Een interne harde schijf is een belangrijk onderdeel van je computer. Je installeert een interne harde schijf om bestanden op te slaan op je computer. Denk hierbij aan foto’s, video’s, films, documenten maar ook je besturingssysteem. Het is dus erg belangrijk om een goede, maar vooral ook de juiste, interne harde schijf te kopen als je je computer aan het samen stellen bent.

Of je nou heel technisch bent, of juist helemaal niet, de juiste harde schijf vinden is vaak erg lastig. Niet alleen is er veel keus, maar ook elke harde schijf is weer anders. Daarom ga ik je in dit artikel precies vertellen waar je op moet letten bij de aanschaf van een interne harde schijf!

Welke soorten harde schijven zijn er?

Veel mensen, vooral mensen die niet veel met computers hebben, denken dat er maar één soort harde schijf bestaat. Dat is echter niet zo. Net zoals met veel andere apparaten, zijn er verschillende soorten harde schijven, die tevens allemaal weer verschillen van elkaar.

In totaal zijn er 3 soorten harde schijven:

Al deze harde schijven zijn geschikt voor alle apparaten, mits je de juiste afmeting en aansluiting hebt. Het verschil tussen de drie zit vooral in prijs en snelheid. De HDD is vaak goedkoper als een SSHD of SSD, maar deze laatste 2 zijn weer sneller als een HDD.

Een HDD bestaat uit een platte, metalen cilinder in een rechthoekig frame. Deze wordt constant uitgelezen door een lees- en schrijfkop. Een beetje zoals een oude platenspeler.

Een SSHD is een combinatie van een SSD en HDD. Echter heeft een SSHD wel een beperkte opslag, maar een ingebouwde SSD. Een SSHD is bedoeld om besturingssysteem vlot op te starten. Hij is dus altijd snel.

Een SSD heeft daarentegen geen bewegende onderdelen, wat een HDD en SSHD wel hebben. Op een SSD staan al je bestanden op een soort klein SD-kaartje. Hierdoor is een SSD stiller, zuiniger, duurzamer en aanzienlijk sneller als een HDD. Toch is een SSD, per GB aan opslagcapaciteit, wel duurder.

Het ligt dus aan hoe snel je je computer opgestart en in gebruik wil hebben, net zoals het budget wat je aan een harde schijf wil uitgeven.

welke laptop heb ik nodig

Punten waar je op moet letten bij je aankoop?

Net zoals bij andere apparaten is het belangrijk om op een aantal zaken te letten. Hoeveel wil je opslaan? Welk formaat moet de schijf zijn? Is de schijf wel compatibel met je apparaat? Welke lees-en schijfsnelheid moet hij hebben? En hoe groot moet je cachegeheugen zijn? Al deze punten zijn hieronder gemakkelijk en overzichtelijk uitgelegd zodat je voor jezelf kan bepalen waar je toekomstige harde schijf aan moet voldoen!

Opslagcapaciteit

Voor je bepaald welke soort harde schijf je wil, is het belangrijk om te kijken naar de hoeveel bestanden die je wil opslaan. Heb je heel veel video’s, films in 4K en foto’s of gebruik je je computer puur voor minder grote bestanden? Dat kan erg verschillen.

1TB opslag heeft plek voor 10 4K films, 100 HD films, 1 back-up en 20.400 hoge resolutie foto’s. 4TB opslag heeft daarentegen plek voor 40 4K films, 400 HD films, 4 back-ups en 244.800 hoge resolutie foto’s. Sla je graag al je foto’s op, op je computer en kijk je veel nieuwe films terwijl je ook plek wil voor je games? Kies dan voor 4TB opslag. Ben je wat zuiniger met je opslag? Dan kom je met 1TB al een heel eind!

Formaat

Het formaat van de interne harde schijf is erg belangrijk. Een te kleine kan misschien geen verbinding maken, terwijl een te grote niet past. Maar hoe weet je nou hoe groot je harde schijf moet zijn?

Harde schijven komen vaak in de formaten 2,5 inch en 3,5 inch. 2,5 inch schijven zijn kleiner en beter geschikt voor laptops en smalle apparaten. Maar 2,5 inch schijven kunnen, door middel van een montage beugel, geïnstalleerd worden als een 3,5 inch schijf. Andersom kan dit niet. Mocht je dus een te kleine schijf hebben, moet je extra geld uitgeven om hem groter te maken.

Daarnaast is de dikte belangrijk. Een 9 mm dikke schijf is te dik voor een laptop maar kan wel in je computer passen. Een 7mm dikke schijf is beter geschikt voor je laptop. Kleine verschillen, maar groot genoeg om je computer of laptop niet te laten werken!

Compatibiliteit met het desbetreffende apparaat

Uiteraard is het belangrijk dat je een harde schijf kiest, die de juiste aansluiting voor je laptop of computer heeft. Een 2,5 en 3,5 inch harde schijf sluit je aan door middel van een SATA-kabel. Deze aansluiting biedt 3 snelheden: 1,5 Gbps, 3 Gbps en 6 Gbps. Let er goed op dat de aansluiting niet alleen in de computer past, maar dat je de juiste kabel kiest voor je harde schijf. Een verkeerde kabel kan funest zijn voor de snelheid van de schijf. Daarnaast staat er vaak aangegeven op een harde schijf, of hij compatibel is met een laptop en computer, of beter geschikt is voor een ander apparaat!

Lees- en schijfsnelheid

Zoals je net las, heeft een kabel invloed op de snelheid van de schijf. Maar hoe snel moet je schijf eigenlijk zijn? Dit is af te lezen aan de hand van rotaties per minuut (rpm). Hoe hoger het getal voor de rpm, hoe sneller de schijf is. 7200 rpm is heel snel maar minder energiezuinig en het meest geschikt voor een desktop. 5400 rpm is langzamer maar wel duurzamer en beter geschikt voor een laptop. Daarnaast heb je variabele rpm die de snelheid en energieverbruik aanpast. Deze schijven zijn het beste geschikt voor 24/7 RAID-opstellingen.

Cachegeheugen

Het cachegeheugen van je computer is de plek waar bestanden tijdelijk worden opgeslagen. Hoe meer MB’s je opslag heeft, hoe sneller je bestanden opgeslagen worden. Je hebt vooral meer MB’s in je cachegeheugen nodig, als je foto’s in een fotoalbum wil omzetten!

Beste interne harde schijf 2021

Nu je precies weet waar je op moet letten bij het kopen van een interne harde schijf, heb ik voor je een top 5 gemaakt met beste harde schijven!

1. Seagate IronWolf ST4000VN008 4TB

Seagate IronWolf Pro ST4000

Deze harde schijf, perfect geschikt voor je NAS product, heeft een totale opslag van 4TB! De harde schijf is 3,5 inch groot en heeft maar liefst 5400 – 5900 rpm’s. Het cachegeheugen is 64 MB om al je bestanden snel op te slaan. Hoewel je wel een goede koeling moet hebben bij deze harde schijf, is het niet alleen een zuinige interne harde schijf, maar ook nog eens 1 die je kan onderhouden. Dit doe je met de IronWolf Health Management Software. Je onderhoud gemakkelijk de conditie van de schijf waardoor hij beter werkt en langer meegaat!

2. WD Red Plus WD40EFZX 4TB

HDD Red Plus 4TB

De 4Tb opslag harde schijf van WD Red heeft tevens een cacheopslag van 64 MB’s en is compatibel met een NAS! Wel even checken met de compatibiliteitslijst van het merk om zeker te weten dat de schijf geschikt is voor jou NAS, maar als dit het geval is, heb je een duurzame harde schijf met 5400 rpm’s. de schijf is 3,5 inch groot, en het mooie van de schijf is, dat hij 8 sleuven heeft waardoor je deze gerust 24 uur per dag, 7 dagen per week, kan laten draaien zonder oververhit te raken. Daarnaast worden trillingen ook nog eens verminderd wat bijdraagt aan de levensloop van de harde schijf!

3. Seagate Barracuda ST2000DM008 2 TB

Seagate Barracuda

Zoek je een geschikte harde schijf voor je desktop? Dan is deze 2TB opslag harde schijf van Seagate een goede optie voor jou! De 3,5 inch harde schijf is geschikt voor desktop en heeft maar liefst 7200 rpm’s. Door het cachegeheugen wat 256 MB’s is, worden je bestanden snel en gemakkelijk opgeslagen. Het enige wat je nog even moet doen is de juiste SATA-kabel kopen, maar dan heb je een schijf die je bestanden snel opslaat dankzij de Multi Tier Cashing Technologie. Tevens is de harde schijf niet alleen snel in opslaan, maar hoef je niet lang te wachten tot je desktop is opgestart!

4. Seagate IronWolf Pro 10 TB ST10000NE0008

Seagate IronWolf Pro 14TB

Heb je aan 4TB niet genoeg? Dan is deze 10TB harde schijf perfect voor je NAS apparaat! Niet alleen heeft hij een grote opslag, maar de cacheopslag is ook nog eens 256 MB’s en de schijf is, met 7200 rpm’s, supersnel. De speciaal ontwikkelde schijf is minder zuinig als langzamere schijven, maar is wel geschikt voor 24/7 NAS apparaten, inclusief 5 jaar garantie en inclusief Seagate Rescue Service gegevensherstel voor maar liefst 3 jaar!

5. Seagate IronWolf Pro 14 TB

Seagate IronWolf Pro 14TB

Ja, wij zijn een Seagate IronWolf fan, en vooral van deze 14TB opslag harde schijf! Geschikt voor NAS apparaten, en uitgerust met dezelfde garantie en Rescue Service als de 10TB Seagate IronWolfPro harde schijf, is deze 3,5 inch harde schijf zeker een winnaar op het gebied van opslag. Met een cacheopslag van 256 MB worden je bestanden snel opgeslagen en door de iets minder zuinige, maar supersnelle schijf, met maar liefst 7200 rpm, hoef je niet lang te wachten tot je je NAS apparaat kan gebruiken. Ook deze schijf is geschikt voor 24/7 gebruik zodat je je geen zorgen hoeft te maken!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in