Een tekentablet is een up-and-comming product in de vormgevers wereld, maar echt veel heb je er misschien nog niet over gehoord. Waar het voorheen alleen nog mogelijk was om te tekenen met paint of op papier, opent een tekentablet nu nieuwe werelden en verbeterd de illustratieve wereld en vormgevers wereld beetje bij beetje.

Wat is een tekentablet?

Een tekentablet is net even iets anders dan tekenen met pen en papier. Dat had je misschien al verwacht, maar wat is een tekentablet nu eigenlijk? Een tekentablet is eigenlijk een iPad met een speciale pen waarmee je tekeningen op de computer maakt.

De tablet bestaat uit een speciaal gevoelige vlakte. Als je hier overheen gaat met je pen reageert de tablet. Op deze manier kan je makkelijker foto’s bewerken of tekeningen maken op je computer. Toch werkt het niet helemaal hetzelfde als een standaard-tablet.

Hoe werkt een tekentablet?

wat is een tekentablet

Een tekentablet beschikt altijd over een pen en gevoelig gedeelte. Als je met je pen over dit gedeelte heen gaat, kan je vormen tekenen of foto’s bewerken. Echter zijn er verschillende soorten tekentablets die anders werken. 1 soort tekentablet heeft een beeldscherm in het gevoelige gedeelte. Je tekent dus direct op het scherm. Dit is vaak wat makkelijker dan het andere type tekentablet.

Het andere type heeft het gevoelige gedeelte wel in de tablet, maar het resultaat zie je op je scherm. Je zit dus heel erg met hand-oog coördinatie bij dit type tablet. De tablet is vaak zwart met stipjes. Dit geeft het gevoelige gedeelte weer. Verder zitten er een aantal knoppen op die je vaak zelf kan instellen. Hierdoor kan je de tablet helemaal naar je eigen hand aanpassen waardoor het een persoonlijk hulpmiddel wordt.

Wat kan je met een tekentablet?

Een tekentablet is niet alleen geschikt om mee te tekenen. Ondanks dat dit wel de grootste reden is waarvoor een tekentablet ontwikkeld is, is hij ook geliefd onder vormgevers en fotografen. Je kan namelijk je foto’s en opmaken erg netjes bewerken met een tekentablet.

Tevens is het maken van ontwerpen een stuk sneller dan wanneer je een muis gebruikt. Ook is het werken met de laptop of computer makkelijker als je gebruikt maakt van een tekentablet omdat het sneller werkt. En je hebt alle handige knoppen, die jij handig vindt dan, dicht bij de hand.

Voor wie is een tekentablet handig?

Zoals je al hebt gelezen is een tekentablet handig voor illustratoren, vormgevers en fotografen. Maar mensen die voor de lol tekenen en foto’s bewerken kunnen een tekentablet goed gebruiken. Je hoeft dus geen professional te zijn om een tekentablet aan te schaffen. Kunstsnaren, hobbymatige tekenaren en veel andere mensen maken gebruik van de handige tablet en zorgen op deze manier voor betere resultaten.

Wat zijn goede tekentablets?

Ondanks dat het een mooi stukje technologie is, blijft het wel technologie. Dat betekent dat niet elke tekentablet goed is voor je werkzaamheden. In eerste instantie moet je al voor jezelf bepalen welke soort tekentablet je graag wil hebben. Vele mensen kiezen voor de tablet zonder beeldscherm, maar jij bent niet zoals alle andere mensen. Kies dus eerst welk type tablet je fijner vindt.

Daarnaast moet je goed kijken naar de pen die je erbij krijgt. Is deze wel comfortabel en dik genoeg? Een oncomfortabele pen zorgt voor slechte resultaten en dat wil je uiteraard niet.  Dit is dan ook het allerbelangrijkste punt waar je op moet letten als je een tekentablet aanschaft.

Gelukkig hoef je niet ver te zoeken om er achter te komen welke tekentablets het beste zijn van 2021. Ik heb namelijk een makkelijk overzicht speciaal voor jou gemaakt zodat je precies kan zien wat de beste zijn en welke jij denkt dat het beste bij je past.

Wacom Intuos S Bluetooth

Wacom Intuos S Bluetooth

De Wacom Intuos bluetooth tekentablet is een mooie tablet met beschikking voer bluetooth wat het gebruikersgemak vergroot. Het compacte formaat van 20 bij 16 cm zorgt voor het gemakkelijk mee kunnen nemen en opbergen van de tablet wat weer bijdraagt aan het leven van de tablet. De pen beschikt over de functie om dikke en dunne lijnen te creëren en met 4096 drukpunten kan je enorm precies te werk gaan met je tekeningen en creaties. Tevens krijg je 3 extra pentips en een tool om je tips te verwijderen voor de beste resultaten door de tijd heen. Met de 4 programmeerbare knoppen aan de bovenkant van de tablet, stel je hem helemaal naar je eigen hand in.

Voordelen

De Wacom tekentablet beschikt over heel veel drukpunten waarmee je precies te werk kan gaan. Dat is uiteraard een mooi voordeel, maar er zijn er nog meer. Zo kan je de knoppen helemaal zelf instellen en indelen voor ultiem gebruiksgemak en kan je hem makkelijk meenemen naar school of werkt omdat hij zo mooi compact is.

Nadelen

Helaas zitten er toch nadelen aan de tekentablet verbonden. Zo kan je hem alleen bedienen met de stylus en heb je minder bewegingsvrijheid als je voor de bedraden versie gaat. Het scheelt wel in de prijs, maar een beetje bewegingsvrijheid is nooit erg.


Wacom Intuos M Bluetooth

Wacom Intuos M Bluetooth

Nog een mooie tablet van Wacom is de Wacom Intuos M. Dit is het grotere broertje van de Wacom intuos S. het groter broertje gebruik je zowel met usb-kabel als met Bluetooth waardoor je dus van beide werelden het beste krijgt. Daarnaast is het gevoelige gebied 21,6 bij 13,5 cm groot waardoor je dus meer plek hebt om te tekenen of te bewerken. Dat betekent meer precisie in je werk. Ook deze pen beschikt over de mogelijkheid tot het bepalen van de lijndikte door simpelweg te drukken en het aantal drukpunten, namelijk 4096, is gelijk aan zijn kleinere broertje. De handige knoppen boven in de tablet zijn makkelijk en handig in te stellen naar wens waardoor het naar ieders eigen hand is in te stellen en is te gebruiken. Dat maakt de tablet dan ook zo fijn in omgang. Tevens ontvang je 3 extra tips voor je pen met een tool om ze te verwijderen zodat je resultaten top blijven.

Voordelen

Een grotere tablet zorgt voor grotere voordelen. Zo heb je meer bewegingsvrijheid door de bluetooth functie en kan je professioneel en precies te werk gaan door de vele drukpunten. Het groter vlak zorgt er tevens voor dat je preciezer kan werken.

Nadelen

Helaas beschikt de tablet niet over en ingebouwd beeldscherm waardoor je op je hand-oog coördinatie moet afgaan. Daarnaast kan je hem enkel bedienen met de stylus en niet met je vingers wat ten kosten gaat van het gebruiksgemak. Echter moet dit de pret niet drukken.


Huion Kamvas 13

Huion Kamvas 13

Als je toch meer een fan bent van een ingebouwd beeldscherm, is de Hujon Kamvas een goede match voor jou. De meegeleverde pen is batterij loos wat hem lichter maakt en dus makkelijker in gebruikmaakt. Tevens zorgt dit voor nauwkeuriger tekenen, net zoals de 8129 drukpunten waar de tablet over beschikt. De tablet heeft een mooie extra functie zoals het feit dat hij kantelgevoelig is en je hebt sneltoetsen waar je extra functies mee kan ontwerpen. Het scherm is 1 inch en heeft een haarscherpe resolutie van 1920X1080 waardoor je je creaties scherp kan zien, ook als je inzoomt.

Voordelen

Door het Full HD scherm zie je alles haarscherp terwijl je bezig bent met de kleinste details. Tevens kan je nauwkeurig werken met de vele drukpunten en heb je wel 8 knoppen die je in kan stellen naar je eigen wens. Daarnaast kan je de tablet ook gebruiken als je niet beschikt over een monitor waardoor je echt altijd kan tekenen.

Nadelen

Helaas zit er toch een minpuntje aan de tablet. Zo kan je hem alleen bedienen met de stylus en niet met je vingers wat iets afneemt van de gebruiksvriendelijkheid. Maar de voordelen wegen zwaarder dan dit ene puntje waardoor het alsnog een top tablet is.


Wacom Intuos Pro Medium

Wacom Intuos Pro Medium

Als je toch liever gaat voor een professionelere tablet is de Intuos Pro van Wacom misschien wel iets voor jou. De tablet, die slechts 8 mm dik is, voelt niet alleen lichter aan, maar is ook mooier in design. Het ook wil ook wat. Ondanks zijn dunne design is hij toch lekker stevig en teken je nauwkeurig over de 8192 drukpunten heen. Ook deze knoppen zijn weer persoonlijk instelbaar waardoor je alle functies in de tablet kan zetten die je maar wil. Dit scheelt weer tools zoeken in je programma.

Voordelen

De tablet is niet alleen lekker licht en stevig, maar neem ook weinig plek in beslag waardoor je hem makkelijk mee kan nemen. Waar je ook heen gaat. Daarnaast is de tablet erg nauwkeurig door de pen en de vele drukpunten waar de tablet over beschikt.

Nadelen

De tablet beschikt niet over een ingebouwd beeldscherm. Je zal dus altijd een monitor tot je beschikking moeten hebben. Maar dan kan je wel zo nauwkeurig en scherp weken als je zelf wil uiteraard.


Royole RoWrite 2 Digitaal Notitieblok

Royole RoWrite 2 Digitaal Notitieblok

Dit is niet direct waar je aan denkt als je aan een tekentablet denkt, maar het is wel een handig stukje technologie. Dit digitale notitieblok zorgt er namelijk voor dat je notities digitaal kan opslaan. Je gebruikt hiervoor een normale inkt pen en vervolgens komt alles online te staan. Ook deze pen is drukgevoelig waardoor je streepdiktes zelf bepaald. Via bluetooth verbind je het notitieblok en met een app sla je alles gemakkelijk op. Maar je kan ook gemakkelijk en snel je aantekeningen delen. Superhandig.

Voordelen

Zonder moeite en gewoon zoals je gewend bent notities maken is natuurlijk erg prettig, maar ze dan ook online hebben is helemaal top. Daar zorgt het notitieblok voor. Daarnaast ziet hij er luxe uit en gaan de batterijen tot wel 30 dagen mee waardoor je wel even door kan schrijven.

Nadelen

Echter is het minder prettig dat je een app en bluetooth nodig hebt om de notities op te slaan. Het betekent wel weer meer bewegingsvrijheid.


Tekentablets voor professioneel gebruik

Als je naar tablets zoekt die voor wat meer kwaliteit zorgen, hoef je tevens niet ver te zoeken. Ook dat heb ik allemaal voor je uitgezocht.

 Wacom MobileStudio Pro 16

Wacom MobileStudio Pro 16

Ben je een echte professional en wil je overal kunnen werken? Dan is de Wacom Mobilestudio de perfecte match voor jou. Door het ingebouwde beeldscherm met 4K scherpte zie je niet alleen alle details tot in perfectie, maar kan je heel nauwkeurig te werk gaan. Tevens beschikt de tablet over 8192 drukpunten en een pen waarmee het voelt alsof je over papier schrijft war het gebruiksgemak vergroot. De 16 inch tablet neem je gemakkelijk mee waardoor je overal aan het werk kan gaan en de pen zorgt ervoor dat je zelf bepaald hoe dik de lijnen zijn.

Voordelen

De tablet beschikt over een intel core I7 processor waardoor je razendsnel resultaten hebt en in reallifetime kan bewerken. Daarnaast is de resolutie een mooi voordeel net zoals de vele drukpunten die allebei zorgen voor uiterste precisie. Elk puntje kan je zeker weten zien.

Nadelen

Ondanks dat de tablet over een camera beschikt, is dit maar een 8 megapixels camera die minder goede foto’s maakt als de meeste telefoons tegenwoordig. Het is dus wel belangrijk dat je voor jezelf bepaald of dit heel erg is.


Huion Kamvas Pro 24

Huion Kamvas Pro 24

De Huion Kamvas Pro 24 zorgt voor professionele creaties op het 23 inch Quad HD-beeldscherm. Elk detail is dus goed te zien en de nauwkeurigheid van je werk vergroot enorm. Het beeldscherm denkt tevens 120% van het sRGB spectrum waardoor je de beste kleurechtheid hebt die je je kan wensen. Met de bijgeleverde pen voelt het alsof je op echt papier schrijft en kan je de dikte van de lijnen bepalen door harder of zachter te drukken. En met de 8129 drukpunten werk je nauwkeuriger dan je gewend bent.

Voordelen

De hoge resolutie van het ongebouwde beeldscherm zorgt, samen met de aantal drukpunten, voor uiterste nauwkeurigheid. Daarnaast kan je tot wel 20 knoppen geheel naar wens instellen zodat je de tablet volledig naar je eigen hand kan instellen.

Nadelen

ondanks de goede kwaliteit kan je de tablet alleen met de pen gebruiken. De tablet is dus niet gevoelig voor je vingers helaas.


Wacom Cintiq Pro 24 Pen

Wacom Cintiq Pro 24 Pen

Als je van de echte top kwaliteit bent, is de Wacom Cintiq pro 24 het beste wat je kan krijgen. De 244 inch 4K tablet geeft een mooie resolutie en haarscherp beeld waar alles op te zien is. Daarnaast geeft de tablet een authentiek gevoel en is hij uiterst gebruiksvriendelijk. Naast dit alles beschikt de tablet over 8192 drukpunten en 17 instelbare knoppen voor het hoogste gebruiksgemak wat je maar kan wensen.

Voordeel
de hoge resolutie zorgt voor de best zichtbare details en de mooiste beelden. Daarnaast werk je uitermate nauwkeurig door de vele drukpunten en de apart instelbare knoppen.  Je kan hem helemaal naar je eigen hand zetten.

Nadelen

Helaas is het tekentablet niet geschikt om je vingers te gebruiken en moet je hem wel aansluiten aan een externe computer. Je kan dus niet overal werken.

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in