Hoeveel inch is mijn laptop?

Hoeveel inch is mijn laptop? wil je gewoon weten hoeveel inch jouw scherm is? Is jouw huidige laptop aan vervanging toe? Of zijn mogelijk bepaalde onderdelen van jouw huidige laptop beschadigd geraakt? Dan hebben wij een handige tip voor je: probeer te bepalen wat je aan jouw huidige laptop zo prettig vindt/vond.

Waarom je dit moet gaan bepalen? Omdat je op die manier de zoektocht naar een nieuwe laptop op de juiste manier in gang kunt zetten. Ben je bijvoorbeeld op dit moment tevreden over de afmetingen van jouw huidige laptop? Dan is het logisch om bij jouw nieuwe laptop ook voor de huidige afmetingen te kiezen.

Een terechte vraag hierbij is wel ‘hoeveel inch is mijn laptop?’. In dit artikel ga je het antwoord op die vraag vinden. We bespreken hoe je kunt achterhalen hoeveel inch jouw laptop is en wat de meest gangbare schermformaten van een laptop zijn.

Hoe meet je de inch maat van je laptop op?

HP Pavilion Gaming 15-ec1706nd afmetingen

Wil je weten wat de afmetingen van jouw laptop zijn? Dan is het aan te raden om de diagonale afmeting van jouw scherm op te meten. Vanuit de linkeronderhoek moet je de afstand naar de rechterbovenhoek zien te meten; de afstand hiertussen is de diagonaal van jouw laptop. Die diagonaal staat gelijk aan een specifieke inchwaarde.

Je kunt dus het beste met een meetlint aan de slag gaan. Klap je laptop open, leg je meetlint linksonder in de hoek en trek het meetlint vervolgens naar de rechterbovenhoek. Je ziet dan al direct wat de afstand is van linksonder naar rechtsboven.

Vervolgens kun je aan de hand van onderstaande tabel de inchmaat van jouw laptop bepalen:

Diagonale afmeting van het schermInch
25,7 centimeter10,1 inch
29,5 centimeter11,6 inch
31,2 centimeter12,3 inch
33,8 centimeter13,3 inch
35,6 centimeter14 inch
39,6 centimeter15,6 inch
43,9 centimeter17,3 inch

Meet je met jouw meetlint een afstand van ongeveer 35 centimeter op? Dan kun je er dus van uit gaan dat jouw laptop een 14 inch beeldscherm heeft.

Zoeken op productcode

Heb je de doos van jouw laptop toevallig nog? Dan vind je op deze doos een unieke product code terug. Zodra je deze product code in Google intypt, zie je direct wat de schermmaat van jouw laptop is. Ook dit is dus een handige manier om de grootte van het scherm van jouw laptop te achterhalen.

Heb je mogelijk meerdere laptops in huis? Weet je van één laptop wat daar de schermmaat van is? Dan kun je op basis van een inschatting in de meeste gevallen ook de schermmaten van andere laptops inschatten c.q. bepalen.

Waar heb je de inchmaat van jouw laptop voor nodig?

Wil je een nieuwe laptop kopen? Dan is het prettig om te weten wat de inchmaat van jouw huidige laptop is. Dit is echter ook goed om te weten als je bijvoorbeeld naar een nieuwe laptoptas bent. Jouw (nieuwe) laptop moet immers feilloos in deze nieuwe laptoptas passen!

Plaats een reactie