De verschillende aansluitingen op een laptop


In onze huidige maatschappij kan tegenwoordig niemand meer zonder een laptop. Voor zowel werk, school als recreatief gebruik is het een onmisbaar item in zo’n beetje ieder huishouden. Allemaal leuk en aardig, maar welke aansluitingen zijn er nu aanwezig op een laptop?

Aansluitingen voor het beeldscherm

De eerste aansluitingen die aanwezig zijn op een laptop zijn de aansluitingen voor een beeldscherm. Je maakt gebruik van deze aansluiting wanneer je wilt dat het beeld van jouw laptop weer wordt gegeven op een beeldscherm. Dit kan op drie manieren die hieronder staan weergegeven.

HDMI

De eerste aansluiting voor een beeldscherm is een HDMI-aansluiting. Dit is de nieuwste manier, waardoor nieuwere laptops veelal over deze aansluiting beschikken. Door het gebruiken van een HDMI-kabel kunnen zowel audio- als videosignalen worden getransporteerd in digitale vorm. Sluit gemakkelijk je laptop aan op je tv.

VGA

Een VGA-aansluiting is al wat ouder, waardoor deze veelal te vinden is op wat oudere laptops. Deze aansluiting is gekleurd en beschikt over 15 gaatjes. Heb je een oudere laptop en wil je deze aansluiten op een beeldscherm die niet beschikt over een VGA-aansluiting? Dan zou je eventueel ervoor kunnen kiezen om gebruik te maken van een VGA naar HDMI-adapter. Op die manier zorg je ervoor dat jouw VGA-aansluiting ook connectiviteit heeft met HDMI.

DisplayPort

De derde optie voor een beeldschermaansluiting is een DisplayPort. Deze lijkt een beetje op HDMI, maar de ene hoek van de aansluiting is smaller, terwijl de andere kant een 90 graden hoek heeft. Ook hiermee kun je dus ook jouw laptop aansluiten op een beeldscherm.

Aansluitingen voor data

Nu we de aansluitingen voor een beeldscherm hebben gehad, gaan we verder met aansluitingen voor data. Deze heb je nodig voor het overbrengen van data, bijvoorbeeld wanneer je foto’s van een extern apparaat op de laptop wilt zetten.

USB

Zo’n beetje iedere laptop beschikt over een USB-aansluiting. Op een dergelijke aansluiting breng je een USB-stick of een externe harde schijf aan voor het overdragen van bijvoorbeeld bestanden of video’s. Daarnaast kun je met deze aansluiting accessoires aansluiten. Denk dan bijvoorbeeld aan een muis. Ook kan je de USB-ingang van je laptop gebruiken om bijvoorbeeld jouw mobiele telefoon mee aan te sluiten. Daarmee kan je deze apparaten ook opladen tegelijkertijd.

USB C / Thunderbolt

Een USB C of Thunderbolt aansluiting maakt gebruik van dezelfde stekker als een ethernet aansluiting, die we hieronder nog zullen behandelen. Met deze aansluiting kan je data overzetten, monitoren op je laptop aansluiten en tegelijkertijd jouw laptop opladen. Deze aansluiting zie je veel in nieuwe compacte laptops, om andere aansluitingen te vervangen.

Ethernet

Met een ethernet aansluiting kan je de laptop aansluiten op het bedrade thuisnetwerk en het internet. Hiervoor moet je een UTP-netwerkkabel met jouw router verbinden. Dit kan je doen wanneer je behoefte hebt aan een snellere internetverbinding. Een bedrade verbinding is namelijk sneller dan een draadloze.

Aansluiting voor geluid

Tenslotte hebben we nog de aansluiting voor geluid. Hiermee kan je jouw oortjes, koptelefoon, of speaker verbinden om zo geluid over te zetten daar dit apparaat. Dit is mogelijk door middel van de 3,5mm kabel.

Plaats een reactie