School laptop kopen? Zo kies je de beste laptop

Een goede laptop is essentieel voor een student. Gaat jouw zoon of dochter studeren? Of heeft je kind een laptop nodig voor school? Of ga je zelf studeren? Of heb je zelf een laptop nodig voor de middelbare school? Dan is het belangrijk dat je een goede laptop aanschaft.

De aanschaf van een laptop kan een dure investering zijn. Daar er tegenwoordig steeds meer online gewerkt wordt en studie instellingen verwachten dat je er veel op de computer gewerkt wordt is een laptop geen gemis.

Veel mensen denken bij de aanschaf van een laptop voor studie of middelbare school dat een eenvoudige laptop wel volstaat. Dit is niet helemaal waar. Voor de middelbare school volstaat een eenvoudige laptop waarmee je kunt internetten en tekstverwerken wel, maar voor hogere studies wordt er vaak meer gevraagd.

Het is geheel afhankelijk van de soort studie welke laptop geschikt is. Zo heb je voor een studie Sociaal Pedagogisch Werk, Nederlands hoogstwaarschijnlijk genoeg aan een eenvoudige laptop met alle basiseisen, maar voor een studie ICT heb je al een veel zwaardere laptop nodig. Logisch, want bij ICT moet je voornamelijk op een computer werken. Het is waar alles omdraait.

Om deze bovenstaande redenen is een weloverwogen keuze van groot belang. Koop niet zomaar de eerste de beste laptop, maar verdiep jezelf er echt in. Dit voorkomt problemen in de toekomst. Goedkoop kan in dit geval vaak echt duurkoop zijn. Om je op weg te helpen schrijf ik dit artikel. Ik vertel je waar je op moet letten en ik geef je enkele tips. Lees snel verder en ontdek hoe je de beste laptop voor op school vindt.

School laptop kopen

Waarom heb je een laptop nodig voor studie en/of school?

Vroeger deden leerlingen en studenten alles met pen en papier. Ze schreven alles op en als ze geluk hadden dan konden ze gebruik maken van een typemachine. Veel moest dan gekopieerd worden. Groot nadeel je had nooit een back-up. Raakte je jouw werkstuk kwijt dan moest je alles overnieuw doen.

Daarbij was het maken van aantekeningen vaak ook iets wat je tijdens de les heel snel moest doen. Je pende en schreef tot je pols lam was. Niet zo effectief lijkt mij. Indien je de les op kon nemen met een memorecorder had je geluk. Maar deze waren erg prijzig.

Het digitale tijdperk heeft hier veel verandering in gebracht. Ik weet nog wat mijn basisschool leraar in groep 5 ooit zei: ‘Ooit geven wij digitaal les, leer daarom nu met computers omgaan.’ Toen verklaarde ik hem voor gek. Nu kan ik zeggen hij heeft gelijk.

Als je nu naar scholen kijkt is er geen schoolbord meer te bekennen en er wordt van kinderen verwacht dat ze met computers om kunnen gaan. Schrijven met de hand wordt op de middelbare school van verreweg geaccepteerd en je hoort er niet bij als je geen computer hebt.

Veel lessen worden online gegegeven. Lesroosters zijn online te raadplegen. Leraren vragen of je alles online opzoekt en aantekeningen maak je zoveel mogelijk op je laptop. Geen wonder dat je kind een laptop nodig heeft als hij of zij naar de middelbare school gaat, of beter nog gaat studeren. Het geeft je kind meer mogelijkheden en hij of zij kan de studie goed vervolgen. Zonder goede laptop is dit nagenoeg onmogelijk.

Waarmee moet je rekening houden als je een laptop voor school aanschaft?

Er zijn diverse formaten laptops in omloop. Ook zijn er diverse besturingssystemen waar laptops gebruik van maken. Een ander punt is ook nog dat laptops over diverse capaciteiten beschikken. Voordat je een laptop aanschaft zijn er een aantal dingen waarmee je rekening dient te houden. Hieronder noem ik ze per punt voor je op:

hoeveel inch is mijn laptop

Kijk allereerst naar het formaat

Het formaat van de laptop is een van de allereerste dingen waar je naar moet kijken als je een laptop voor school of studie aanschaft. Studenten zitten vaak dagelijks achter hun laptop, dan is het vervelend als ze naar een klein scherm moeten kijken. Houdt daar rekening mee als je een laptop koopt.

Daarbij moet je ook rekening houden met het gewicht. Hoe groter het scherm hoe zwaarder de laptop. Een laptop moet meer naar school, dan zit je niet te wachten op een enorm zwaar gewicht in je tas. Dit zijn twee punten die je moet afwegen als je een laptop gaat aanschaffen.

De gemiddelde laptop die voor school of studie wordt aangeschaft beschikt over een beeldscherm van 11 tot 14 inch. Er zijn ook grotere laptops te verkrijgen, nadeel is dat ze vaak te zwaar zijn. Een laptop met een 11 inch beeldscherm is wel het minimum en een goede basisvereiste.

Toch kun je met een 14 inch laptop meer. Het beeldscherm is groot genoeg, de laptop is niet te zwaar en de accuduur is voldoende. Daarbij is de prijsklasse waarin een 14 inch laptop valt vaak ook nog goed te doen.

Gewicht van de laptop

Ik heb het al even genoemd, maar het gewicht van een laptop is erg belangrijk. Een laptop voor school of studie wordt elke dag vervoerd in een rug- of schoudertas. Een te zware laptop kan veel letsel aan nek- en rug veroorzaken. Het formaat is niet alleen van invloed op het gewicht. Ook het materiaal is van belang. Kijk bij aanschaf van de laptop wat het gewicht is. Zorg er in ieder geval voor dat de laptop niet zwaarder is dan 1,5 kilogram.

Besturingssysteem school laptop

 windows 10

Afhankelijk van de studie moet je ook kijken naar het besturingssysteem. In deze tijd van Google is er tegenwoordig een Chromebook op de markt. Deze laptops zijn niet duur, handig in gebruik, hebben een lange accuduur, zijn licht van gewicht en je kunt er alle essentiële bewerkingen als tekstverwerken en internetten mee uitvoeren.

Dit zou een goede keuze zijn voor een school laptop. Vraag wel even na of je hier echt iet mee kunt. Vaak is een Chromebook voor de middelbare school voldoende.

Windows is het meest gebruikte besturingssysteem, dit zou na een Chromebook die over Android beschikt de meest logische keuze zijn. Bijna iedereen werkt hiermee, schoolsystemen zijn hierop ingesteld en de meeste kunnen hiermee werken. Eigenlijk is het de standaard die er gevraagd wordt.

Apple daarentegen is een veel stabieler besturingssysteem en deze laptops gaan over het algemeen veel langer mee. Helaas, kun je niet op elke studie met een Apple vooruit. Vraag dit dus even na. Het is in principe een goede keus, zeker als je een grafische studie doet.

Processor van een school laptop

De processor is het kloppend hart van de laptop. Met een processor wordt alles aangestuurd en berekend. Het is belangrijk dat je laptop over een goede processor beschikt met een minimale kloksnelheid van 2 Ghz.

RAM geheugen van de laptop

werk geheugen laptop

RAM staat voor Random Access Memory, dit is ook wel het werkgeheugen van de laptop. Dit is het korte termijn geheugen, hier wordt alles opgeslagen zonder meteen alles op de harde schijf op te zoeken. Voor grafische- en IT studenten is een groot RAm geheugen zeer belangrijk. Een laptop met minimaal 8 GB is een vereiste. Voor simpele vaardigheden is een 4GB RAM geheuge voldoende.

Opslag van de studie/school laptop

werk geheugen laptop

De interne opslag van een laptop kun je met het RAM geheugen vergelijken. Bij de keuze van een studie/school laptop is het belangrijk dat je over een goede harde schijf beschikt. Ik raad je aan om te kijken naar een SSD( Solid State Drive) harde schijf.

Deze zijn beter dan een HDD (Hard Disk Drive) daar ze beter tegen schokken kunnen, handig dus als je hem onderweg meeneemt, en hij start sneller op. Men raadt mensen aan om een harde schijf van minimaal 256GB te nemen. Indien je grote bestanden opslaat is een harde schijf van minimaal 512GB noodzakelijk te noemen.

Accuduur

Defecte accu laptop

Een minimale accuduur van 6 tot 8 uur is een vereiste. Studenten zitten vaak in het openbaar vervoer. Ze hebben dus niet altijd de mogelijkheid om hun laptop overal op te laden. Ook in het studiegebied of leslokaal hebben ze niet altijd een stopcontact tot hun beschikking. Daarom is het belangrijk dat ze over een goede accu beschikken die lang mee gaat.

Waar moet je nog meer rekening mee houden?

Je weet nu waar je in de basis rekening mee moet houden. Het is natuurlijk ook nog eens afhankelijk van je budget. Maar met deze feiten weet je al waar je op moet letten. Dit zal de keuze voor een laptop voor school vereenvoudigen. Het is vooral van belang dat je kijkt naar de soort studie.

Indien je een studie doet die de technische of grafische kant op gaat heb je vaak een zwaardere laptop nodig. Bij deze studies moet je vaak zware programma’s draaien. Dan zit je niet te wachten op een laptop die steeds uitvalt of heel langzaam is.

Indien je een laptop nodig hebt om af en toe wat aantekeningen op te maken of een werkstuk op uit te typen volstaat een eenvoudige laptop vaak wel.