Gaming laptops

beste gaming laptop 2021 kopen? Op een gemiddelde laptop kun je geen games spelen. Daar heb je dus echt een krachtige gaming laptop voor nodig die alles dat je nodig hebt in zich heeft. Van een krachtige processor, grafische kaart tot voldoende opslag en een hoogwaardig beeldscherm.

De gaming laptops zijn zo ontworpen dat ze optimale prestaties leveren. Zodat je er langdurig op kunt gamen zonder dat iets je ook maar in de weg staat. Dat zorgt immers voor de beste gaming ervaring. Om voor deze prestaties te zorgen is het belangrijk dat alle onderdelen afzonderlijk heel krachtig zijn en dat deze uitstekend kunnen samenwerken.

Het is dus belangrijk dat je weet waaraan een gaming laptop moet voldoen. Zo maak je een goede keuze voor de beste gaming laptop waarvan je de komende tijd veel gaming plezier kunt hebben.

Aan welke eisen moet een gaming laptop voldoen?

Een gaming laptop heeft zoals al een beetje verteld absolute snelheid in zich. Er zijn verschillende onderdelen verantwoordelijk voor de snelheid van een gaming laptop. Dit zijn de processor die alle taken verwerkt. Het werkgeheugen dat zorgt voor het soepel laden van games. De grafische kaart voor de weergave van zware grafische beelden.

Daarbij is het soort opslag ook belangrijk. Een Solide State Drive (SSD) laadt programma’s en games namelijk veel sneller dan een normale harde schijf. Wat zeker bij het gamen groot verschil maakt. Bij een gaming laptop maakt ieder onderdeel dus verschil als je kijkt naar de prestaties en ervaring tijdens het spelen van je favoriete games.

Al deze kracht vraagt uiteindelijk ook om de nodige koeling van het systeem. Daarom zijn er bij een goede gaming laptop vaak meerdere ventilatoren tot een geavanceerd koelsysteem aanwezig. Deze zorgen ervoor dat je gedurende een langere tijd kunt gamen.

Ook hierop moet je letten bij het kopen van een gaming laptop omdat je in het heetst van de strijd wil voorkomen dat de laptop oververhit raakt waardoor je prestaties verloren gaan.

Wat zijn de voordelen van een gaming laptop?

De gaming laptop heeft een aantal grote voordelen. De laptop is gemaakt voor het spelen van de zwaarste games. Dit is mogelijk door de krachtigste prestaties laten samenwerken. Maar er is ook nog een ander groot voordeel. Het scherm van een gaming laptop is hoogwaardig en heeft een uitstekende kijkhoek. Dit komt omdat het scherm vrijwel altijd hoger geplaatst is dan bij andere laptops. Het geluid van een gaming laptop is subliem in vergelijking met andere laptops. Om het spelen van games extra beleving te geven.

Dit zijn echter niet de enige voordelen van een gaming laptop. Je kunt er namelijk zonder probleem andere taken op doen. Waarbij je op de gemiddelde laptop weer geen games kunt doen.

Wanneer je kijkt naar de specificaties van de gaming laptop valt er nog iets op. Het toetsenbord van een gaming laptop is namelijk verlicht en heeft een perfecte toets gevoeligheid. Waarbij de muispad vaak uit het midden geplaatst is om deze beter te bedienen.

Laten we de voordelen van een gaming laptop op rij zetten:

  • Snelle prestaties in vrijwel alle omstandigheden.
  • Een hoogwaardig scherm met een goede kijkhoek.
  • Het geluid van een gaming laptop is subliem.
  • Je kunt er vrijwel alle andere taken op uitvoeren.
  • Het toetsenbord heeft een fijne toets gevoeligheid
  • De verlichte toetsen zorgen dat ze altijd zichtbaar zijn.
  • Het mousepad is uit het midden geplaatst.

Wat zijn de nadelen van een gaming laptop?

Er kleven echter ook grote nadelen aan een gaming laptop. Zo maakt het ontwerp deze laptop minder geschikt voor zakelijk gebruik. Hoewel de prestaties voor zakelijk gebruik vaak uitstekend zijn kom je met een gaming laptop vaak niet representatief voor de dag op het kantoor.

Een goedkope gaming laptop kan ook meer geluid maken dan elk andere laptop. Dit komt vaak door de koeling die nodig is om de laptop temperatuur te beheersen. Zodat de prestaties hoog blijven.

Een heel ander nadeel is de prijs van een goede gaming laptop die aan alle specificaties voldoet. Als je de prijs vergelijkt met laptops uit een hoger segment betaal je nog altijd meer. Wat veelal te maken heeft met de hoogwaardige materialen en elementen waarvan de laptop is voorzien. Waarbij alles dat in de laptop aanwezig is vooral snel en stabiel moet zijn.

Het gewicht van de gaming laptop kun je ook als een nadeel zien. Deze laptops draag je namelijk niet zomaar even met je mee. Het gewicht varieert van 2,6 tot soms zelfs meer dan 3 kilo.

Defecte componenten van je laptop

De onderdelen van de beste gaming laptops?

Onder de motorkap van een gaming laptop kom je verschillende onderdelen tegen. Elk onderdeel afzonderlijk heeft eigen krachtige specificaties die nodig zijn om de zwaarste games en applicaties te kunnen uitvoeren. Aan welke specificaties een onderdeel moet voldoen lees je hieronder.

Processor

Een van de belangrijkste onderdelen van een gaming laptop is de processor. In alle moderne gaming laptops zit tegenwoordig een Intel Core i7 processor (of hoger) met voldoende coaching. De snelheid van een goede processor ligt op dit moment op 2,6 GHz (max. 5 GHz turbo). De turbo geeft aan dat er altijd extra vermogen is op momenten dat dit nodig is.

Ook de AMD Ryzen 7 processor kom je tegen in verschillende gaming laptops. Waarbij vooral voor deze processor gekozen is vanwege de grotere cache. Waardoor de processor makkelijker tussen de verschillende taken kan schakelen.

Werkgeheugen

Het werkgeheugen van een gaming laptop zorgt ervoor dat een laptop taken soepel kan uitvoeren. Je hebt verschillende soorten werkgeheugen waarbij gaming laptops vrijwel altijd uitgerust zijn met de DDR4 type van werkgeheugen. Welke in staat is om gegevens veel sneller te verwerken. De meeste gaming laptops tellen inmiddels 16 GB DDR4 werkgeheugen. Of bieden de mogelijkheid om deze op termijn uit te breiden.

Interne opslag

Met de komst van de supersnelle Solide State Drive worden laptops gemiddeld twee tot drie keer zo snel. Om de eenvoudige reden dat de schrijf en leessnelheid van dit type opslag hoger ligt. Voor de meeste games heb je veel ruimte nodig. Daarom is het goed te kiezen voor minimaal 512 GB interne opslag.

In sommige gevallen wordt er ook een normale harde schijf geplaatst naast de Solide State Drive. Op deze schijf kun je alle overige gegevens makkelijk opslaan. Waardoor er altijd voldoende ruimte op de gaming laptop aanwezig is. Het beste van twee werelden. Enerzijds snelheid, anderzijds veel ruimte.

Grafische kaart

Als je kijkt naar de gaming laptop is de grafische kaart misschien wel het meest belangrijke onderdeel dat er onder de motorkap zit. Met een goede grafische kaart ben je namelijk in staat beelden van de games soepel en in hoogwaardige weergave op het beeldscherm te laden. In de beste gaming laptop tref je inmiddels de NVIDIA Geforce RTX 2070 grafische kaart of hoger aan. Met een grafisch geheugen van maar liefst 8192 MB.

Internetkaart (wifi)

Nu steeds meer games via internet worden gespeeld en verbonden is een goede internetkaart heel belangrijk. Met name bij gaming laptops tref je daarom zowel een krachtige wifi ontvanger als een ethernetpoort (bekabeld internet) aan. Omdat bekabeld nog altijd sneller blijkt te zijn dan internet via een wifi verbinding.

Batterijduur

Van een goede batterijduur is bij de meeste gaming laptops geen sprake. Door de hoge prestaties is dit vrijwel onmogelijk. Hoewel er inmiddels al een batterijduur van circa 3 uur mogelijk is. Waarbij in sommige gevallen zelfs het dubbele behaald wordt.

Beeldscherm

Door een goed beeldscherm krijg je meer beleving van de games die je doet. Waar de meeste gaming laptops nog altijd een 15,6 inch beeldscherm hebben kijkt de 17 inch variant doorgaans prettiger. De beeldschermen die het meest geschikt zijn voor gaming behalen een verversingsratio van 240 Hz en zijn minimaal Full-HD.

Geluidskaart

Voor het verwerken van geluid heeft een gaming laptop vaak hoogwaardige luidsprekers. Deze zijn bij voorkeur boven het toetsenbord geplaatst. Hoewel er ook verschillende technieken zijn waarbij deze aan de zijkant zijn geplaatst voor een betere beleving.

Extra gaming accessoires bij een gaming laptop

Het is een beetje afhankelijk wat voor soort games je speelt. Waarbij de headset en gaming muizen de meest gekochte accessoires van dit moment zijn. Daarnaast kun je bij een racegame denken aan een stuur of een joystick. Voor het verbeteren van geluid, wat vaak toch aan te raden is kun je denken aan losse speakers.

gaming laptop merken

Wat zijn de meest verkochte gaming laptop merken?

Er zijn verschillende laptop merken die uitblinken als het om gaming laptops gaat. De meest bekende en verkochte merken zijn Asus, MSI, Lenovo, HP en MEDION. Waarbij ieder merk eigen voordelen heeft en zorgt voor een eigen gaming beleving. Over deze merken vertel ik je hieronder meer.

Asus Gaming laptop

Het merk Asus heeft verschillende gaming laptops in het assortiment met elk eigen prestaties. De gaming laptops ogen in vergelijking met enkele andere merken relatief normaal. In de meest actuele laptops is een krachtige Intel Core i7 processor, 16 GB DDR4 werkgeheugen, een krachtige grafische kaart en voldoende opslag aanwezig.

MSI Gaming laptop

Bij MSI komen ze voortdurend met nieuwe hoogstandjes voor de gamers onder ons. Van prachtige ontwerpen, verlichting in en om de laptop tot functionele wijzigingen die de beleving ten goede komen. De laptops van MSI zijn vrijwel allemaal voorzien van de Intel Core i7 processor reeks en 16 GB DDR4 uitbreidbaar werkgeheugen. In iedere reeks gaming laptops plaatsen ze een Solide State Drive en normale harde schijf. Waarbij het je dankzij de krachtige grafische kaart nooit aan grafisch werkgeheugen en optimale prestaties zal ontbreken.

Lenovo Gaming laptop

Je kent Lenovo vast van het goedkopere segment laptops. Ook binnen het segment Gaming laptops is dit het geval en blijkt dit mogelijk. Dit maken ze mogelijk door te kiezen voor bewezen onderdelen maar vaak goedkopere of iets oudere varianten. Wat absoluut geen nadelen heeft voor de gamers die ervaring en snelheid willen. Want in de gemiddelde Lenovo Gaming laptop is er gewoon een Intel Core i7 processor, 16 GB DDR4 werkgeheugen en een krachtige grafische kaart aanwezig.

Het opslag in vrijwel iedere Lenovo Gaming laptop is beperkt tot 512 Solide State Drive. dit is wel de snelste drive maar minder dan bij andere merken. Een optische drive als de DVD speler is vaak ook niet aanwezig. Wat inmiddels voor vrijwel ieder merk een bewuste keuze is nu veel games via het internet gedownload kunnen worden.

HP Game laptop

Bij HP kenmerken de gaming laptops zich dankzij het prachtige ontwerp ervan. De laptops hebben een prachtig ontwerp waarmee ze ook echt laten zien dat het om een gaming laptop gaat. Wanneer je onder de motorkap van de HP gaming laptops kijkt zie je vrijwel direct dat er op niets is bespaard. Je treft in vrijwel ieder model de krachtige Intel Core i7 processor aan, 16 GB DDR4 werkgeheugen en een Geforce Grafische kaart met minimaal 8 GB grafisch geheugen.

Medion Erazer Gaming laptop

De MEDION Erazer Gaming laptops zijn inmiddels uitgegroeid tot een van de meest bekende merken onder de gamers. Met een prachtig ontwerp en veelzeggende prestaties is dat natuurlijk niet voor niets. Je kiest namelijk voor een laptop met krachtige Intel Core i7 processor en minimaal 16 GB DDR4 uitbreidbaar werkgeheugen. De grafische kaart liegt er ook niet om, in vrijwel alle nieuwe modellen kun je de komende tijd vooruit dankzij de Nvidia Geforce.

Aan voldoende opslag is bij vrijwel alle modellen gedacht. Zo is er altijd een supersnelle Solide State Drive aanwezig met daarnaast een normale harde schijf voor overige gegevens.

Wat kost een gaming laptop?

De prijzen van de beste game laptops zijn bijzonder verschillend. Het merk speelt hierbij een grote rol. Maar ook de onderdelen die in een laptop aanwezig zijn. Hoe meer je krijgt hoe meer je moet betalen voor de laptop. Waarbij het vaak ook de vraag is wat je van de laptop nog meer wilt verwachten. Kies je voor meer interne opslag, toch meer werkgeheugen of een van de nieuwste grafische kaarten.

Om je een goede prijsindicatie te geven hanteer ik een 3-tal segmenten:

  • Instap gaming laptop: vanaf 600 euro tot 1500 euro
  • Gevorderde gaming laptops: vanaf 1500 tot 2000 euro
  • Professionele gaming laptops: vanaf 2000 euro.

De uiteindelijke prijzen voor een gaming laptop zullen altijd veranderen. De vraag naar gaming laptops is hierbij belangrijk. Maar ook de komst van nieuwe modellen. Vaak kun je komende introducties op internet vinden. Waardoor wachten met het kopen misschien een goede keuze is.

Hier vindt je de beste gaming laptops van dit moment!