We maken veel gebruik van laptops. Of het nu voor werk is of voor onze studie, het is erg belangrijk dat we dit apparaat kunnen gebruiken. We doen er namelijk erg veel mee. Als er zich dan problemen voordoen met je laptop, dan kan dit grote gevolgen hebben. Denk bijvoorbeeld eens aan een zwart laptopscherm. Dit zal ervoor zorgen dat je de laptop niet meer kunt gebruiken. Toch is het belangrijk dat je dit zo snel mogelijk weer kan.

Om hiervoor te zorgen is het belangrijk om te weten wat de oorzaak voor het zwarte scherm is. Als je de oorzaak namelijk weet, dan kan je ook bezig met een geschikte oplossing voor het probleem. In dit artikel ga je verder geholpen worden met jouw zwarte laptopscherm. Je vindt hier namelijk enkele mogelijke oorzaken en je gaat ook ontdekken hoe je het probleem misschien kunt verhelpen.

Oorzaken van een zwart laptopscherm

Een zwart scherm krijgen bij je laptop is wel het laatste waar je op zit te wachten. Je kan dan namelijk niets meer met het apparaat en aangezien we de laptop veel gebruiken zal dit een behoorlijke belemmering zijn in ons werk. Een zwart scherm kan verschillende oorzaken hebben. Hierdoor is het zaak om te ontdekken waar je moet zoeken om de oorzaak aan te kunnen pakken. Het kan in ieder geval al helpen als je bedenkt wanneer de problemen precies begonnen.

Je kan dan makkelijker in de buurt komen van de oorzaak. Hoe sneller je de oorzaak te pakken hebt, hoe sneller je ook kan gaan beginnen met het repareren of het laten repareren van de laptop. Als het scherm van de laptop vlak na het opstarten weer zwart wordt dan is de kans groot dat het gaat om een oververhitting van de grafische kaart. Door middel van een programma kan je controleren of dit ook daadwerkelijk het geval is. Naast een oververhitte grafische kaart zijn er ook nog andere mogelijkheden. Voorbeelden hiervan zijn:

– Problemen met recente systeemupdates- of installaties
– De batterij is niet goed geplaatst of onvoldoende opgeladen
– Een defecte adapter

Zoals gezegd is het dus erg belangrijk om te weten om welke oorzaak het gaat. Je kan dan zelf gericht gaan werken aan een oplossing. Misschien is het nog beter om het over te laten aan een professional. Het is namelijk aannemelijker dat het probleem dan verholpen wordt en er niet allerlei nieuwe problemen bij ontstaan.

Manieren om een zwart laptopscherm te verhelpen

De verschillende oorzaken vragen uiteraard ook allemaal om een verschillende oplossing. Wat bij de ene oorzaak werkt, hoeft namelijk niet bij de andere te werken. Vaak is dat ook niet het geval. In het geval van een oververhitte grafische kaart zou het eventueel kunnen helpen om de ventilatoren te reinigen of te vervangen. Het is het beste om dit door een professional uit te laten voeren.

Je kan het natuurlijk ook zelf doen, maar dan moet je je ook bewust zijn van de risico’s die aan het zelf vervangen of reinigen verbonden zijn. Als het lijkt te gaan om een probleem met het systeem dan is het verstandig om terug te gaan naar een vorige versie. De update of installatie is dan naar alle waarschijnlijkheid niet goed uitgevoerd en het valt dan aan te raden om weer terug te gaan naar de oude versie. Het scherm zal dan weer moeten werken.

Bij de batterij kan je in ieder geval proberen of de laptop wil opladen. Als het scherm het dan doet dan was dat het probleem. Mogelijk kan de batterij ook nog verkeerd geplaatst zijn, dit kan je het beste laten controleren door een professional. Als het controlelampje van de adapter niet gaat branden zodra je de laptop aansluit op een stopcontact dan ligt hier de oorzaak voor je probleem. Met een defecte adapter kan je bij een professional terecht.

Wat als niets lijkt te werken?

Het is natuurlijk niet te hopen, maar het kan ook nog zo zijn dat het niet te achterhalen valt waar de oorzaak voor het probleem ligt. Ook kan er erg veel tegelijk kapot zijn, waardoor de kosten behoorlijk op zullen gaan lopen. Je zult dan bij jezelf te rade moeten gaan en je afvragen of het wel verstandig is om de laptop te laten repareren.

De kans is namelijk vrij groot dat je dan beter een nieuwe laptop kunt kopen. Bovendien kan het ook zomaar zo zijn dat een nieuwe laptop net zoveel kost als het laten repareren van de oude laptop. Je zult met dit scenario zeker rekening moeten houden, maar laten we er maar niet van uit gaan dat dit het geval zal zijn.

Conclusie

Veel mensen maken gebruik van een laptop. We gebruiken dit handige apparaat bijvoorbeeld voor werk of onze studie. Vrijwel iedere dag hebben we onze laptop dan ook nodig. Je wil er dan liever niet bij nadenken wat er kan gebeuren als je laptop kapotgaat. Het kan bijvoorbeeld gebeuren dat je laptop een zwart scherm blijft weergeven. Als dit zo is, is het belangrijk om rustig te blijven en zo snel mogelijk de oorzaak voor het zwarte scherm te achterhalen.

Zodra je de oorzaak weet kan je zelf of een professional het probleem oplossen. Er kunnen aardig wat verschillende oorzaken zijn voor het zwarte scherm. Zo kan het gaan om een oververhitte grafische kaart. Tegelijkertijd kan het probleem ook liggen bij de batterij of bij de adapter. Ook verkeerd uitgevoerde updates of installaties binnen het systeem kunnen de oorzaak zijn.

Je kan zelf de problemen oplossen en dus zelf de boel repareren. Hier zitten uiteraard wel risico’s aan verbonden. Als je er niet zeker van bent dat je het zelf kan repareren is de verstandigste keuze die je kunt maken het inschakelen van een professional. Hopelijk kan je dan snel je laptop weer gebruiken.

Bekijk ook eens:

Veel voorkomende computer problemen
Wat als je laptop heel heet wordt?
Wat als je laptop niet meer opstart?
Wat als je laptop niets meer doet?
Mijn laptop loopt vast

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in