welke laptop heb ik nodig? Ben je op zoek naar een nieuwe laptop? Dan kom je er ongetwijfeld al snel achter dat deze zoektocht behoorlijk lastig is. Het aanbod van nieuwe laptops is onwijs uitgebreid; je hebt de keus uit allerlei verschillende varianten, merken en modellen. Het onderscheid hierbij wordt onder andere gemaakt door het beeldschermdiagonaal, het soort laptop, de kracht van de laptop en uiteraard ook het prijskaartje.

Als je op zoek naar een nieuwe laptop gaat, is het daarom van belang om een goede schifting te maken. Een belangrijke vraag die je je daarbij moet stellen, is ‘Welke laptop heb ik nodig?’. In dit artikel kan je meer informatie over deze vraag vinden. We bespreken onder andere welke soorten laptops er bestaan en wat belangrijke criteria zijn bij het uitzoeken van een nieuwe laptop. Ben je nieuwsgierig geworden? Lees dan zeker even door!

De verschillende soorten laptops

We gaven het hierboven al even aan; er bestaan behoorlijk veel verschillende soorten laptops. In onderstaand rijtje kan je een klein overzicht zien van alle varianten:

  • Laptops voor internetten, e-mailen en tekstverwerken
  • Laptops voor studie
  • Laptops voor zakelijk gebruik
  • Laptops voor fotobewerking
  • Laptops voor videobewerking
  • Laptops voor gaming

Bovengenoemde laptops hebben allemaal specifieke kenmerken. Bepaal dus allereerst voor jezelf wáár je de laptop exact voor wilt gaan gebruiken. Wil je de laptop dagelijks mee naar school nemen? Dan is het aan te raden om te kiezen voor een laptop die geschikt voor studeren is. Wil je graag de nieuwste games op je laptop kunnen spelen? Dan heb je behoefte aan een laptop die gespecialiseerd in gaming is. Om je iets meer informatie over bovengenoemde varianten te geven, hebben wij hieronder deze zes varianten uitgebreider toegelicht.

Laptops voor internet, e-mailen en tekstverwerken

laptop-voor-basis-gebruik

Wil je graag jouw laptop voor bovengenoemde taken gebruiken? Dan heb je meer dan genoeg keus. Dit zijn namelijk taken die in principe elke basislaptop wel uit kan voeren. Het is in ieder geval aan te raden om goed op het inchformaat te letten. Wil je graag een groot scherm of ben je meer fan van een iets kleiner scherm? Bij laptops voor internet, e-mailen en tekstverwerken heb je onwijs veel keuze. Het enige advies dat we nog kunnen geven, is om voor een werkgeheugen van minimaal 2 GB te gaan.

Lees onze review om te bepalen welke basis laptop bij jou past.

Laptops voor studie

laptop-voor-basis-gebruik

Ga je de laptop veelal voor je studie gebruiken? Dan is het belangrijk dat je goed op de afmetingen let. Je wilt immers dat je de laptop elke dag mee naar school kunt nemen. De laptop moet in je tas passen en moet bij voorkeur ook niet al te zwaar zijn.

Tijdens de studie ben je ongetwijfeld met meerdere projecten bezig, waardoor je soms meerdere vensters naast elkaar open hebt staan. Kies daarom voor minstens een Intel i3 processor. Daarnaast kunnen we je ook nog een SSD schijf aanraden; deze schijf zorgt ervoor dat de laptop razendsnel opstart. Dat is ook wel handig bij de eerste les/het eerste college van de dag.

Lees onze review om te bepalen welke studie laptop bij jou past.

Laptops voor zakelijk gebruik

Beste zakelijke laptop

Gebruik je de laptop voor zakelijke doeleinden? Dan geldt in principe hetzelfde als bij de laptops voor studie. Je moet namelijk een laptop hebben die je makkelijk mee kunt nemen en die snel opstart.

Ook hierbij geldt dus: ga voor een lichte laptop, ga voor een niet zo’n grote laptop, ga voor een laptop met een i3 processor beter en ga voor een laptop met een SSD schijf. Met een dergelijke laptop kan je nog sneller en efficiënter werken, waardoor je nóg meer geld kunt gaan verdienen!

Lees onze review om te bepalen welke zakelijke laptop bij jou past.

Laptops voor fotobewerking

BESTE LAPTOP VOOR VIDEOBEWERKING

Ben je een liefhebber van fotografie? Dan is het uiteraard belangrijk dat je je foto’s goed kunt bewerken. Daar kan je zware programma’s zoals Lightroom en Photoshop voor gebruiken. Als je dergelijke programma’s op je laptop wilt gebruiken, heb je behoefte aan een behoorlijk krachtige laptop.

Ga daarom voor een laptop met minimaal een i5 processor, minimaal 8 GB werkgeheugen en minimaal een Full HD beeldscherm. Bij fotobewerking wil je immers dat de kleuren van jouw foto’s wel perfect tot uiting komen. Nog één handige tip; ga voor een laptop met een groot beeldscherm. Dat werkt onwijs prettig tijdens het bewerken van de foto’s.

Bekijk hier welke grafische laptop bij jou past.

Laptops voor videobewerking

Beste laptop brugklas

Ambieer je een carrière als vlogger? Of vind je het leuk om video’s te editen? Dan heb je hier een speciale laptop voor nodig. Videobewerking vraagt namelijk behoorlijk veel van een laptop, waardoor je voor een laptop met voldoende snelheid en kracht moet kiezen.

Ga daarom voor minimaal een i7 processor, een Full HD beeldscherm en minimaal 8 GB werkgeheugen. Met een dergelijke laptop ben je in staat om probleemloos en snel de mooiste video’s in elkaar te zetten. Je moet hierbij wel uitgaan van een relatief prijzige laptop; dergelijke laptops behoren namelijk tot de top van de markt.

Bekijk hier welke grafische laptop bij jou past.

Laptops voor gaming

Game laptop

Als je graag aan het gamen bent, wil je dat jouw game soepel en probleemloos afgespeeld wordt. Dat is mogelijk als je voor een speciale gaming laptop gaat. Deze laptops hebben voldoende kracht, hebben een geschikte videokaart en hebben voldoende snelheid. Ons advies is dan ook om voor minimaal 8 GB werkgeheugen te gaan, minimaal een i5 processor en minimaal een NVIDIA GeForce GTX 1050 videokaart. Met deze eigenschappen kan je probleemloos van de nieuwste games op jouw laptop genieten.

Bekijk hier welke game laptop bij jou past.

Waar moet je op letten bij het aanschaffen van een nieuwe laptop?

Je hebt hierboven meer informatie kunnen vinden over de verschillende varianten. Het mag duidelijk zijn dat je eerst goed na moet denken waarvoor je de laptop wenst te gaan gebruiken. Het antwoord op die vraag geeft eigenlijk al een belangrijk antwoord op de vraag ‘Welke laptop heb ik nodig?’.

Heb je eenmaal duidelijk in beeld gebracht waar je de laptop voor wilt gebruiken? Dan kan je dus al een eerste schifting maken tussen bovengenoemde varianten laptops. Maar, voor welke laptop kan je dan het beste kiezen? Ja, dat verschilt van persoon tot persoon. Hieronder hebben we in ieder geval belangrijke criteria uiteengezet waar je op dient te letten bij het uitzoeken van een nieuwe laptop.

De processor

De processor is in principe de motor van jouw laptop. Deze processor stuurt alle taken aan en wordt zodoende zwaar belast. Als je zware taken uit wilt voeren (fotobewerking, videobewerking & gaming), moet je een krachtige processor hebben. In principe zijn de processoren van het merk Intel de meest gebruikte processoren. Deze processoren zijn in drie varianten te verkrijgen; een i3 processor, een i5 processor en een i7 processor. Hierboven heb je reeds kunnen lezen welke processor je bij welke variant laptop sowieso nodig hebt.

Het beeldscherm

Ook het beeldscherm vormt een belangrijk onderdeel van een laptop. Je moet goed nadenken over de afmetingen van het beeldscherm. Ben je een fan van een groot beeldscherm of heb je meer baat bij een kleiner beeldscherm? Niet alleen de afmetingen, maar ook de kwaliteit van het beeldscherm spelen een belangrijke rol.

Je hebt hierboven immers gelezen dat je voor bijvoorbeeld videobewerking en fotobewerking een bepaald soort beeldscherm nodig hebt. De beeldschermen worden overigens steeds beter, waardoor de kleuren en de scherpte ook steeds beter worden getoond. Benieuwd naar de nieuwste modellen schermen.

Het prijskaartje

Tegenwoordig zijn laptops in allerlei soorten en maten te verkrijgen. Al deze laptops hebben een bepaald prijskaartje aan zich hangen. Bepaal daarom vooraf voor jezelf wat je maximale budget is. Aan de hand van dit maximale budget kan je vervolgens gericht gaan zoeken naar een geschikte laptop. Houd hierbij rekening met het feit dat de prijzen nogal variëren. Deze variatie komt onder andere door het verschil in de eigenschappen die in dit artikel verwerkt staan.

Het besturingssysteem

Veel mensen zullen zweren bij het Microsoft besturingssysteem, maar wellicht vind jij het besturingssysteem van Apple wel vele malen prettiger. Ga dus voor jezelf na welk besturingssysteem je het prettigste vindt.

Je kunt bijvoorbeeld ook voor een Chromebook gaan; in dat geval maak je gebruik van het Chrome OS besturingssysteem, waarbij je bijvoorbeeld geen gebruik kunt maken van Microsoft Word en Excel. Dit besturingssysteem is echter veel vriendelijker op het gebied van prijs, waardoor dit mogelijk een interessante optie voor je is.

Het werkgeheugen. Ook het werkgeheugen speelt een onwijs belangrijke rol voor je uiteindelijke keuze. Het werkgeheugen is, samen met de processor, min of meer bepalend voor de snelheid van de laptop. Het werkgeheugen is in staat om tijdelijke informatie over bepaalde programma’s op te slaan, zodat deze programma’s moeiteloos kunnen functioneren.

Als je meerdere programma’s tegelijkertijd gebruikt, heb je dus ook behoefte aan een groter werkgeheugen. Stem daarom ook het werkgeheugen af op jouw wensen, zodat je uiteindelijk voor de juiste laptop gaat kiezen.

Het moge duidelijk zijn; het uitkiezen van een nieuwe laptop is niet al te makkelijk. Je moet goed nadenken over bepaalde zaken en je moet verschillende varianten met elkaar vergelijken. Maak daarom een eerste schifting tussen de bovengenoemde zes varianten en maak jouw zoektocht hiermee al direct een stuk makkelijker!

Ook Interessant:

Laptop maakt geen verbinding met Wifi
Hoe maak ik mijn laptop sneller?
Mijn laptop loopt vast: wat nu?
Wat is de beste laptop voor video bewerking?
Wat als je laptop niets meer doet?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in