Televisies blijven zich ontwikkelen. Het uitkiezen van een tv voor bij jou thuis kan dan ook best lastig zijn. Er zijn namelijk veel specificaties waar je rekening mee zou kunnen houden. Daarnaast is het natuurlijk ook van belang waar jij naar op zoek bent. Ga je voor de beste kwaliteit, of neem je ook genoegen met wat minder? In dit artikel gaan we kijken naar het verschil tussen OLED en QLED. Uiteindelijk kom je erachter wat voor jou de beste optie is.  

Wat is OLED?

Laten we eerst gaan kijken naar OLED. De afkorting staat voor Organic Light Emitting Diode. Dit klinkt ingewikkeld, maar het komt er op neer dat het scherm is opgebouwd vanuit organische materialen. Verschillende pixels worden geactiveerd door middel van stroom. Met deze stroom kan er erg snel veranderd worden van kleur, wat een OLED tv erg scherp maakt. Ook is er geen achtergrondverlichting meer nodig achter een LED-paneel, waardoor de schermen over het algemeen erg dun zijn.  

Voordelen van OLED

Je weet nu wat OLED is, maar wat zijn de voordelen ervan?

 • Het eerste grote voordeel van OLED is de kijkhoek. Deze is namelijk enorm goed. De kijkhoek is de maximale hoek van waaruit een beeldscherm bekeken kan worden zonder dat dit verlies van contrast en kleur oplevert. Op die manier kan je met het hele gezin optimaal genieten van bijvoorbeeld een film of serie.
 • Een televisie met OLED is over het algemeen superdun. Een dergelijke televisie is vaak zo dun, dat hij helemaal lijkt op te gaan in de rest van het interieur.
 • Verder is een gebogen scherm bij een OLED televisie ook een mogelijkheid. Naast dun, kan het scherm dus ook curved gemaakt worden. Op die manier breng je het kijken naar de televisie naar het ‘next-level’.

De voordelen zijn natuurlijk leuk en aardig, maar houd er wel rekening mee dat er meestal een flink prijskaartje aan een OLED televisie hangt.

Wat is QLED?

De afkorting QLED staat voor Quantum Dot Light Emitting Diode. QLED is ontwikkeld door Samsung, met de bedoeling om de concurrentie aan te gaan met OLED. In tegenstelling tot OLED, wordt er bij QLED nog wel gebruikgemaakt van achtergrondverlichting. Er wordt ook gebruikgemaakt van een Quantum-Dot filter. Dit zijn kleine kristallen geleiders die de RGB-filters van oudere televisies vervangen.

Voordelen van QLED

Ook QLED kent een aantal belangrijke voordelen. Wederom kan je de voordelen hieronder vinden.

 • QLED televisies zijn beter bestand tegen vocht. Mocht er dus onverhoopt een dergelijk ongelukje gebeuren, is een QLED televisie hiertegen beter beschermd.
 • Een ander voordeel van QLED is dat deze over het algemeen een lange levensduur kent. Ben je op zoek naar een televisie voor de lange termijn, is een tv met QLED aan te raden.
 • Een QLED televisie kan kleuren enorm helder weergeven. Dit zorgt ervoor dat je televisie kunt kijken in maximale kwaliteit.

Verschil tussen OLED en QLED

We hebben hierboven gekeken naar wat OLED en QLED zijn. Dan is het nu tijd om de verschillen in kaart te gaan brengen. Deze kan je hieronder overzichtelijk vinden.

 • Een groot verschil tussen de twee is de kijkhoek. Het is bij OLED mogelijk om tot 90 graden zonder vervaging te kijken. Bij een QLED televisie zul je al verschil zien vanaf 50 graden.
 • Ook zit er een verschil in de achtergrondverlichting. Bij een OLED wordt dit geregeld door zelf verlichtende pixels en deze kunnen per pixel volledig dimmen. Bij QLED heb je verschillende varianten. Deze zijn te vergelijken met reguliere LED televisies.
 • Als het gaat om kleurwaarde, is er ook een duidelijk verschil te zien. Op dit gebied wint QLED namelijk duidelijk. Deze heeft namelijk het hoogste kleurbereik door maximale helderheid. OLED heeft gemiddelde waardes, maar wel natuurlijk.
 • Vroeger kwam het regelmatig voor dat televisies inbrandden. Hierin is ook een verschil te vinden tussen QLED en OLED. Hoewel de kans klein is, kan inbranden bij OLED voorkomen. Bij QLED tv’s is het risico op inbranden nog kleiner, door de gebruikte technologie. Ook geeft Samsung hierop een goede garantie voor een periode van 10 jaar.
 • Tenslotte zit er een belangrijk verschil in het contrast. Een OLED scherm heeft de mogelijkheid om iedere pixel aan en uit te zetten. Dit zorgt ervoor dat er zowel donkere als heldere beelden kunnen worden getoond. Een QLED scherm heeft deze mogelijkheid niet.

Wat is beter: QLED of OLED?

Inmiddels ben je op de hoogte van wat de twee inhouden en ben je op de hoogte van de verschillen. Dan vraag jij je nu misschien nog af: welke is nu beter?

Een duidelijk antwoord op deze vraag is lastig te geven. Dat komt omdat het voor een groot deel afhankelijk is van jouw persoonlijke voorkeuren. Dat is voor iedereen natuurlijk anders.

Wanneer je op zoek bent naar een televisie die jou de meest natuurlijke kleuren kan geven, is OLED waarschijnlijk de beste optie. Mocht jij het belangrijk vinden dat je tv het op kan nemen tegen het licht, dan is QLED de betere optie. Dit kan handig van pas komen als bijvoorbeeld de zon naar binnen schijnt.

Als we kijken naar de specificaties, is het QLED die er met de overwinning vandoor gaat. Deze zijn namelijk allemaal net wat beter. Aan de andere kant worden OLED televisies wel als mooier beschouwd als het gaat om het kijken van films of series. Ook dit kan je mee laten wegen in het nemen van een beslissing.

Conclusie

Inmiddels heb je het einde bereikt van dit artikel waarin we hebben gekeken naar OLED en QLED. Als het goed is ben jij nu op de hoogte van wat het is en wat de verschillen zijn. Je weet dus nu dat het afhankelijk is van jouw eigen voorkeuren als het gaat om welke beter is, hoewel QLED qua specificaties aan het langste eind trekt. Hopelijk heeft dit artikel jou geholpen en heb je gevonden waar je naar op zoek was.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in