De meeste mensen hebben tegenwoordig wel een printer in huis. De één gebruikt hem dagelijks en de ander slechts incidenteel. We leven echter in een tijd waarin alles veel duurder is geworden. De koopkracht is flink afgenomen. Daarom is het belangrijk dat we vaker naar onze kosten gaan kijken en bedenken hoe we deze kunnen verlagen. Dan kom je toch al snel uit op de meest variabele kosten, zoals de printkosten bijvoorbeeld. Maar hoe zorg je ervoor dat de printkosten zo laag mogelijk blijven? We zetten enkele eenvoudige tips op een rijtje waarmee je de printkosten ingrijpend en blijvend kunt verlagen.

Kies een duurzame printer

Heb je nog geen printer in huis en houden de bijkomende kosten je een beetje tegen? Dan sta je direct al één punt voor. Nu je namelijk nog geen printer heb, beschik je nog over alle mogelijkheden om een duurzaam exemplaar te kiezen. Deze printers verbruiken niet alleen veel minder stroom, maar zijn ook in staat om efficiënter met inkt om te gaan. Hierdoor heb je onder de streep minder hp inktpatronen nodig. Zo bespaar je toch al tientallen euro’s per jaar.

In de meeste gevallen staat er standaard aangegeven dat er in kleur wordt geprint. Bedenk echter goed dat er hierbij ook meer inkt wordt verbruikt. Je kunt veel besparen door vaker in zwart-wit te printen. Dit kan je zelf aangeven in de instellingen van je printer of per afdruk veranderen. Je kunt er ook voor kiezen om een zwart-wit printer te kopen. Deze kan enkel zwart-wit afdrukjes maken. Dat is prima wanneer je enkel tekst uitprint en de afdrukken voor persoonlijk gebruik nodig hebt. Dan is in kleur printen overbodig en zo bespaar je eenvoudig op extra kosten.

Je verbruikt niet alleen inkt tijdens het printen, ook papier. Daarom is het ook goed om rekening te houden met de hoeveelheid papier die er tijdens iedere afdruk doorheen gaat. Hoe vaak komt het wel niet voor dat er twee papiertjes worden gebruikt, terwijl er op het tweede papier slechts één zin of een kleine afbeelding staat? Dat is uiteraard ongelooflijk zonde. Je kunt dit eenvoudig voorkomen door standaard dubbelzijdig te printen. Zo verbruik je circa de helft minder papier.

Wist je dat er ook kwaliteitsverschillen zijn in printpapier? Zo heb je zeer goedkoop papier wat erg dun is en snel scheurt, maar wel volstaat voor persoonlijke afdrukjes of kladversies. Je kunt ervoor kiezen om zowel kwalitatief als minder kwalitatief papier in huis te halen en deze af te wisselen, geheel afhankelijk van de wensen met betrekking tot de afdruk.

Kies voor huismerk inkt

Wist je dat alle inktpatronen aan dezelfde eisen moeten voldoen om verkocht te kunnen worden? Huismerk inkt is dan ook net zo goed als wanneer je voor een merkje kiest. Je kunt veel besparen door voor een huismerk te kiezen. Wel moet je dan natuurlijk zeker weten of deze compatibel is met je printer. Niet alle printers functioneren even goed met een huismerk. Goed om dit dus van tevoren uit te zoeken om een miskoop te voorkomen. 

Inkt niet direct vervangen

Dit klinkt misschien een beetje vreemd, maar het werkt echt! Als je al een tijdje met dezelfde cartridges doet, kun je binnen niet afzienbare tijd verwachten dat je een melding krijgt om deze te vervangen. Deze melding treedt echter al ruim van tevoren op. Zodra de melding verschijnt, kan je dus echt nog wel heel wat printen. Helaas gebruiken veel mensen deze mededeling om direct de cartridges te vervangen. Dit betekent dus ook dat je veel cartridges nog met best wel wat vulling wegdoet. Zonde!

Natuurlijk moet je wel iets doen na de mededeling. Let er in elk geval op dat je al inkt in huis hebt, zodat je – indien ze echt volledig op zijn – deze direct kunt vervangen. Er is immers niets zo vervelend als er achter moeten komen dat de inkt op is als je net iets belangrijks uit wil printen. Zorg dus altijd voor voldoende voorraad, maar vervang de cartridges niet te snel. Zo bespaar je eenvoudig geld.

Wil je niet voor onverwachte verrassingen komen te staan? Weet dan ook dat je het inktniveau eenvoudig kunt checken via je printer. Controleer deze altijd voordat je gaat afdrukken om onnodig verbruik van papier te voorkomen.

Blijf op regelmatige basis printen

Regelmatig printen, bespaar je daar nou echt kosten mee? Het klinkt een beetje tegenstrijdig. Toch is het helemaal juist. Als er te weinig geprint wordt, kunnen er namelijk verstoppingen optreden in de printer. In uitzonderlijke gevallen kunnen de printkoppen zelfs volledig opdrogen. Voordat je dan weer kunt printen, moet je heel veel nieuwe inkt gebruiken om de printkoppen weer te doen functioneren. Hierdoor verbruik je veel meer inkt dan nodig is, ondanks dat je relatief weinig print. Kortom: de printer is veel duurzamer in het verbruik van inkt als deze regelmatig gebruikt wordt. Regelmatig printen scheelt dus onder de streep in de kosten.

Print je regelmatig webpagina’s met informatie uit? Dan weet je vast ook dat hierbij meestal standaard pictogrammen en afbeeldingen worden meegenomen. Dit zorgt er echter wel voor dat er dus veel meer inkt en meestal ook papier wordt verbruikt. Gelukkig kun je in de instellingen bij het printen aangeven dat ze enkel de tekst mogen meenemen in de afdruk. Zo bespaar je heel wat inkt en papier. Bovendien gaat het doorgaans om de tekst en niet om alle extraatjes daaromheen.

Wist je dat er ook websites zijn waarop je de webpagina kunt uploaden en je direct een printvriendelijke afdruk te zien krijgt? Zo hoef je enkel nog maar op printen te drukken en weet je zeker dat er zo min mogelijk onnodige kosten worden gemaakt.

Gebruik een eco-vriendelijk lettertype

Wil je iets uitprinten wat je zelf geschreven hebt via Word? Dan kun je veel geld besparen door een eco-vriendelijk lettertype te nemen. Gelukkig zijn er hiervan op Word enkele te vinden. De meeste lettertypes zijn ook gewoon voor iedereen gratis en toegankelijk. Ecofont Vera Sans is misschien wel het bekendst. Hierbij zitten er minuscule gaatjes in elke letter, zodat er minder inkt wordt gebruikt.