Een laptop voor senioren is dat echt nodig? Tegenwoordig gebeurt heel veel online, van bankzaken tot het wijzigen van verzekeringen tot aan winkelen. Voor de jongere generatie is dit allemaal vanzelfsprekend en ze redden zich er ook prima mee. Ben je al wat ouder? Dan kan het best lastig zijn om deze technologische ontwikkelingen bij te houden. Daarom ga ik je in dit artikel vertellen wat de beste laptop voor senioren/ouderen is. Enkele factoren zijn belangrijk om te onthouden zodat je de juiste keuze maakt.

Laptops kun je in allerlei verschillende soorten en maten krijgen. Van simpele laptops tot de geavanceerdste en krachtigste machines die je kunt bedenken. Als je op zoek bent naar de beste laptop voor senioren, heb je niet het geavanceerdste apparaat nodig dat er bestaat. Je wilt eenvoud en overzichtelijkheid. Alleen op die manier kun je je op oudere leeftijd ook redden met de digitale ontwikkelingen.

Eenvoudige laptop voor senioren

Gelukkig zijn er genoeg eenvoudige laptops te vinden zonder al teveel poespas. Als senior ga je vooral basic dingen doen met de laptop. Zware programma’s ga je niet gebruiken, dus de hardware die in de laptop zit hoeft ook niet krachtig te zijn.

SSD harde schijf

Ondanks dat je niet veel bijzondere dingen met de laptop gaat doen, raad ik je wel aan om er één te kiezen met een SSD harde schijf. SSD staat voor “Solid State Drive” en is de opvolger van de ondertussen bijna ouderwetse HDD. Allereerst kan een SSD de data veel sneller verwerken waardoor het minder tijd kost. Ook verbruikt een SSD-schijf aanzienlijk minder energie dan een HDD. 2 belangrijke voordelen.

SSD-schijven hebben over het algemeen wel een kleinere opslagcapaciteit dan de grote HDD-schijven. Voor een basic laptop is dit helemaal niet erg. De beste laptop voor senioren heeft geen terabytes aan opslagcapaciteit nodig. Een SSD van bijvoorbeeld 256 gigabytes is meer dan voldoende.

Simpele processor is meer dan genoeg

Als senior ga je geen hele zware programma’s laten draaien op de laptop. Daarom heb je ook als het gaat om processor niets bijzonders nodig. De processor is een stukje hardware dat alle gegevens verwerkt. Vooral bij visueel zware programma’s schiet de processor nog wel eens tekort. Als senior heb je hier geen last van.

Met een simpele processor kun je alle digitale zaken gemakkelijk regelen. Ook als je bijvoorbeeld wilt beeldbellen met kinderen of kleinkinderen zal een simpele processor volstaan. Programma’s als Zoom, Teams en Skype vragen weinig van de processor. Je kunt dus probleemloos beeldbellen met iedereen.

Laptop voor senioren: Kies het beeldscherm niet te klein

Het laatste punt waar je op moet letten is het beeldscherm. Bij een laptop kun je kiezen uit verschillende groottes qua beeldscherm. Als je de beste laptop voor senioren zoekt, dan raad ik je aan om niet voor een te klein beeldscherm te gaan. Naarmate je ouder wordt, gaat ook je zicht achteruit. Heb je dan een klein beeldscherm, dan kun je de woorden slecht lezen.

Daarom raad ik je aan om een laptop te kiezen met een minimale schermgrootte van 13 inch. Groter kan natuurlijk altijd. Wordt op de laptop de resolutie goed ingesteld, dan worden de woorden en afbeeldingen behoorlijk groot. Voor een ouder iemand heel fijn om alles goed te kunnen zien.

Chromebook voor ouderen

Het Chromebook met het besturingssysteem van Google wordt door velen vaak gezien als een laptop met beperkte mogelijkheden. Uiteraard is deze stelling incorrect, maar de eenvoud van een Chromebook kan wel de oplossing zijn. Genoeg ouderen kunnen overweg met laptops die lopen op Windows of macOS, maar lang niet iedereen. Daarom wil ik je adviseren om eens te gaan kijken bij de mogelijkheden van een Chromebook.

Hoor je dus bij de groep die nog niet zo handig is met laptops en wil je eenvoud? Dan is een Chromebook een hele goed optie om voor te kiezen. Daarom ga ik je vertellen wat de voordelen van een Chromebook zijn voor senioren.

Gemak dient de mens

De kracht van een Chromebook is wel eenvoud. Voor iemand die niet zoveel verstand heeft van laptops en er ook niet zoveel mee wilt doen is dit een hele goede oplossingen. Je kunt de dingen doen die je moet doen, zonder dat je hele ingewikkelde systemen moet doorgronden.

Toch is het zeker niet zo dat een Chromebook door zijn eenvoud minder mogelijkheden heeft dan een normale laptop. Dit is een aanname die soms gedaan wordt, maar deze klopt niet. Doordat veel mensen Windows of macOS gewend zijn lijkt dit misschien zo.

De grote kracht van een Chromebook is wel het eenvoudige bureaublad. Zodra de laptop opgestart is, kun je met één muisklik meteen het internet op. Ook de email heb je heel eenvoudig geopend. Ook als senior zal je voor bepaalde dingen de email nodig hebben. Doordat de pictogrammen lekker groot zijn is alles ook goed te zien.

Conclusie: beste laptop voor senioren

Als je de beste laptop voor senioren zoekt zijn 2 dingen vooraf belangrijk om te bepalen. Hoeveel kennis heb je van laptops en wat wil je ermee gaan doen? Als je toch al wat meer kennis hebt van laptops, wil je er misschien iets meer mee gaan doen dan alleen emaillen. Dan kun je prima kiezen voor een laptop die wat meer mogelijkheden heeft.

Heb je heel weinig kaas gegeten van deze techniek, en heb je ook niet zoveel zin meer om hier heel veel over te moeten leren? Dan zou ik gaan voor een zeer basic en simpele laptop. In dat geval kun je heel goed uit de voeten met een Chromebook. Verschillende merken maken laptops met dit besturingssysteem, dus er is keuze genoeg. Ook zijn deze laptops erg betaalbaar. Je hoeft er dus ook geen vele honderden euro’s aan uit te geven.

Heel veel succes met het kiezen van de beste laptop voor senioren. Dan ben jij straks ook weer helemaal bij en kun je de zaken ook digitaal gaan regelen.