Je online veiligheid is nog nooit zo in het geding geweest of zo belangrijk geweest als nu. Iedereen doet alles online, van bankzaken tot privégesprekken voeren. Als de kans dan bestaat dat je een virus op je laptop of computer kan meebrengen door deze handelingen, is dat even schrikken daarom raad ik je aan goede antivirus software te installeren.

Een computervirus is een software die zich in de besturingssystemen van je computer gaat nestelen en alles in je computer overneemt. Dat wil je uiteraard niet. Belangrijke documenten kunnen kwijt raken en gevoelige documenten kunnen verspreiden. Om dit te voorkomen kan je een antivirus software installeren. Maar wat is dat precies en welke zijn de beste? Dat lees je in dit artikel.

Wat is antivirus software?

Antivirus software is een software wat je installeert op je computer of laptop. Je kan het ook downloaden op je telefoon of andere online apparaten. Deze software zorgt ervoor dat virussen zich niet kunnen nestelen in je computer. Ze kunnen er in eerste instantie niet eens in komen.

De software is op een speciale manier ontwikkeld om schadelijke malware op te sporen en te identificeren. De software zorgt er dan voor dat het virus wordt verwijderd waardoor je gewoon al je dingetjes kan doen en geen last hebt van gewiste bestanden en verspreide documenten. Maar niet alle antivirus software is goed genoeg.

Heb ik echt een antivirus nodig?

Goede 17 inch laptop van HP zoeken

Zoals je net al hebt kunnen lezen is het een belangrijk onderdeel van veilig internetten. Zonder antivirus programma ben je een erg makkelijk doelwit voor hackers, phishing en andere oplicht praktijken. Je hoort ook dat het steeds vaker mis gaat. Al is het nog zo’n onschuldig e-mailtje, de kans dat je alles kwijt raakt is erg groot.

Daarom is het antwoord ook ja. En al helemaal als je thuiswerkt. Dan zijn alle bestanden van werk en in sommige gevallen zelfs de programma’s van werk erg in gevaar. Als je laptop of pc beschikt over een antivirus raak je niks kwijt en zal het programma van werk niet in gevaar komen. Ook niet gek dat bazen het aanraden of zelfs verplichten.

Beste antivirus software van 2022

Niet alle antivirus software is geschikt. Daarom lees je in dit artikel welke antivirus software programma’s het beste geschikt zijn. Van informatie tot voor- en nadelen, je leest het allemaal.

Norton Antivirus

Norton 360 Deluxe
Beste Deal
> Bol.com €69,99

Norton antivirus beschermt je mobiele apparaat tegen virussen, spyware en andere bedreigingen. Misschien heb je de reclames al wel eens gezien op tv. Norton is namelijk een populaire optie met veel goede recensies en mooie voordelen. Afkomstig van het bedrijf Symantec is het programma geschikt voor Windows, Mac en Linux. Hierdoor kunnen veel mensen dus goed gebruikmaken van Norton. Als je een nieuwe laptop koopt, is de kans zelfs groot dat Norton al op je laptop gedownload staat. Daarnaast heeft Norton een liveUpdate functionaliteit waardoor het programma altijd up-to-date is en je altijd goed beveiligd blijft.

Voordelen

De voordelen van Norton maken het aantrekkelijk om Norton aan te schaffen als het nog niet standaard op je laptop of computer geïnstalleerd staat. Zo heb je bescherming voor 3 apparaten, beschikt Norton over wachtwoordbeheer, heb je een online back-up voor je pc, zit er ouderlijk toezicht in het programma, is je webcam beveiligt en maak je altijd gebruik van een veilige VPN. Mensen vinden Norton daarom ook erg geschikt voor zakelijke mobiele apparaten.

Nadelen

Echter zitten er aan alle voordelen ook nadelen verbonden. Zo is de desktop-app van Norton niet de meest intuïtieve en kan het voorkomen dat je als mobiele gebruiker, veel verschillende apps moet downloaden. Daarnaast kan Norton wat traag overkomen, maar deze nadelen wegen niet op tegen de voordelen.


Kaspersky anti-virus

Kaspersky Internet Security
BESTE DEAL
> Bol.com €69,95

Kaspersky anti-virus is tevens een populaire software voor virus beveiliging. Het is 1 van de veiligste antivirus software programma’s en het programma blinkt uit in laboratoriumtest. Dit zorgt ervoor dat je gegarandeerd bent van de juiste beveiliging. Kaspersky ondersteunt zowel Windows, MacOS en Android. Ook hier kunnen veel mensen zich dus goed in vinden. Daarnaast beschikt Kaspersky over bedreigingsdetectie en isolatie. Hierdoor worden virussen en andere bedreigingen onschadelijk gemaakt en kan je veilig gebruikmaken van je mobiele apparaten.

Voordelen

Ook Kaspersky beschikt over verschillende voordelen. Zo heb je uitstekende antivirus resultaten, is de invloed op prestaties zeer laag, krijg je handige bonussen zoals een VPN, wachtwoordmanager, webcambeveiliging, gecodeerde browser en ouderlijk toezicht en beschikt het programma over bescherming voor online bankieren. Hierdoor kan niet alleen jij veilig gebruikmaken van het apparaat, maar je familie ook. Bescherming voor 5 apparaten.

Nadelen

Toch zijn er 2 kleinere nadelen aan Kaspersky. Zo heb je geen IOS bescherming en is de VPN alleen gratis tot 200mb. Wil je meer? Dan zal je moeten betalen. Zeker omdat veel mensen IOS hebben is dit een groot nadeel, maar voor IOS gebruikers heb je gelukkig weer andere mooie programma’s.


Trend Micro antivirus

titanium security
BESTE DEAL
> Bol.com €15,-

Trend Micro antivirus is misschien een wat minder bekende software, maar de kwaliteit is zeker niet minder. Het is dan ook de grootste leverancier van internet- en antivirusbeveiliging. Zo beschermt Trend Micro tegen gevaarlijke websites en beschermt de software je privacy op websites zoals Facebook, LinkedIn, Twitter en Instagram. Maar Trend Micro beschermt je ook tegen ransomware en oplichterspraktijken via e-mail. Een paar mooie extra’s heeft het zeker.

Voordelen

Trend Micro is een eenvoudigere software als andere waardoor het gebruik en de installatie gemakkelijker verloopt. Hij is dus gebruiksvriendelijker. Maar het is ook een goedkopere software waardoor het ook nog leuk is voor je portemonnee. Trend Micro maakt gebruik van cloud-gebaseerde bescherming en is geschikt voor IOS, Android, macOS en Windows. Alle gebruikers kunnen dus goed gebruikmaken van het programma.

Nadelen

Echter zijn er wel een paar dingetjes die minder fijn zijn. Zo zijn er 4 verschillende pakketten die niet alle systemen ondersteunen. Enkel Windows wordt in bijna pakketten ondersteund. Heb je een ander besturingssysteem? Dan zal je moeten kiezen voor een duurder pakket. Alsnog blijf je wel goedkoper uit dan dat je bij een ander zou zijn.


Avira Antivirus

Avira Antivirus

Avira antivirus komt uit oorspronkelijk uit ons buurland Duitsland, maar heeft een goede indruk achter gelaten hier in Nederland. Het beschermt namelijk zelfs de nieuwste ransomware als voor het aanvalt. Hiermee worden risico’s verminderd. Daarnaast beschermt het je computer en laptop tijdens bankieren en shoppen, repareert het bestanden en belast het je besturingssystemen minder dan andere antivirus programma’s.

Voordelen

Doordat Avira een stukje voor loopt en al vroeg virussen opspoort en onschadelijk maakt, is Avira een gewilde software. Maar dat is niet alles. Avira heeft een lage systeembelasting, de gratis versie is al goed genoeg waardoor het je niets kost, Avira maakt gebruik van cloudtechnologie voor de beste beveiliging en het installeren is erg makkelijk waardoor het programma erg gebruiksvriendelijk is. Dit alles zorgt voor voordelige beveiliging.

Nadelen

Voor de mensen die denken dat de gratis versie veel minder goed is dan de betaalde versie, dat is niet zo. Dat is dan ook een nadeel van Avira. De gratis versie is niet veel minder slecht als de betaalde. Echter heb je bij de gratis versie wel last van vervelende advertenties en geen klantenondersteuning. Je betaalt dus uiteindelijk voor de advertenties en hulp, mocht het nodig zijn. Daarom is het belangrijk om goed na te denken waar je voor kiest.


ESET antivirus

ESET Smart Security Premium
BESTE DEAL
> Bol.com €99,99

ESET antivirus is tevens een antivirus software wat goed uit de laboratoriumtesten komt. Het is dan ook de meest effectieve antivirus software op de markt, bewezen en wel. Het beschikt dan ook over 18 verschillende beveiligingsopties voor thuisgebruikers. Daarnaast is de software beschikbaar voor Windows, Mac en Linux. Weer handig voor een grote groep mensen dus. ESET biedt Bescherming voor 5 apparaten.

Voordelen

Dat ESET goed uit de testen komt, blijkt wel uit de vele voordelen. Zo is het makkelijk te installeren, biedt de software bescherming tegen de meest recente malware, virussen en spyware en herkent het phishing en actieve malware. Maar ook zorgt het er voor dat zo min mogelijk onterechte bestanden als onveilig gemarkeerd worden.

Nadelen

Toch zitten er een paar nadelen aan deze mooie dingen verbonden. Zo is het programma alleen geschikt voor Lumix en Mac als je het juiste pakket kiest en levert het programma een relatief grote vertraging op van je computer of laptop. Zeker als je applicaties en websites opent. Ten opzichte van de voordelen zijn dit kleine nadelen, maar ze zijn wel aanwezig.


Bitdefender Total Security 2021

Bitdefender Total Security 2021
BESTE DEAL
> Bol.com €39,99

Bitdefender Total Security is een populaire optie onder de antivirus programma’s. Bitdefender gaat phishing en fraude tegen, heeft een veilige browser met Rescue mode, beschikt over autopiot en je kan er snel en virusvrij mee surfen.

Voordelen

Dit zijn op zichzelf staande grote voordelen. Maar Bitdefender heeft meer mooie voordelen. Zo kan je tot 10 apparaten beschermen, is Bitdefender geschikt voor zowel Windows als IOS, Mac en Android, krijg je een veilige VPN in je licentie, is je persoonlijke informatie beschermt en werk je met een veilig en betrouwbare software. Bitdefender geeft je bescherming voor 10 apparaten.

Nadelen

Het grootste nadeel van Bitdefender is dan ook het feit dat de licentie maar 1 jaar geldig is. Je zal dus elk jaar de licentie moeten verlengen en her-installeren. Gelukkig is dit vrij simpel waardoor het al een stuk minder erg wordt.


McAfee Total Protection

McAfee Total Protection
BESTE DEAL
> Bol.com €24,99

McAfee is misschien wel de bekendste antivirus software. En dat is ook niet zo raar, want McAfee zorgt er voor dat je volledig beschermt bent. Ze komen dan ook uit de test met 100% score op beveiliging. En omdat McAfee sinds 2011 bij Intel hoort, heb je een hoge kwaliteit garantie.

Voordelen

Naast het feit dat McAfee je beveiliging beidt tot wel 10 apparaten, is het programma tevens niet duur. Daarnaast heeft deze software de minste vertraging als je op internet zit en heb je keuze uit heel veel abonnementen. Hierdoor zit er voor iedereen wel één abonnement tussen. En wist je dat McAfee geschikt is voor Mac, Windows, IOS en Android? Voor elk toestel heb je dus echte bescherming en het eerste jaar heb je een mooie korting.

Nadelen

Het enige nadeel is dan ook dat de korting na een jaar stopt, waarna je een hoog bedrag per maand moet betalen ten opzichte van andere keuzes. Daarnaast biedt niet elk abonnement de mogelijkheid tot het beveiligen van 10 apparaten. Zeker een punt om goed naar te kijken.


Bullguard Small Office Security

Bullguard Premium Protection

Bullguard small office is tevens een betrouwbare software om je windows pc, Mac’s en Android apparaten mee te beveiligen. Bullguard beschikt over een spamfilter en beschermt je tegen spyware. Het filtert zelfs je e-mails zodat je nooit op een gevaarlijk mailtje klikt. Goede bescherming voor kleine kantoren of thuis werk is belangrijk.

Voordelen

De premium protection van Bullguard geeft je de mogelijkheid om tot 10 apparaten te beschermen. Daarnaast is het een geschikt pakket voor mensen die veel waarde hechten aan Wifi bescherming en identiteitscontrole, omdat het pakket hier streng op controleert. Als je thuis werkt is het dus een goed pakket.

Nadelen

Helaas kost het pakket wel meer dan alle andere pakketten. En niet zo’n klein beetje ook. Het is daarom ook aan te raden om dit alleen aan te schaffen voor werk, als je werkgever de kosten bekostigt.


Panda Antivirus Pro

Panda Antivirus Pro
BESTE DEAL
> Bol.com €39,95

Panda Antivirus maakt gebruik van geavanceerde technologieën, geïnspireerd op de cloud beveiliging. Hierdoor lopen ze dus een stukje voor in beveiliging en kan je met een gerust hart blijven scrollen en shoppen. Maar Panda zorgt ook voor offline veiligheid en bescherming van wachtwoorden en gegevens. Ook als je laptop uitstaat ben je dus goed beschermt zo kan je tot 5 apparaten beschermen

Voordelen

Dit is dan ook één van de grootse voordelen. Echter zijn er nog meer mooie voordelen zoals zeer goede presentatiescores, mooie bonusfuncties, uitstekende bescherming voor je Windows apparaten en een uitstekende wachtwoordmanager.

Nadelen

Helaas is Panda niet geschikt voor IOS en is het onduidelijk of alle bonus functies geschikt zijn voor alle andere soorten apparaten. De complete antivirus is voor Android, maar de VPN is dan wel weer beschikbaar voor MacOS, IOS, Windows en Android apparaten. Het is even goed kijken of je apparaat de functies kan hebben.


Beste zakelijke antivirus

antivirus internetdreigingen

Als je thuis werkt, of een laptop van werk thuis hebt liggen, wil je al je documenten en informatie goed beschermt hebben. Zeker als je opdraait als er wat mis gaat. In sommige bedrijven is het zelfs verplicht om een antivirus programma op je apparaten geïnstalleerd te hebben. Maar niet elk programma is geschikt voor zakelijk gebruik.

Vaak is het zo dat je werkgever betaald voor de kosten die je thuis maakt voor werk. Tegenwoordig krijg je nog geld voor elke kopje koffie. Dus ook voor je antivirus programma. En werkgevers geven om kwaliteit en prestatie. Dan is het aan te raden om te kiezen voor Bitdefender Antivirus. Deze komt het beste uit de test als zakelijke antivirus, ondanks dat hij wat duurder is.

Tevens biedt Bitdefender veel extra’s waardoor je extra beschermt bent en je ongestoord aan je werk kan. Ook als je je privé mail op je werk laptop opent zal je geen phishing te zien krijgen. Bitdefender zorgt dus voor zorgeloos en veilig thuiswerken, of op de zaak werken met beveiliging.

Beste antivirus voor Mac?

Bovenstaand lijstje is rijk aan goede en veilige antivirusprogramma’s. echter zitten er niet veel software programma’s in voor Mac computers. Daarom bespreken wij hier welke software het beste geschikt is voor Mac computers en apparaten, Total AV.

Voordelen

Total AV is een naam die nog niet in het lijstje voor kwam, maar als beste uit de test komt als Mac beveiliger. Naast Mac is Total AV ook geschikt voor Windows, Android en IOS en het programma beschermt je tegen Malware, Adware en spyware. Daarnaast beschik je over 24/7 klantenservice en kwam hij uit de test in 2020.

Nadelen

Het blijft een gratis beveiliger, dus de standaard nadelen zoals advertenties en niet alle functies inbegrepen zitten er sowieso aan vast. Echter is het zo dat zelfs niet alle functies beschikbaar zijn in het duurste pakket. Je moet dus wel goed bepalen wat je nodig hebt en of je er voor gaat betalen of niet.

Soorten internetdreigingen

antivirus internetdreigingen

Om te weten welk programma het beste bij je past, is het belangrijk om te weten welke internetdreigingen het vaakst voorkomen. Zo weet je waar je op moet letten als je een beveiliging aanschaft. Zeker als je vanuit huis werkt of je kinderen veel op de pc of laptop zitten, is het een belangrijk lijstje om even naar te kijken. Hieronder staan de meest voorkomende internetdreigingen:

  • Phishing
  • Wachtwoord hergebruik
  • Business Email Compromise
  • Insider-dreiging
  • Malware
  • Kwetsbaarhedenexploitatie
  • Kwetsbaarheden in Cloud-services
  • DoS aanval
  • Supply chain-dreiging
  • Dreiging van derde partijen

Zoals je ziet zijn er heel veel verschillende dreigingen die allemaal anders te werk gaan. De ene dreiging komt van buiten, de andere komt van binnen. Je kan namelijk ook zelf virussen in je laptop of pc veroorzaken. Door bijvoorbeeld de verkeerde websites te bezoeken zonder beveiliging of documenten die besmet zijn op de computer te zetten. Het hoeft dus niet altijd door een ander te komen.

Waarom zou je betalen voor antivirus software?

In het lijstje staan veel verschillende programma’s. de ene is betaald en de andere kost niets. Maar waarom zou je betalen voor antivirussoftware? Dat heeft niets te maken met het feit dat betaald altijd beter moet zijn.

Als je betaald voor je antivirussoftware is de kans groter dat je ondersteuning kan krijgen, mocht dit nodig zijn. Betaald is niet altijd beter, maar je krijgt er wel meer voor. Het is dus verstandig om een bedrag per maand neer te leggen zodat je echte service krijgt bij problemen en je zonder problemen aan de slag kan. Gratis versies hebben soms ook ondersteuning, maar tot een zeker punt.

Conclusie antivirus software

Er zijn veel verschillende goede software programma’s die je pc of laptop goed kunnen beschermen. Iedere software heeft zijn eigen voordelen, maar ook zijn eigen nadelen. Het is daarom belangrijk dat je voor jezelf kijkt welke software de minste nadelen heeft in je ogen. Daarnaast is het belangrijk dat je je laat beschermen tegen de vele dreigingen van zowel buitenaf als binnen in je pc of laptop.

Je weet nu in ieder geval welke software programma’s aan top staan en die je gegarandeerd de beste bescherming bieden in 2021. Met alle bedreigingen en beveiligingen op een rijtje, ben je de virussen een stapje voor.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in