Welke laptop moet ik kopen?

Ben je van plan om een nieuwe laptop te gaan kopen? Dan heb je daarin tegenwoordig veel keuze. Bij het aanschaffen van een nieuwe laptop is vooral van belang waarvoor je de laptop wilt gaan aanschaffen. Zo kan je laptop voor verschillende doeleinden gebruikt gaan worden.

Daarbij is het een goed idee om de capaciteiten van je laptop af te stemmen op de situatie waarvoor je de laptop vooral wil gaan gebruiken. Daarom gaan we in dit blogbericht dieper in op welke laptop je het beste kunt kopen en geven we daarvoor ook een aantal voorbeeldsituaties. Lees dus zeker verder.

Waarvoor wil je de laptop gaan gebruiken?

Als je op zoek bent naar een nieuwe laptop kan dat natuurlijk verschillende redenen hebben. Het kan zijn dat je huidige laptop al behoorlijk verouderd is, of dat je een laptop nodig hebt voor een bepaalde situatie. Zo kan het zijn dat als je naar school gaat, dat je school verwacht dat je in het bezit bent van een laptop met bepaalde capaciteiten.

Daarnaast kan het natuurlijk ook zo zijn dat je een goede laptop in de huiskamer wilt hebben staan, waar iedereen gebruik van kan maken. Zo’n laptop heeft juist weer hele andere capaciteiten nodig. Zo zijn er heel veel verschillende soorten laptops waaruit je kunt kiezen. Hieronder enkele voorbeelden.

Laptops voor Basis gebruik 

zuigende kinderen

Een van de meest verkochte laptops is een laptop die eigenlijk voor allerlei doeleinden wordt gebruikt. Dit is meestal een laptop die in de huiskamer staat en beschikbaar is de hele familie. Bij het kiezen van een laptop voor basis gebruik is het belangrijk dat iedereen met de laptop kan doen wat hij wil. Zo is het vooral belangrijk dat de laptop beschikt over de onderstaande capaciteit:

 • Processor: Voor een laptop voor basis gebruik is de processor niet heel belangrijk. Vrijwel alle processoren die tegenwoordig gemaakt worden zijn geschikt voor alle basis taken zoals internetten, e-mailen en tekstverwerken.
 • Intern Geheugen: Daarnaast heb ook niet super veel intern geheugen nodig en heb je over het algemeen voldoende aan 4GB intern geheugen. 
 • Beeldscherm: Het beste kun je kiezen voor HD Kwaliteit als minimum. Ook maakt het voor basis gebruik niet echt uit hoe groot het beeldscherm is. Toch is het wel aan te raden om minimaal te gaan voor een 17 “ omdat je dan net even wat lekkerder achter de laptop zit.

Er zijn veel laptops die voldoen aan deze eisen omdat je met alleen basisgebruik niet veel vraagt van de laptop. Met deze soort laptops ben je ook prima in staat om films en series te kijken. Wil je liever genieten van betere kwaliteit? Dan kun je ervoor kiezen om een Full-HD scherm te kiezen.

Hier vind je een aantal laptops goed aansluiten bij deze specificaties.

Laptop voor school

laptop-voor-basis-gebruik

Ook als je gaat naar school gaat of gaat studeren heb je tegenwoordig een goede laptop nodig. Bij vrijwel alle lessen is het tegenwoordig handig om een laptop te hebben. In tegenstelling tot de laptop voor basisgebruik heb je voor deze soort laptops toch al wel wat meer capaciteit nodig. Daarnaast is het bij een laptop voor studenten ook belangrijk om een goede batterij capaciteit te hebben. Heb je ook onze top 5 gelezen over de beste laptop voor school?

 • Processor: Als je naar school gaat of gaat studeren is het natuurlijk belangrijk dat je een goede en vooral snelle laptop hebt. Je wilt natuurlijk niet dat je net een aantekening wilt maken en dat je laptop ineens vastloopt. Helemaal als je een grafische opleiding gaat volgen waarbij je werkt met zware programma’s heb je een snelle laptop nodig. Je kunt dan zelfs beter kiezen voor een Intel Core I5 of I7 processor. Maar voor de meeste opleidingen heb je aan een laptop met een I3 Processor voldoende.
 • Intern Geheugen: Voor een studenten laptop is het aan te raden om minimaal te gaan voor 8 GB  intern geheugen. Zo laadt alles net iets sneller en heb je voldoende capaciteit om meerdere taken tegelijkertijd uit te voeren.
 • Laptop formaat: Een studenten laptop moet natuurlijk makkelijk mee te nemen zijn en vooral lichtgewicht zijn. Daarom is het een goed idee om voor school een laptop te nemen die niet groter is dan 15 inch. Zo past de laptop makkelijk in je schooltas en hoef je niet veel gewicht met je mee te dragen.
 • Opslag capaciteit: Als laatste is het bij een studentenlaptop ook van belang dat je voldoende opslag capaciteit hebt. Het beste is om minimaal voor een 256 GB  SSD Schijf te gaan. Een SSD Schijf zorgt ervoor dat je laptop ook binnen enkele seconden is opgestart.

Hier vind je een aantal laptops goed aansluiten bij deze specificaties.

Game laptop

Game laptop

Wil je met je laptop veelvuldig gaan gamen? Dan is het vooral belangrijk dat je een krachtige laptop hebt. De meeste games worden steeds groter en vragen steeds meer van een pc. Dat betekent ook dat jouw laptop in topconditie moet zijn wil je er de nieuwste games op spelen. Bekijk ook onze top 5 budget game laptops.

 • Processor: Als eerste heb je om games goed te kunnen spelen minimaal een Intel core I7 nodig of een AMD Ryzen 5. Zo zorg je ervoor dat je laptop voldoende capaciteit heeft om grote en zware spellen aan te kunnen,
 • Intern Geheugen: Daarnaast heb je ook voldoende intern geheugen nodig. Voor het spelen van games zoals World of Warcraft, Fortnite en GTA Online is het verstandig om te gaan voor minimaal 16 GB intern geheugen.
 • Laptop formaat: Als je gaat gamen is het natuurlijk wel prettig als het beeldscherm van je laptop groot genoeg is dat je alles goed kunt zien. Daarom is het voor een gaming laptop aan te raden om voor minimaal een 17 inch full-HD scherm te gaan. Tevens is het bij een gaming laptop ook belangrijk dat de grafische kaart voldoet.Zo heb je een dedicated grafische kaart zoals de NVIDIA Geforce GTX 1050 of GTX 1050 Ti. Nodig.  
 • Opslag capaciteit: Daarnaast is het ook belangrijk om voldoende opslag te hebben voor je games. Sommige games nemen wel 50 GB van je harde schijf. Daarom is het een goed idee om te gaan voor minimaal 512 GB SSD Opslag.

Hier vind je een aantal laptops goed aansluiten bij deze specificaties.

Waar moet ik op letten als ik een gebruikte laptop koop (tweedehands laptop)

Als je op zoek gaat naar een vervangende laptop voor je huidige laptop, dan heb je natuurlijk ook de keuze om een tweedehands laptop aan te schaffen. Bij het aanschaffen van een tweedehands laptop ook wel Refurbished laptop genoemd zijn er een aantal dingen waarop je moet letten.

Vooral als de laptop al wat ouder is die je wilt gaan kopen is het belangrijk om te onderzoeken of de tweedehands laptop wel kan meekomen met de dingen die jij wilt doen. Vooral als je van plan bent om een gaming laptop te kopen, merk je dat een laptop die een paar jaar oud is al heel snel niet meer mee komt met de nieuwste games. 

Als je juist eerder een laptop voor basisgebruik wilt gaan aanschaffen, dan hoef je niet zo precies te kijken. Wel is het natuurlijk belangrijk dat de laptop geen gebreken heeft en dat de accu van de laptop nog een paar uurtjes mee gaat. Vaak zie je bij oudere laptops dat de batterij in minder dan een uur al leeg is.

Daar zit natuurlijk niemand op te wachten. Verder is het ook belangrijk om goed te kijken naar de prijs. Vaak hebben mensen geen idee wat een laptop eigenlijk nog waard is en verkopen ze de laptop voor een veel te dure prijs.

Kijk daarom altijd eerst even op internet of ze nog nieuw te koop zijn en wat daar de prijzen ongeveer zijn.

Hier vind je een aantal laptops goed aansluiten bij deze specificaties.

Goedkope laptop kopen

De kans is groot dat je eigenlijk niet te veel geld uit wilt geven aan een laptop. Een laptop wordt namelijk al snel heel prijzig. Daarnaast ligt het er natuurlijk ook maar net aan wat je wilt gaan doen met de laptop.

Als je een goedkope laptop of Budget laptop wilt gaan aanschaffen is het belangrijk om te weten dat er altijd gekozen wordt voor de minimale capaciteiten. Maar wel zodat de laptop precies kan doen waar de laptop voor bedoeld is.

Daarom is het lang niet altijd een goed idee om een budget laptop te kopen en kun je soms beter net even wat meer investeren zodat je laptop ook direct weer een paar jaar meegaat.

Bekijk hier een aantal budget laptops

Nieuwe laptop kopen

In de meeste gevallen ben je beter af om gewoon een nieuwe laptop te kopen. Ja, een nieuwe laptop is even een investering, maar als je de laptop eenmaal in huis hebt, kun je er ook weer van genieten. Vooral als je wilt gaan gamen of je een laptop nodig die niet achter de feiten aanloopt.

Anders loop je al snel tegen het risico dat je binnen korte tijd niet meer mee kunt komen. Kies daarom vooral voor een nieuwe laptop en het liefst een laptop die goed bij je wensen aansluit.

Bekijk de laptop top 10 van Coolblue eens!

Plaats een reactie