Curved monitor, dit zijn de voordelen en mogelijkheden

Curved monitor: het is een feit dat we tegenwoordig veel tijd doorbrengen achter een laptop of PC. Veel dingen regelen we digitaal en we passen op allerlei verschillende manieren software toe. Dat is ook de reden dat de ontwikkeling van monitors de laatste jaren een vogelvlucht genomen heeft.

20 jaar geleden hadden we allemaal nog de ouderwetse beeldbuismonitor. Deze is nu natuurlijk compleet verouderd. 1 van de laatste ontwikkelingen op het gebied van monitors is de curved monitor. Het gebogen beeldscherm zien we steeds vaker maar wat zijn de voordelen? En wat voor mogelijkheden heb je? In dit bericht ga ik het jou vertellen.

Waarom zijn de curved monitoren gebogen?

Als je de curved monitors nog niet vaak gezien hebt, laat staan gebruikt hebt dan is het best een vreemd aangezicht. We zijn allemaal de rechte monitors al jaren gewend. Bij de ontwikkeling van deze gebogen monitors hebben fabrikanten afgekeken bij Moeder Natuur.

De radius van de curved monitor komt namelijk grotendeels overeen met de radius van het menselijk oog. Dat is de reden dat de monitors gebogen zijn. Ze zijn ontwikkeld om onze ogen veel meer rust te geven. Het is namelijk zo, onze ogen zijn bij een rechte monitor constant aan het scherp stellen om alles goed te kunnen zien. Dit omdat de afstand van ons oog tot de monitor constant varieert.

Voor doorgewinterde gamers en designers

Eigenlijk zijn er 2 doelgroepen die veel gebruik maken van curved monitors. Dat zijn de doorgewinterde PC gamers onder ons en designers. Reclameontwikkelaars, fotobewerkers maar ook technische ontwerpers passen deze schermen veelvuldig toe. Waarom? Je hebt waanzinnig veel ruimte op 1 scherm.

Het grote voordeel van zo’n curved monitor is dat je alles in 1 oog opslag kunt zien. Je hoeft dus niet constant te schakelen tussen meerdere vensters. Als designer, in welke markt dat ook, heb je vaak veel vensters openstaan omdat je meerdere softwarepakketten tegelijk gebruikt.

Voor de gamers onder ons geeft de curved monitor vooral een extra stukje beleving. Je zit veel dichter op het scherm dan normaal en door de gebogen monitor word je veel meer het spel “ingezogen”. Je sluit je af van de omgeving en gaat compleet op in de game die je speelt.

Van 1 scherm maak je er zo 2

Op veel kantoren van designers zie je het vaak. 2 of misschien wel 3 schermen naast elkaar. Soms wel 3 schermen van 24” staan in een rij naast elkaar. Het nadeel hiervan is dat je heel veel heen en weer aan het kijken bent. Constant moet je jouw hoofd draaien om naar het andere scherm te gaan.

Met een ultrawide curved monitor is dit verleden tijd. Het apparaat is misschien optisch 1 scherm maar je kunt hem zo opdelen zodat het eigenlijk 2 schermen worden. 2 softwarepakketten zet je op 1 monitor naast elkaar en je ziet alles in 1 oogopslag. Het geeft jouw ogen en dus jouw brein veel meer rust waardoor je veel langer geconcentreerd kunt werken.

Een veel opgeruimder bureau

Door het gebruik van een curved monitor wordt ook jouw bureau veel opgeruimder en overzichtelijker. Normaal als je 2 of misschien wel 3 monitors hebt moet overal een voedingskabel naartoe. Elke monitor heeft een signaalkabel nodig en dit resulteer in een wirwar aan kabels.

Bij het gebruik van een curved monitor heb je slechts 1 voedingskabel en 1 signaalkabel. Dit geeft je een veel opgeruimder bureau. Dit is niet alleen goed voor de overzichtelijkheid, het is ook nog eens veiliger. Hoe vaak zie je het wel niet, stekkerblok aan stekkerblok om alle monitors van spanning te kunnen voorzien.

Wel is het zo dat een curved monitor vrij breed is. Je moet dus wel een opgeruimd en ruim bureau hebben om hem op neer te kunnen zetten.

Energiezuiniger geheel

Dit is nog een bijkomend voordeel. Je kunt het je natuurlijk al wel voorstellen. Als 2 of misschien 3 monitors aangesloten zijn verbruiken ze ook allemaal dezelfde hoeveelheid stroom. Het gebruik van een curved monitor is dus ook nog eens stukken duurzamer dan het gebruik van meerdere platte monitors. Slechts 1 monitor verbruikt stroom en dus is het stroomverbruik aanzienlijk minder.

Belangrijke dingen om op te letten

Een aantal dingen zijn belangrijk om op te letten wanneer je een curved monitor wilt gaan gebruiken. Dit is afhankelijk van in welke situatie je hem wilt gaan gebruiken. Deze monitors zijn namelijk in heel veel prijsklassen te krijgen. Van een monitor voor nog geen €200 tot aan monitors van meer dan €700.

Gamer:

Als je hem als gamer wilt gaan gebruiken dan moet je goed kijken naar de verversingssnelheid die de monitor aan kan. Dit wordt aangeduid met de eenheid “Hertz”. Het aantal Hertz geeft aan hoe vaak de monitor het beeld kan verversen in 1 seconde. Is het scherm 75 Hertz? Dan kan hij 75 keer per seconde verversen. Om goed te kunnen gamen, zonder dat het beeld gaat schokken heb je een verversingssnelheid van minimaal 144 Hertz nodig. Bekijk hier de beste 4k gaming monitoren van dit moment.

Verkrijgbaar bij

bol.com
alternate.nl

Fotobewerker:

Wil je het scherm gaan gebruiken om professioneel foto’s te bewerken, bijvoorbeeld met PhotoShop of LightRoom? Dan is het belangrijk dat je kijkt naar de schermresolutie. Voor het goed kunnen bewerken van foto’s heb je namelijk minimaal een QHD (Quad High Definition) 1.440 P resolutie nodig.

Ga je het proberen met een lagere resolutie dan zal het scherm niet goed in staat zijn om de bewerkingen goed te weergeven. Dit zal er uiteindelijk toe leiden dat je niet het gewenste resultaat krijgt van de bewerkte foto’s.

Verkrijgbaar bij

bol.com
coolblue.nl

Ik wil gewoon meer ruimte:

Dan zijn er ook nog mensen die gewoon meer ruimte op hun scherm willen hebben. Als je veel met spreadsheets bezig bent of andere simpele software, dan maakt het allemaal niet zoveel uit. Dan heb je geen hoge verversingssnelheid of QHD resolutie nodig. Dan volstaan de goedkopere versies ook prima.

Verkrijgbaar bij

bol.com
coolblue.nl

Bedenk dus van tevoren wat je wilt

Bedenk dus van tevoren goed wat je wilt. Ben je een vervend gamer? Dan is een hoge verversingssnelheid heel belangrijk. Wil je goed foto’s kunnen bewerken? Dan is een hoge schermresolutie heel belangrijk. Gebruik je geen games of bijzondere software? Dan volstaan de simpele curved monitors gewoon.

Als je weet wat je wilt en hoe je het toe wilt passen dan is er altijd een curved monitor te vinden die bij jouw situatie past.