Een laptop is een apparaat waar je eigenlijk niet meer zonder kunt. Je neemt je laptop wellicht mee naar werk, naar studie of je gebruikt je laptop thuis vaak. Doordat er tegenwoordig behoorlijk krachtige laptops bestaan, kan je deze apparaten ook voor bijvoorbeeld gaming, video bewerking en foto bewerking gebruiken. Door de brede toepassingsmogelijkheden en de flexibiliteit is een laptop een geliefd apparaat. Helaas komt het wel eens voor dat een laptop niet naar wens functioneert.

Wij krijgen regelmatig vragen omtrent het vast lopen van laptops. Meerdere mensen ervaren namelijk problemen met hun laptop. De laptop loopt steeds vast, waardoor efficiënt werken onmogelijk is. Het roept bovendien behoorlijk veel irritaties op, aangezien je gewoon op jouw laptop wilt kunnen vertrouwen. Al deze vragen/opmerkingen hebben bij ons geleid tot dit artikel. Wij willen in dit artikel alle informatie omtrent het vastlopen van een laptop aan jou verstrekken. Je kunt na het lezen van dit artikel dan ook snel aan de slag gaan om dit vervelende probleem op te lossen.

We benoemen in dit artikel niet alleen hoe je het probleem op kunt lossen, maar we kijken ook naar de oorzaken. Daarnaast kijken we ook of het mogelijk is om te voorkomen dat een laptop vast gaat lopen. Tot slot vind je van ons ook nog een handige tip met betrekking tot een eventuele reparatie. Als je jouw laptop laat repareren, moet je namelijk met enkele zaken goed rekening houden. Ben je benieuwd geworden? Lees dit artikel dan zeker op je gemakje even door.

Verkrijgbaar bij

bol.com

Wat zijn de symptomen van een laptop die steeds vast loopt?

Als je lekker met je laptop aan het werk bent, wil je snel en efficiënt kunnen werken. Je wilt programma’s snel kunnen openen, je wilt snel kunnen internetten en je wilt meerdere vensters naast elkaar open hebben. Helaas gaat dit niet altijd zonder slag of stoot. Op het moment dat je te veel van de laptop vraagt, kan deze volledig vast lopen.

De symptomen hiervan zijn duidelijk: je kunt in principe niks meer met de laptop. Het enige wat je nog kunt bedienen, is de aan/uit knop. In sommige gevallen kan je ook nog met de muis over het scherm bewegen, maar je kunt simpelweg niks meer aanklikken. Als je hier last van hebt, is het een duidelijk geval van een vastlopende laptop.

Een laptop die vast loopt, is eigenlijk volledig geblokkeerd. Vergelijk het met een verkeersinfarct, waardoor een gigantische file ontstaat; op dat moment kan je geen kant op. Dat is eveneens het geval bij een laptop die vast loopt. Je kunt wachten totdat de laptop weer ‘in leven komt’, maar je kunt de laptop ook opnieuw opstarten middels de aan/uit knop.

Feit is dat een vastlopende laptop behoorlijk veel irritatie op kan roepen. Je wilt snel en efficiënt doorwerken, maar dat wordt continue verhinderd door een laptop die vast loopt. Op het moment dat je echt helemaal niks meer met de laptop kan, is dat een duidelijk signaal dat deze vastgelopen is. Op dat moment moet je keuzes gaan maken; ga je de laptop laten repareren? Ga je een nieuwe laptop kopen? Kan je mogelijk zelf een oplossing vinden voor de vastlopende laptop? We bespreken al deze vragen in het restant van dit artikel.

Wat moet je doen als je laptop vastloopt?

Heb je last van een laptop die regelmatig vastloopt? Dan is ons eerste advies om je irritaties in toom te houden. Het is onwijs vervelend als de laptop continue vastloopt, maar je hoeft niet je gemoedstoestand hierdoor te laten veranderen. Je kunt namelijk veel beter direct naar mogelijke oplossingen gaan zoeken. Een van de mogelijke oplossingen is door de laptop volledig opnieuw aan en uit te zetten. Let wel op; als je dit doet, kan je mogelijk bestanden kwijtraken. Stel nou dat je net in Word een fraaie rapportage opgesteld hebt, kan je deze dus mogelijk kwijt zijn na het opnieuw opstarten.


ctrl-alt-delete


Een andere mogelijkheid is om CRTL + ALT + DELETE in te drukken en vervolgens naar Taakbeheer te gaan. In taakbeheer kan je de verschillende processen zien. Met een percentage geeft de laptop aan hoeveel kracht bepaalde processen vergen. Als een laptop vastloopt, zie je ongetwijfeld bij één bepaald proces een hoog percentage staan. De kans is dan ook groot dat de laptop vast loopt door dit programma. Het kan mogelijk handig zijn om het programma opnieuw te installeren of andere programma’s te gaan gebruiken.

Daarnaast kan je ook je laptop even uit elkaar schroeven. Haal de accu uit je laptop en controleer de koeling + de ventilatoren. In de laatst genoemde onderdelen kan mogelijk behoorlijk veel stof zitten, waardoor de laptop niet meer goed afgekoeld kan worden. Uit zelfbescherming kan de laptop zichzelf uitschakelen, maar het is dus ook mogelijk dat de laptop steeds vast gaat lopen. Controleer dus altijd even of de ventilatoren niet volledig vol met stof zitten.

Daarnaast kan je er ook voor kiezen om je laptop naar een herstelpunt terug te brengen. Je kunt via instellingen naar ‘systeembeveiliging’ gaan, waarna je het gewenste moment aan kunt klikken. De laptop wordt vervolgens opnieuw opgestart. Je bent hiermee in principe in de tijd terug gegaan, waardoor de laptop nu mogelijk wel weer naar wens gaat functioneren.

Bekijk de meest voorkomende computerproblemen

Let op met virussen

laptop kapot

Het is daarnaast ook aan te raden om altijd scherp te zijn op virussen. Bepaalde virussen kunnen er namelijk voor zorgen dat jouw laptop op afstand bestuurd wordt. Men kan op de achtergrond zware programma’s draaien, waardoor de laptop onwijs zwaar belast wordt. Het gevolg daarvan is evident; je kunt de laptop niet meer naar wens gebruiken en deze loopt continue vast.

Er bestaan ook virussen die doelbewust jouw laptop vertragen. Wat het doel van deze virussen is, is niet volledig bekend. Het is in ieder geval een feit dat deze virussen van invloed zijn op de prestaties van de laptop. Ga daarom altijd voorzichtig op het internet surfen, klik geen linkjes in mailtjes aan en voer regelmatig een virus controle uit.

Bij een dergelijke controle checkt de laptop of er mogelijk ergens schadelijke bestanden aangetroffen zijn. Mocht dat het geval zijn, kan je deze direct verwijderen. Daarmee kan je hopelijk de schade beperken.

Hier vindt je de beste virusscans van dit moment!

Update de laptop regelmatig

update windows

Verschillende fabrikanten voeren regelmatig updates door. Deze updates zorgen ervoor dat je laptop veilig en snel blijft. Ons advies is om deze updates altijd zo snel mogelijk door te voeren. Als de laptop nog op een oude update draait, kan dit ook zorgen voor het vastlopen van de laptop. Update dus regelmatig je laptop, zodat deze altijd conform de nieuwste update kan functioneren.

Laptop ter reparatie aanbieden

Kom je er zelf niet uit? Blijf je last houden van een laptop die continue vast blijft lopen? Dan is het mogelijk interessant om je laptop naar een reparateur te brengen. Dergelijke vakspecialisten hebben veel ervaring en kennen laptops van binnen en buiten. Zij zijn daardoor ook snel in staat om een diagnose te stellen.

Op basis van die diagnose kan vervolgens op de juiste manier gehandeld worden. Hierbij moet je wel rekening met een kostenplaatje houden. De hierboven genoemde oplossingen zijn in principe allemaal gratis, maar dat geldt uiteraard niet voor een reparatie bij een reparateur.

Hierbij is het ook aan te raden om op de garantie te letten. Heb je de laptop recent nieuw gekocht? Dan zit de laptop mogelijk nog in de garantieperiode, waardoor je niet zelf voor de kosten op hoeft te draaien. Voor meer informatie omtrent de garantie kan je altijd even contact opnemen met de verkopende partij en/of de fabrikant.

Nieuwe laptop kopen

Loopt jouw laptop steeds vaker vast? Dan heeft dat mogelijk ook met ouderdom te maken. Naarmate aan laptop ouder wordt, wordt deze vanzelf minder krachtig. Het is daarom niet al te bijzonder als een 10 jaar oude laptop regelmatig vastloopt. De ontwikkelingen hebben de afgelopen jaren alles behalve stilgestaan, waardoor een laptop van 10 jaar oud behoorlijk achterhaald is.

Dergelijke laptops zijn simpelweg niet meer in staat om de hedendaagse programma’s op een soepele manier te kunnen draaien. Ons advies is daarom om – in een dergelijk geval – naar de aanschaf van een nieuwe laptop te kijken.

Met een nieuwe laptop verkrijg je direct weer een razendsnelle laptop. Deze laptop werkt naar wens, loopt niet meer vast en biedt dus onwijs veel plezier. Ons advies is om altijd een afweging te maken tussen de kosten van een eventuele reparatie, de aanschafprijs van een nieuwe laptop en de leeftijd van de laptop.

Als je laptop pas 2,5 jaar oud is, is het zeker niet verstandig om een nieuwe laptop te kopen. In dat geval kan je beter de laptop laten repareren of zelf aan de slag gaan om het vastlopen te herstellen. Als je laptop al 5 of 10 jaar oud is, is het echter wel verstandig om naar een nieuwe laptop uit te gaan kijken. Laptops krijgen simpelweg met ouderdom te maken en kunnen daardoor (regelmatig) vast gaan lopen.

Veelgestelde vragen over een vast lopende laptop

Waarom loopt mijn laptop steeds vast?

Meestal komt dit door een installatiefout, zorg ervoor dat je laptop up to date is. als er namelijk een nieuwe update is van een programma of Windows zijn meestal de oude bugs opgelast. Controleer daarom af en toe of er updates zij wil dit niet helpen verwijder het programma en probeer het opnieuw te installeren.

Wat moet je doen als je laptop vastloopt?

Als je laptop is vastgelopen moet hij hersteld worden maar hoe doe je dat? Om een vastgelopen laptop te herstellen hou je de aan en uitknop vast tot dat de laptop uit gaat. Zodra de laptop uit is kan je de hem weer opstarten.

Verkrijgbaar bij

bol.com

Ook Interessant:

Welke laptop heb ik nodig?
Laptop maakt geen verbinding met Wifi
Hoe maak ik mijn laptop sneller?
Wat is de beste laptop voor video bewerking?
Wat als je laptop niets meer doet?

5 REACTIES

 1. Heb een occasie laptop willen leegmaken en terug alles willen updaten. Als ik hem opzet blijft hij maar her opstarten ik zie in een flits dat hij op 46 % blijft gangen en iedere keer komt hij terug op het zwart scherm ACER en zegt Introductie en maar terug en maar terug en zo een ganse dag verder.
  Wat moet ik doen om dit te onderbreken.

 2. Wat kan ik doen voordat ik mijn ACER Aspire SF laptop van 5 jaar oud wil laten repareren?
  Bij het opstarten blijft bij het opstartscherm van ACER staan en na een aantal minuten gaat weer uit om vervolgens weer opnieuw op te starten. Bij het indrukken van CTRL ALT DEL buttons reageert ie niet op.

 3. >> start PXE over IPv4, press to EXIT …._
  Bovenstaande op scherm, kom niet verder.
  Toshiba satellite
  Help help

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in