Verschillen laptop, notebook en ultrabook? De kans dat je wel eens hebt gehoord van een laptop, notebook en ultrabook zijn natuurlijk vrij groot. Vooral wanneer je je op deze markt begeeft en met enige regelmaat gebruikmaakt van één van deze apparaten, zul je misschien in grote lijnen weten welke verschillen er tussen de soorten zijn. Toch blijkt dat veel mensen niet exact weten wat nu de verschillen zijn tussen deze verschillende termen.

Dus ben je op zoek naar een nieuwe device om mee te kunnen werken of wat vrijetijdsdingen mee te kunnen doen, dan wil je natuurlijk wel dat je kiest voor een apparaat die ook kan voldoen aan de door jou gestelde eisen. Daarom hebben we de verschillen tussen een laptop, notebook en ultrabook tot in details voor je uitgewerkt.

Wat is een laptop?

Voordat we ingaan op de verschillen tussen deze apparaten, is het goed eerst te bespreken wat het exact is. Een laptop is een computer, alleen dan draagbaar. In dit apparaat zit zowel een beeldscherm als toetsenbord ingebouwd. Waar het gebruik van de laptop in eerste instantie voor was bedoeld om op schoot te houden, zien we tegenwoordig dat dit alles behalve het geval is.

Met de verschillende mogelijkheden vandaag de dag, zien we dat hij zowel wordt gebruik voor thuis, maar ook op kantoor op een vaste werkplek. Zo kunnen we na een dag werken de laptop afkoppelen en meenemen naar huis of een andere externe plaats. Zo kun hoef je niet alleen opnieuw op te starten en kun je eenvoudig verder met waar je gebleven was.

Wat is een notebook?

Een notebook is in de basis hetzelfde als een laptop. Het verschil in naam is ontstaan vanaf het moment dat de fabrikanten besloten dat de laptops van jaren geleden eigenlijk veel de dik waren voor het doel waarvoor ze uiteindelijk werden en nog steeds worden gebruikt. Daarop besloten de fabrikanten dat de laptop steeds dunner moest worden en met succes! De laptops van tegenwoordig zijn namelijk zo dun dat er voor is gekozen om de naam ‘notebook’ te gaan gebruiken. In principe zijn een laptop en notebook dus hetzelfde. Het is maar net welke benaming de leverancier er aan meegeeft.

Wat is een ultrabook?

Een ultrabook is in de basis als het gaat om uiterlijk identiek aan een laptop of notebook. Toch zijn er wel degelijk verschillen tussen beide. Een ultrabook is, zoals de benaming natuurlijk al deels doet vermoeden, een laptop van hoogwaardige kwaliteit. Deze zijn speciaal ontworpen om tot ongekende prestaties te kunnen komen. Hoewel je ook kunt kiezen voor een 13 inch laptop, maakt dit als het gaat om rekenkracht absoluut niets uit. Ze overstijgen namelijk het grootste gemak een laptop of zelfs pc in dezelfde klasse.

Het verschil tussen een laptop en notebook?

Er heerst nog met enige regelmaat wat onduidelijk over de verschillen tussen een laptop en een notebook. Toch is dit vandaag de dag totaal niet meer aan de orde. Een laptop en notebook zijn namelijk identiek aan elkaar. Het is namelijk maar net voor welke benaming de fabrikant kiest. Vanuit marketing oogpunt klinkt een notebook natuurlijk vele malen beter, dan dat de benaming ‘laptop’ wordt gebruikt. In de basis zijn beide dus gewoon een draagbare pc, waarbij zowel beeldscherm, toetsenbord als muis zijn ingebouwd.

Enkele jaren geleden was er één voorwaarde waarop een fabrikant het apparaat een notebook of laptop mocht noemen. Dit was dat er ook een daadwerkelijke fysieke ‘drive’ in zat voor het plaatsen van DVD- of Blu-ray cd’s. Was dit niet het geval, dan mocht het apparaat niet deze naam dragen en werd het ook wel een ‘Netbook’ genoemd. Tegenwoordig is dit natuurlijk allang niet meer aan de orde, gezien we online alles wat we willen zien eenvoudig kunnen streamen.

De beste laptop en notebooks van dit moment (2022)

Verkrijgbaar bij

coolblue.nl
bol.com

Verkrijgbaar bij

coolblue.nl

Verkrijgbaar bij

coolblue.nl
bol.com

Staat je laptop merk er niet tussen hier vindt je ze allemaal!

Waarom verschillende benamingen voor twee dezelfde apparaten?

De voornaamste reden waarom er werd gekozen voor twee verschillende benamingen voor hetzelfde product, was vooral door het feit dat er een enorme evolutie is geweest in het uiterlijk van het apparaat. Waar de ‘laptop’ vroeger vrij dik was, is dit de laatste jaren enorm veranderd. Onder andere hierdoor is ervoor gekozen gaandeweg een andere naam te gebruiken en dit is dus de ‘notebook’ geworden. Een andere benaming voor exact hetzelfde apparaat.

Waarom kiezen voor een Laptop of Notebook?

Steeds meer mensen die graag een computer willen aanschaffen, kiezen er logischerwijs voor om een laptop of notebook aan te schaffen. Het grootste voordeel is natuurlijk dat dit een draagbaar apparaat is, die eenvoudig buiten de deur kan worden gebruikt. Ideaal dus! Om je een idee te geven waarom je zou moeten kiezen voor een notebook of laptop, hebben we enkele voordelen voor je op een rijtje gezet.

Mobiel

Met een laptop ben je niet plaats gebonden, uiteraard wel wanneer je gebruik wilt maken van het internet, maar ook daar zijn voldoende oplossing voor. Je kunt met een laptop of notebook dus ongestoord op iedere gewenste plaats aan de slag. Zowel thuis achter je bureau, maar ook de keukentafel of in het openbaar vervoer horen tot de mogelijkheden.

Doordat een laptop vaak niet veel zwaarder is dan 2,5 tot 3 kilo, zijn ze eenvoudig mee te nemen in een speciaal daarvoor ontworpen laptoptas.

Compacter

Het grootste voordeel waarom er steeds meer mensen kiezen voor het gebruik van een laptop of notebook, is omdat ze simpelweg eenvoudig zijn mee te nemen. Zo zijn ze vaak niet dikker van twee tot drie centimeter en kun je zelf bepalen hoe groot je je laptop wil hebben.

Zo kun je kiezen voor een klein model vanaf 10 inch, wat gelijkstaat aan 25 centimeter, maar zijn er ook modellen van 17 inch wat gelijk staat aan 43 centimeter. Het meest verkocht model is de 15 inch laptop, deze is 38 centimeter lang en daarmee voor de meeste mensen ideaal voor dagelijks gebruik.

Minder stroomverbruik

Een ander bijkomend voordeel aan een laptop of notebook, is dat deze stukken minder stroom verbruikt. Zo verbruik een laptop of notebook slechts tussen de 150 en 300 kWh, waar een normale PC een veelvoud van tot wel 600 kWh gebruik bij een gebruik van 8 uur per dag.

Waar let je op bij de aanschaf van een laptop?

In de huidige tijd waarin er ontzettend veel verschillende modellen laptops zijn, kan het een beste uitdaging zijn om een geschikte variant te vinden. Toch zijn er enkele handige tips die je het je zoektocht een stuk gemakkelijker kunnen maken. Daarom hebben we enkele tips voor je, die je bij de aanschaf van een nieuwe laptop of notebook zeker zullen gaan helpen.

Processor en het werkgeheugen

Tijdens het uitzoeken van een geschikte laptop, is het zaak dat je voor jezelf weet waarvoor je je laptop of notebook wilt gaan gebruiken. Je kunt je namelijk voorstellen dat wanneer je alleen dagelijks enkele mailtjes verstuurd en een keer op het internet surft, de processor net als ook het werkgeheugen een stuk lager mogen zijn, dan wanneer je regelmatig streamt en zelfs wilt gamen. De processor wordt doorgaans door de meeste fabrikanten aangegeven met een cijfer. Dus bezit je laptop een i3, i5 of i7 processor, dan kun je aan de hoogte van het cijfer zien wat de capaciteit is. Hoe hoger het cijfer, des te beter de processor.

Het werkgeheugen is daarnaast ook van belang. Wel is het goed te weten dat het werkgeheugen niet hetzelfde is als de opslag van je laptop. Meestal volstaat een werkgeheugen van 8 GB, maar wil je een laptop met betere prestaties, dan is 16 GB aan te raden. De opslag is bepalen voor hoeveel bestanden je kwijt kunt. Meestal zal 128 GB voldoende zijn. Wil je toch meer, houd er dan rekening mee dat dit ook als het gaat om prijs een verschil zal zijn.

Vermogen van de accu

Hoe hoger het werkgeheugen, des te meer er van je laptop wordt gevraagd. Houd hier dan ook zeker rekening mee wanneer je kijk naar de capaciteit van de accu. Door te kiezen voor een laptop of notebook met een hogere capaciteit accu, kun je een stuk langer ‘draadloos’ werken, dus hoeft je laptop niet aan het stroom.

Houd er wel rekening mee, dan het aantal uur wat vaak wordt aangegeven, in de praktijk nog wel eens wil afwijken. Het is namelijk volledig afhankelijk van je eigen gebruik hoelang je accu daadwerkelijk meegaat, maar het geeft je natuurlijk wel een goede indicatie.

Afmeting van het scherm

De afmeting van het scherm is natuurlijk ook een bepalende factor in je uiteindelijke keuze. Zo kun je kiezen voor een 10 inch laptop, wat eigenlijk bijna tot niet meer voorkomt of voor een maximaal 17 inch laptop. Afhankelijk van waarvoor je je laptop wilt gebruiken kun je hierin een keuze maken. De meest gekozen afmeting hierin is 15 inch.

Je uiteindelijke keuze voor een laptop of notebook

Deze zaken zijn alleen maar een greep uit een breed scala aan keuze waar je allemaal uit kunt kiezen. Toch zullen deze aspecten voor de meesten bepalend zijn in de uiteindelijke keuze van een aan te schaffen laptop.

De verschillen van een Ultrabook ten opzichte van een laptop of notebook

Kies je voor een ultrabook, dan kies je voor licht, snel en een strak ontwerp. Ultrabooks zijn verder ontwikkeld en moeten voldoen aan bepaalde voorwaarden om ook daadwerkelijk de naam ultrabook te mogen dragen. Wanneer we kijken naar enkele van deze eisen, dan zien we dat een ultrabook met een scherm van 14 inch of kleiner niet dikker mag zijn dan 18 mm.

Is het scherm van een ultrabook groter dan de genoemde 14 inch, dan mag deze een dikte hebben van maximaal 23 mm. Daarnaast dient de ultrabook te beschikken over een ingebouwde SSD of een SSD in combinatie met HDD. Kijkend naar de batterijduur van een ultrabook, dient deze minimaal 5 uur mee te gaan.

Waarom kiezen voor een ultrabook?

Kijkend naar de voordelen die een ultrabook je bieden heeft vergeleken met een laptop of notebook, dan zijn de gigantisch. De voornaamste reden waarom mensen kiezen voor een ultrabook, is dat ze simpelweg op praktisch alle vlakken beter zijn. Zo beschikken ze vaak over een compact formaat, een Full Hd-scherm en zijn ze licht van gewicht. Ze starten snel op, doordat ze beschikken over een SSD harde schijf. Ze zijn uitgerust met een krachtige processor en hebben een strak ontwerp.

De beste ultrabooks van dit moment (2022)

Verkrijgbaar bij

bol.com

Verkrijgbaar bij

bol.com

Verkrijgbaar bij

coolblue.nl

Staat je ultrabook merk er niet tussen hier vindt je ze allemaal!

Waarvoor kun je een ultrabook allemaal gebruiken?

Zoals je al hebt kunnen lezen, zien we dat een ultrabook in veel verschillende facetten voordelen biedt vergeleken met een laptop of notebook. Doordat een ultrabook is uitgerust met een laagspannings- intel i5 of i7 processor, zijn ze niet alleen bij uitstek geschikt voor alledaags gebruik zoals mailen surfen op het internet, maar kun je er ook Hd-video’s mee streamen en zelfs foto’s en video’s mee bewerken.

Daarnaast zijn ze door het speciale ontwerp perfect om mee te nemen en zijn ze onverstoorbaar in wat ze doen. Daarnaast beschikken ze over een sterke connectiviteit, wat betekent dat de verbinding met zowel wifi als Bluetooth geen enkele uitdaging vormt en je probleemloos gebruik kunt maken van een hoogwaardige kwaliteit.

Een laptop/notebook of ultrabook kiezen?

De uiteindelijke keuze voor een laptop/notebook of ultrabook ligt natuurlijk volledig bij jezelf. Wel is het goed voor jezelf na te gaan waarvoor je het apparaat wilt gaan gebruiken. Ben jij van plan dagelijks je mail te controleren en af en toe een keer op het internet te surfen? Dan zal een normale laptop voldoende zijn om in je behoefte kunnen voorzien. Maar wil je net dat stapje extra en stream je graag de nieuwste series en video’s of bewerk je graag foto’s of video’s? Dan is de keuze voor een ultrabook een betere keuze.

Omdat we ons goed kunnen voorstellen dat de uiteindelijke keuze een flinke uitdaging kan zijn, hebben we veel tips en adviezen voor je, die je uiteindelijke keuze een stuk eenvoudiger kunnen maken.

Deze vind je allemaal op onze website onder laptop tips.

Doe er dus je voordeel mee!