet gebruikt, kan dat aardig wat stroom vreten.

Check de instellingen van de laptop

Wil je de batterijduur van een laptop verlengen, dan kan je ook een kijkje nemen bij de instellingen van de laptop. Ga daar bijvoorbeeld naar energiebeheer. Deze instellingen kan je vaak zo aanpassen, dat de batterij langer meegaat.

Houd de laptop niet continu aan de oplader

Wederom een fout die veel mensen maken: de laptop te lang aan de oplader laten. Zit de accu vol en laat jij het apparaat nog voor lange tijd opladen, dan is dat niet goed voor de accu. Deze kan beschadigd raken wat als gevolg heeft dat de batterij sneller leegloopt.

Conclusie

Wanneer de batterij van jouw laptop snel leegloopt, is dat natuurlijk vervelend. Gelukkig zijn er verschillende dingen die jij kunt doen om de batterijduur te verlengen, zoals je hierboven hebt kunnen lezen.

Hopelijk is dit artikel nuttig geweest voor jou en slaag jij erin om de batterijduur van jouw laptop te verlengen!