Wat als je laptop heel heet wordt? Tips & Oplossingen

Wat als je laptop heel heet wordt? Dat kan verschillende oorzaken hebben. In de meeste gevallen wordt de laptop nog niet direct warm, maar voert de warmte geleidelijk op als jij de laptop gebruikt. Een hete laptop is natuurlijk niet prettig om mee te werken. Ook kan het behoorlijk veel pijn doen als je een te warme laptop op je schoot houdt.

In dit blogbericht ga ik dieper in op waarom jouw laptop zo snel warm wordt en wat je er aan kunt doen. Lees daarom zeker verder.

Wat zijn de mogelijke oorzaken waarom jouw laptop te heet wordt?

Defecte componenten van je laptop

Een te warme laptop heeft vaak te maken met een of meerdere componenten in de laptop. Een te warme laptop komt vaak voor bij al wat oudere laptops omdat hier meestal na enkele jaren gebreken ontstaan bij componenten zoals de koeling, ventilatie of de processor.

Toch kan het zijn dat jouw laptop verder nog prima is, maar dat de laptop slechts een onderhoudsbeurt nodig heeft.

Stof en vuil in je laptop

tooetsenbord

Een van de meest voorkomende redenen waarom jouw laptop snel heet wordt is doordat er in de loop van tijd vuil en stof door de ventilatie van je laptop naar binnen gaat. Dit vuil hoopt zich vaak op rondom de ventilator.

Hierdoor kan de ventilator van je laptop niet meer goed haar werk doen. Ook zorgt stof in de laptop er automatisch ook al voor dat warmte minder goed kan ontsnappen uit de laptop. Hierdoor blijft de warmte aan de binnenkant van je laptop en zorgt dit sneller voor oververhitting.

Een mogelijke oplossing om van een te warme laptop af te komen is door je laptop open te maken en al het stof in de laptop te verwijderen. Dit kun je het beste doen met een compressor die het stof overal wegblaast.

Als je zelf niet weet hoe je dat het beste kunt doen, kun je je laptop ook naar een specialist brengen.

Intens gebruiken van je laptop

Een andere mogelijkheid waardoor jouw laptop snel te warm kan worden is doordat je de laptop gebruikt voor applicaties waarvoor de laptop eigenlijk niet geschikt is.

Als jij een gemiddelde laptop hebt, die er normaal voor gemaakt is om tekst te verwerken en te surfen op het internet, kan je laptop behoorlijk warm worden als jij de laptop bijvoorbeeld ook gebruikt om de nieuwste Games te spelen.

De componenten van je laptop zoals je videokaart en processor kunnen de druk van het spel simpelweg niet aan waardoor alle componenten overuren moeten maken. Dit zorgt ervoor dat je laptop sneller warm wordt dan dat je koeling de laptop kan koelen.

Daarom is het aan te raden om grote, zware games op een game laptop te spelen die daarvoor gemaakt is.

Programma’s en virussen

Fout in Windows

Als jouw laptop helemaal vol staat met applicaties die je niet gebruikt, kan dat er ook voor zorgen dat je laptop snel warm wordt. Ondanks dat jijzelf die applicaties niet gebruikt, is de kans wel groot dat deze applicaties op de achtergrond blijven meedraaien. Dit vraagt te veel van je laptop waardoor je laptop heet wordt.

Daarnaast kan het ook zijn dat er virussen op je laptop staan. Het is daarom belangrijk om je laptop eens in de 5 maanden op te schonen en alle applicaties de je niet gebruikt regelmatig  te verwijderen.

Ook als je nu denkt dat je geen virussen op je computer hebt, is het raadzaam om een virusscanner te installeren op je laptop. Zo voorkom je dat virussen de overhand kunnen nemen en houd jij je laptop zo lang mogelijk goed.

Koelpasta van je processor is op

Een andere mogelijkheid waardoor je laptop snel te warm wordt is doordat er geen koelpasta meer aanwezig is bij je laptop.

Dat betekent dat de processor van je laptop niet meer gekoeld wordt en dat kan ervoor zorgen dat je gehele laptop heel heet wordt.

Vaak gaat dit ook maar een tijdje goed voordat je laptop niet meer werkt. Indien dat het geval is, is de processor van je laptop doorgebrand en kun je beter een nieuwe laptop kopen.

Wel is het goed om te weten dat de koelpaste van je processor niet zo snel verdwijnt. De kans is dus klein dat dit het geval is bij jouw laptop. Mochten alle andere mogelijke oorzaken het probleem niet verhelpen, dan zou dit als laatste een mogelijke oorzaak kunnen zijn.

Laptop vervangen

In de intro gaf ik al aan dat een te warm wordende laptop vaak voorkomt bij oudere laptops. Het is goed om te weten dat een laptop laten repareren al snel in de kosten kan lopen en vaak al boven de 100 euro uitkomt.

Als je al een hele oude laptop hebt is het vaak niet meer de moeite waard om je oude laptop te repareren of te upgraden.

In de meeste gevallen ben je dan veel beter af door een nieuwe laptop aan te schaffen. De kwaliteit van laptops verbeterd in een snel tempo waardoor een laptop al snel verouderd. Een laptop die twee jaar geleden een van de beste laptops was, is nu een oudje vergeleken bij de nieuwste modellen.

Zelfs als je zou kiezen voor een budget model van deze tijd, is de kans groot dat die budget laptop veel betere prestaties heeft dan je oude laptop. Het is dus zeker de moeite waard om eens rond te kijken naar een nieuwe laptop

Bekijk ook eens

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in