Wat als je laptop niets meer doet? In de huidige maatschappij kan je eigenlijk niet meer zonder een laptop of een computer. Ongelooflijk veel zaken lopen in de hedendaagse maatschappij namelijk via digitale kanalen. Een laptop of een computer heb je bijvoorbeeld dagelijks op je werk of studie nodig. Doordat je laptop dagelijks gebruikt wordt, kan deze na verloop van tijd kuren gaan vertonen. Deze kuren kunnen nogal uiteenlopend zijn.

Bij sommige laptops gaat de accu razendsnel leeg, terwijl bij andere laptops het beeldschermen kuren gaat vertonen. Welke kuren het ook zijn; het is niet prettig. Iets wat ook niet prettig is, is als de laptop helemaal niets meer doet. Wat moet je in een dergelijke situatie doen? Het antwoord op die vraag lees je in dit uitgebreide artikel.

Wij krijgen regelmatig vragen van mensen waarvan de laptop niet meer aangaat. Bij andere mensen gaat de laptop nog wel aan, maar vervolgens doet ‘ie helemaal niks meer. Dit is ongelooflijk frustrerend, aangezien je dagelijks de laptop nodig hebt. Het is dan ook zaak om tijdig in actie te komen en de juiste handelingen uit te voeren. Wat je zoal kunt doen, lees je in dit artikel. Wij willen je graag adviseren om het artikel rustig door te nemen en vervolgens in actie te komen.

Wat zijn de oorzaken van een laptop die niets meer doet?

virus laptop

Het lastige aan dit onderwerp is dat de oorzaken nogal divers zijn. Veel oorzaken kunnen ervoor zorgen dat de laptop niet meer aan gaat, terwijl je dit o zo graag zou willen. Een ander lastig aspect hieraan is dat de laptop het bijvoorbeeld op maandagavond nog prima kan doen, maar vervolgens op dinsdagochtend helemaal niet meer aan gaat.

In dat geval is het dus behoorlijk gissen naar de oorzaak. Hieronder hebben de meest voorkomende oorzaken verzameld van een laptop die niet meer aan gaat. Mogelijk vind je hier direct de oorzaak van het niet meer functioneren van jouw laptop.

De eerste oorzaak kan terug te vinden zijn in een virus. Het kan zijn dat je een virus opgelopen hebt, waardoor de laptop helemaal niet meer kan functioneren. De cybercriminelen worden steeds slimmer en kunnen dus op afstand ook jouw laptop besturen. Zij kunnen er zodoende voor zorgen dat je jouw laptop niet meer aan kunt doen en niet meer kunt gebruiken. Het komt ook wel eens voor dat je hierbij een melding in je beeldscherm te zien krijgt.

In deze melding staat dat je gehackt bent en dat je losgeld moet betalen. Je ziet hier dan ook een rekeningnummer staan of een adres waar je bijvoorbeeld Bitcoins naar toe moet sturen. De kwaadwillende geven hierbij aan dat je na betaling weer toegang tot je laptop krijgt. Of je dat dan ook echt gaat krijgen, is uiteraard maar de vraag. Hoe je dit verder op kunt lossen, lees je in een verder stadium in dit artikel.

Bekijk hier de beste virusscans van dit moment

Een andere oorzaak is terug te vinden in onderdelen die kapot zijn gegaan. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat het moederbord van de laptop plots kapot raakt. Dit moederbord is in principe de drijvende kracht van de laptop, waardoor je laptop geen taak meer uit kan voeren met een defect moederbord.

Dit geldt niet alleen voor een moederbord, maar ook voor bijvoorbeeld de processor of de videokaart. De interne onderdelen die defect raken, dienen gerepareerd of vervangen te worden. Meer informatie hierover is ook verderop in dit artikel te vinden.

Daarnaast kan het ook zo zijn dat de laptop geen voeding meer krijgt. Dit kan komen door een kapotte adapter, een kapotte oplaadkabel of een kapotte interne accu. In principe is dit één van de ‘makkelijkste’ oorzaken, aangezien je mogelijk met een nieuwe oplader het probleem opgelost hebt. Deze oorzaak kan overigens soms ook behoorlijk logisch zijn. Controleer bijvoorbeeld maar eens of de laptop wel goed in het stopcontact zit. Een laptop die helemaal niks meer doet, kan dus komen doordat de accu volledig leeg is.

Tot slot kan de oorzaak ook terug te vinden zijn in het koelingssysteem van de laptop. Als een laptop oververhit raakt, treedt een beveiligingssysteem in werking. Dit systeem zorgt ervoor dat de laptop uitgeschakeld wordt en ook een tijdje niet meer aangedaan kan worden. Pas als de laptop volledig afgekoeld is, kan de laptop weer opgestart worden. Een defect in het koelingssysteem kan onder andere komen door een kapotte ventilator, door stof in de ventilator of een ander intern onderdeel dat defect is geraakt.

Het mag duidelijk zijn; de oorzaken van een laptop die niks meer doet, zijn behoorlijk uiteenlopend. Dit maakt het lastig om de oorzaak op te sporen, maar gelukkig hebben we daar enkele handige tips voor.

Hoe kom je achter de oorzaak?

Als de laptop helemaal niet meer aan gaat, is het lastig om de oorzaak te achterhalen. Wat je wel altijd kunt doen, is de laptop even uit elkaar halen. Haal de accu uit de laptop, kijk of er veel stof in ventilator zit en controleer – nogmaals – of de laptop wel op het stopcontact aangesloten is.

Door dergelijke simpele acties te ondernemen, kan je mogelijk al direct achter de oorzaak komen. Dat ligt anders als de oorzaak een defect intern onderdeel is. In dat geval is het aan te raden om niet zelf aan de slag te gaan. Nee, je kunt de laptop dan veel beter naar een reparateur brengen, zodat je laptop weer in oude glorie hersteld wordt.

Hiervoor hebben we overigens nog wel een handige tip; controleer altijd of je laptop nog binnen de garantieperiode valt. Is dat het geval? Dan is de reparatie mogelijk volledig gratis. Valt de reparatie niet binnen de garantieperiode? Dan is het mogelijk interessant om naar een nieuwe laptop te kijken.

Als het moederbord kapot gegaan is, kan dat een kostbare reparatie worden. Als de laptop al enkele jaren oud is, kan het lonend zijn om de laptop weg te gooien en een nieuwe te kopen. Het heeft immers geen zin om aan een dood paard te trekken. Houd dus altijd de garantie, de leeftijd van je laptop en de reparatiekosten in de gaten.

Kan je deze problemen voorkomen?

Uiteraard zit helemaal niemand te wachten op een laptop die niet meer functioneert. Een terechte vraag is dan ook of je dergelijke problemen kunt voorkomen? Helpt het bijvoorbeeld om je laptop regelmatig schoon te maken? Wij kunnen je één ding verklappen; goed huisvaderschap is van groot belang.

Ons advies is om altijd voorzichtig en netjes met de laptop om te gaan. Gooi de laptop niet op tafel neer, maar leg ‘m rustig neer. Laad de laptop op, zodra de accu bijna leeg is en gebruik daar een originele adapter voor. Kortom; ga voorzichtig met je laptop om en doe geen dingen die negatief kunnen zijn voor de staat van de laptop.

Het is dus zeker mogelijk om bepaalde problemen te voorkomen. Ondertussen moet je je wel realiseren dat een intern defect niet altijd te voorkomen is. Dergelijke defects kunnen plots ontstaan en zijn dus zeker niet altijd te voorkomen. Feit is dat het niet helpt om je laptop neer te gooien of niet netjes in een laptoptas met je mee te dragen. Een laptop kan een relatief gevoelig object zijn, dus doe te allen tijde voorzichtig.

Waar kan je een laptop laten repareren?

Doet jouw laptop helemaal niets meer? Lukt het niet om dit probleem zelf op te lossen? Dan is het van belang om de laptop zo snel mogelijk te laten repareren. Je hebt immers hoogstwaarschijnlijk de laptop elke dag nodig. Het laten repareren van een laptop is bij meerdere partijen mogelijk.

Je kunt allereerst een beroep doen op de reparatieservice van het merk van de laptop. Bedrijven zoals HP, Asus en Acer bieden zelf reparaties aan. Daarnaast kan je de laptops ook door gespecialiseerde bedrijven laten repareren. Deze zogeheten reparateurs hebben behoorlijk veel ervaring en kunnen zodoende hoogstwaarschijnlijk jouw laptop ook herstellen.

Zoals gezegd is het van belang om even goed op de garantie te letten. Als je laptop helemaal niet meer aan gaat, kan dit behoorlijk hoge kosten met zich mee brengen. Dat is echter niet het geval als de laptop nog binnen de garantieperiode valt. In dat geval zijn de kosten voor de fabrikant en kan je ‘gratis’ jouw laptop laten herstellen. Controleer dus altijd of je laptop nog binnen de garantieperiode valt.

Ben je hier niet helemaal zeker over? Neem dan contact op met de partij waar je de laptop gekocht hebt of met de fabrikant van de laptop. Je kunt dan ook direct meer informatie verkrijgen over een mogelijke reparatie inclusief bijbehorende kosten.

Valt je laptop niet meer binnen de garantieperiode? Ga dan lokaal op zoek naar een ervaren reparateur. Dergelijke vakmannen kunnen de laptop hoogstwaarschijnlijk snel weer repareren. Zij stellen eerst een diagnose, vervolgens laten ze de kosten aan je weten en kan jij bepalen om de laptop wel of niet te repareren. Een laptop die niet meer aan gaat, is in ieder geval onwijs vervelend. Gelukkig zijn er meerdere mogelijkheden om dit snel op te (laten) lossen!

Bekijk de meest voorkomende computerproblemen

6 REACTIES

  1. Het is inderdaad vaak lastig om de oorzaak te achterhalen wanneer je laptop kapot gaat. Wanneer enkel je scherm kapot is, kan deze meestal gemakkelijk vervangen worden. Ik breng mijn laptop bij problemen altijd naar een specialist.

  2. Mijn vorige laptop werd in één klap heel erg langzaam. En natuurlijk gebeurde dit buiten de garantieperiode. Het werd zelfs een geduldoefening om alles van de laptop af te halen en op een nieuwe te zetten. Het was echter de enige optie, behalve reparatie. En dat werd me te duur. Ik had het ding allang. Waarschijnlijk was hij gewoon op.

  3. Inderdaad slim om te controleren of je nog garantie hebt op je pc of laptop. Zo kan je hem kosteloos laten nakijken bij problemen. Daarnaast is onderzoek doen op het internet ook slim. Er zijn vaak mensen die dezelfde problemen ervaren en er wellicht een oplossing voor hebben gevonden.

  4. Het is inderdaad lastig om de oorzaak zelf te achterhalen (tenzij je heel technisch bent natuurlijk). Vaak is het handig om de laptop gewoon naar een specialist te brengen. Dan weet je zeker dat het goed gedaan wordt.

  5. Laptop, weinig gebruikt, doet plots niks meer. Moederbord stuk. Valt net 1 tot 1,5 maand buiten de garantie. Reparatiekosten minimaal 400 euro.
    Erg zuur. Bestaat er zoiets als coulanceregeling Asus???

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in