Het komt altijd op een slecht moment. De wasmachine gaat kapot, hij is niet meer te repareren en er moet een nieuwe komen. Een wasmachine is in alle huishoudens onmisbaar maar een nieuwe, dat is weer een aardige investering. Wasmachines zijn prijzige apparaten. Toch hoeft het allemaal niet zo duur te zijn dan je misschien denkt. Daarom in dit bericht 5 bespaartips bij het kopen van een nieuwe wasmachine.

Tip 1: Zoek een goedkoop merk

Het aanbod aan merken is tegenwoordig echt enorm. Veel verschillende winkels verkopen nog veel meer verschillende merken. Als jij wilt besparen op de aanschaf van een nieuwe wasmachine is dit juist een goed iets. Je kunt dan namelijk op zoek gaan naar een goedkoper merk.

Niet iedereen is namelijk is staat om een Miele machine van meer dan €1.000 te kopen. Dit begrijp ik heel goed. Voor sommigen onder ons is dit een astronomisch hoog bedrag. Verdiep je daarom eens in de wat goedkopere merken. Deze merken maken machines voor een leuke prijs. Zo hoeft het geen te grote greep uit jouw portemonnee te worden.

Hieronder vind je een overzicht van een aantal goedkope merken:

Let wel op, een aantal van deze merken maakt ook wasmachines in het hogere prijssegment. Filter dus even op het budget dat jij in gedachte hebt om een weloverwogen keuze te kunnen maken.

Tip 2: Koop geen te grote wasmachine

Je zult het misschien niet meteen verwachten maar wasmachines kun je in verschillende groottes krijgen. Om te bepalen hoe groot de wasmachine moet zijn, moet je even naar de samenstelling van jouw huishouden kijken. Afhankelijk van hoeveel mensen er bij jou in huis wonen kun je bepalen hoe groot de machine inhoud moet zijn. Hieronder zie je een overzicht van welke trommelinhoud je moet hebben voor welke samenstelling van het huishouden:

  • 1 tot 2 personen: 5 of 6 kilogram
  • 3 tot 4 personen: 7 of 8 kilogram
  • 5 personen of meer: 9 kilogram

Er zijn ook machines te krijgen met een nog grotere inhoud. Alleen moet jij je afvragen of dat voor thuis wel nodig is. Dit soort wasmachines vind je namelijk vaak bij sportclubs en wasserettes. Deze machines kunnen een hele grote hoeveelheid was in 1 keer wassen.

Kies daarom zeker geen “te grote” machine. Een wasmachine met een trommelinhoud van 9 kilogram verbruikt aanzienlijk meer water en elektriciteit dan een wasmachine met een inhoud van 5 of 6 kilogram.

Tip 3: Koop een wasmachine in de aanbieding

Als je een nieuwe wasmachine moet kopen dan is het altijd verstandig om te kijken of er ergens een aanbieding is. Tegenwoordig zijn er heel veel (web)winkels die machines verkopen en er is er bijna altijd wel eentje in de aanbieding. Ga het internet op en ga opzoek naar de juiste aanbieding voor jou.

Natuurlijk kan het altijd voorkomen dat er geen aanbieding is op het moment dat jouw wasmachine kapot gaat. Een gemiddeld huishouden kan geen dagen zonder wasmachine. De mogelijkheid die je dan nog hebt is tijdelijk een tweedehands wasmachine kopen. Deze vind je zo op Marktplaats voor een paar tientjes. Deze gebruik je dan tijdelijk, kun jij weer wassen en wachten tot er een goede aanbieding voorbij komt.

Tip 4: Kijk naar het energielabel van de wasmachine

Het is misschien niet direct een besparing op de aanschaf van een nieuwe wasmachine. Ik raad je wel aan om te kijken naar het energielabel dat op de machine zit. Energie labels zitten ook op wasmachines en zeggen wat over het water -en elektriciteitsverbruik van de machine.

Als je niet teveel geld uit wilt geven dan zal je waarschijnlijk niet kunnen kiezen voor een wasmachine met energielabel A. Dit is op zich ook niet nodig maar het is wel iets om op te letten. Met de huidige energieprijzen die record naar record verbreken kan het op den duur goedkoper te zijn om nu iets meer te investeren.

Een machine met energielabel F verbruikt namelijk bijna 200% meer energie vergeleken met een machine met energielabel A. Het waterverbruik van de machine is echt afhankelijk van hoe groot de trommel is. Qua waterverbruik liggen de meeste machine niet heel ver uit elkaar. Ook is de prijs van water niet heel veel gestegen de laatste jaren. Hieronder vind je een overzicht van het stroomverbruik per energielabel en zie je wat hij aan elektriciteit verbruikt per jaar uitgaande van een prijs van €0,588 per kWh, de gemiddelde prijs in de maand mei van 2022:

Energieklassen:                            Energieverbruik per jaar:                          Energiekosten per jaar:

A                                                      97 kWh                                                         €27,00
B                                                      111 kWh                                                      €31,02
C                                                      126 kWh                                                      €35,85
D                                                      149 kWh                                                      €42,08
E                                                      169 kWh                                                      €47,75
F                                                       190 kWh                                                      €53,88

Hieruit wordt dus meteen duidelijk dat een machine met energielabel F bijna 2 keer zoveel stroom verbruikt dan eentje met energielabel A. Er vanuit gaande dat een wasmachine toch wel minimaal 10 jaar meegaat bespaar je over deze 10 jaar bijna €270. Ee reële afweging die je toch even moet maken als je een nieuwe wasmachine moet kopen.

Tip 5: Voorkomen is beter dan genezen

Dit is eigenlijk een tip die niet zo zeer slaat op het aanschaffen van de wasmachine maar voor als je de nieuwe machine hebt. Een wasmachine heeft namelijk een hekel aan pluizen en andere rotzooi de achterblijft in de wasmachine. Maak daarom de wasmachine regelmatig van de binnenkant goed schoon. Dit zorgt ervoor dat de wasmachine veel efficiënter loopt en langer mee gaat.

Als de wasmachine helemaal vol zit met pluizen en andere rotzooi verkort dit namelijk de levensduur van de machine. Tevens gaat hij ook veel meer energie verbruiken als hij helemaal vies zijn. Alle viezigheid zorgt voor extra wrijving bij het ronddraaien van de trommel. Hoe meer weerstand er is, hoe zwaarder de motor eraan moet trekken. Die zal dus meer energie verbruiken en sneller kapot gaan.

Bespaar tips machine kopen tot slot

Wanneer je dus een nieuwe machine moet kopen dan raad ik je aan om deze tips goed in het achterhoofd te houden. Natuurlijk is het altijd een groot bedrag dat je moet investeren maar een wasmachine is onmisbaar. Je bespaart zoveel mogelijk op de aanschaf maar houd dus ook het energieverbruik in de gaten. Het ziet er namelijk nog niet naar uit dat de energieprijzen weer snel op het oude niveau zullen zijn.

Veel succes met het vinden van de voor jou beste wasmachine.