Laptop maakt geen verbinding met Wifi? Hoe vaak gebruik jij dagelijks thuis Wifi? Ongetwijfeld ben je elke dag wel met je laptop, je smartphone en/of je tablet op het internet bezig. In dat geval heb je een Wifi verbinding in je huis nodig. Helaas komt het wel eens voor dat een apparaat, zoals een laptop, geen verbinding kan maken met Wifi. Wat zijn hier de redenen voor? Hoe moet je dit oplossen? En kan je dit mogelijk voorkomen in de toekomst? De antwoorden op deze vragen lees je in dit artikel.

Het is nu eenmaal een feit dat we niet meer zonder het internet kunnen. Probeer je maar eens een leven zonder Netflix, YouTube en Spotify te bedenken. Veel mensen ploffen ’s avonds op de bank neer om heerlijk naar een Netflix serie te kijken. Dit lukt echter niet zomaar; nee, je hebt daar een stabiele Wifi verbinding voor nodig.

Als je laptop geen verbinding met de Wifi verbinding kan maken, is het dus ook niet mogelijk om naar Netflix te kijken. Helaas komt het in de praktijk regelmatig voor dat een laptop geen verbinding kan maken. Op dit uiterst irritante probleem kan je in dit artikel enkele hulpopties vinden.

Wij krijgen regelmatig vragen over de problemen tussen een laptop en de Wifi verbinding. Dit heeft ons er toe doen besluiten om een uitgebreid artikel te schrijven, waarin we deze problemen nader onder de loep nemen. Doordat je tegenwoordig niet meer zonder internet kan, is het van belang om deze problemen zo snel mogelijk op te lossen. Neem dus op je gemakje dit artikel door, ga aan de slag om de problemen op te lossen en geniet nadien (weer) van een stabiele Wifi verbinding.

Wat zijn de oorzaken?

Wifi werkt niet

Als je laptop geen verbinding met het Wifi kan maken, ben je uiteraard benieuwd naar de mogelijke oorzaken. Het is echter een feit dat deze oorzaken behoorlijk divers kunnen zijn. Sommige oorzaken zijn duidelijk te achterhalen, terwijl andere oorzaken niet zo duidelijk aan het licht komen. Feit is dat de oorzaak óf bij het modem ligt óf aan de laptop ligt. Laten we nader kijken naar deze twee mogelijkheden.

Het modem: De Wifi verbinding is een huis komt tot stand dankzij een modem. De laatste jaren zijn deze apparaten steeds beter geworden, waardoor het internet ook sneller en stabieler geworden is. Het kan echter voorkomen dat het modem niet meer goed gaat functioneren, waardoor je laptop ook geen verbinding meer met Wifi kunt maken.

Op welke manieren een modem niet meer goed kan functioneren? Nou, het kan liggen aan een algehele internetstoring. In dat geval krijg je modem ook geen internet meer aangeleverd, waardoor je laptop ook geen verbinding met het modem kunt maken. Daarnaast is het ook mogelijk dat het modem een tijdelijke storing heeft.

In dat geval is het mogelijk om het apparaat te resetten, waarna het modem alsnog de gewenste internetverbinding gaat leveren. Tot slot is het ook mogelijk dat het modem defect geraakt is. In dat geval is het noodzakelijk om contact met jouw internetprovider op te nemen. Het modem moet in dat geval vervangen worden door een nieuw modem, waardoor de Wifi verbinding in huis ook weer hersteld kan worden.

De laptop: Uiteraard kan het ook probleem ook liggen in de laptop. Een laptop heeft een ingebouwde Wifi adapter, waardoor de laptop gebruik kan maken van de Wifi verbinding in jouw huis. Maar, het kan zijn dat deze Wifi adapter na verloop van tijd kapot gaat. In dat geval is het nodig om de Wifi adapter te vervangen. Ook is het mogelijk dat de Wifi instellingen in jouw laptop niet correct staan.

Controleer daarom altijd of de Wifi instellingen nog goed staan. Daarnaast kan het ook nog zijn dat een laptop even een kleine interne storing heeft. Door deze storing kan het zijn dat de laptop geen verbinding met de Wifi kan maken. Gelukkig is ook dit makkelijk op te lossen. Hoe je de problemen aan jouw laptop op kunt lossen, lees je in het restant van dit artikel.

Hoe kan je het probleem achterhalen?

Heb je last van een laptop die geen verbinding meer maakt met de Wifi verbinding? Dan is er niet direct nood aan de man. Je kunt namelijk dit probleem zelf relatief makkelijk oplossen. Een eerste tip hierbij is om je laptop even opnieuw aan te zetten. Mogelijk kan je laptop na het opstarten wel direct verbinding met het Wifi maken.

Om het probleem te achterhalen, is het allereerst even verstandig om eventuele netwerk storingen te controleren. Het kan zijn dat er sprake is van een internetstoring, waardoor het modem niet meer kan functioneren. Controleer dus even of er sprake is van een dergelijke internetstoring. Hiervoor kan je sowieso de website van jouw internetprovider raadplegen. Nagenoeg alle providers houden actuele storingen op hun website bij.

Tot slot is het ook een advies om even met andere apparaten in jouw huis aan de slag te gaan. Kan bijvoorbeeld jouw smartphone wel verbinding met de Wifi verbinding maken? Heeft een andere laptop/computer in jouw huis wél gewoon internet? Door dergelijke zaken even te controleren, kan je vaststellen dat het probleem zich alleen bij jouw laptop voordoet. Hoe je dit vervolgens op kunt lossen, lees je hieronder.

De problemen oplossen

Als je laptop geen verbinding met Wifi kan maken, is dat onwijs vervelend. Je hebt dan namelijk een stuk minder aan je laptop. Tijd dus om direct in actie te komen en de mogelijke problemen op te lossen. Probeer eerst, zoals je hierboven hebt kunnen lezen, te achterhalen waar het probleem vandaan komt. Ligt het probleem aan de laptop of aan het modem?

Als het probleem aan de laptop ligt, kan je zelf aan de slag gaan om het probleem te verhelpen. Het eerste wat je kunt doen, is de laptop even opnieuw opstarten. Daarmee reset je de laptop in principe, waardoor een kleine interne storing verholpen kan worden.

Na het opnieuw opstarten kan de laptop mogelijk direct weer verbinding met het modem maken. Daarnaast kan je ook de Wifi instellingen van je laptop controleren. Staan deze instellingen wel goed en maakt je laptop wel met het juiste netwerk verbinding?

Ligt het probleem aan het modem? Dan is het aan te raden om het modem even te resetten. Je kunt het modem op een makkelijke manier resetten; hier zit namelijk een speciale knop voor op het modem. Houd deze knop enkele seconden ingedrukt, waarna het modem gereset wordt. Mocht het probleem komen door een grote storing, kan je hier helaas niks aan doen. In dat geval is het noodzakelijk om te wachten totdat de storing verholpen is.

Het probleem kan zich uiteraard ook voordoen doordat bepaalde interne onderdelen in je laptop kapot zijn gegaan. Als dat het geval is, is het aan te raden om je laptop te laten repareren. Eén van de onderdelen die kapot kan gaan, is bijvoorbeeld de Wifi adapter.

Het vervangen van de Wifi adapter is vakwerk en moet dus uitgevoerd worden door een specialist. Breng de laptop daarom naar een vakkundig reparateur van laptops. Je kunt hierbij ook nog controleren of de laptop binnen de garantieperiode valt. Als dat het geval is, kan de laptop mogelijk kosteloos gerepareerd worden.

Waar kan je de laptop laten repareren?

laptop-repareren

Ligt het probleem aan jouw laptop? Dan is het zaak om deze te laten repareren. Je kunt hiervoor het beste even contact opnemen met de leverancier/fabrikant van de laptop. Mogelijk valt jouw laptop nog binnen de garantieperiode, waardoor deze ‘gratis’ gerepareerd kan worden. Als dat niet het geval is, is het aan te raden om de laptop naar een professioneel reparateur te sturen.

Deze reparateurs zijn ware vakspecialisten en hebben ongetwijfeld al meerdere van deze reparaties uitgevoerd. Het defect geraakte onderdeel wordt vervangen, waardoor de laptop weer in oude glorie hersteld wordt. Uiteraard is het allereerst zaak om de diagnose te stellen; ook dat kan een ervaren reparateur prima voor je doen.

Na deze diagnose neemt hij/zij contact met je op om de mogelijke reparaties te bespreken. Houd hierbij rekening met de kosten en de leeftijd van jouw laptop. Als jouw laptop al vele jaren oud is, is het mogelijk interessant om een nieuwe laptop te kopen. Je bent dan weer verzekerd van een prima functionerende laptop en hoeft geen onnodige kosten aan deze reparatie te besteden.

Conclusie: Laptop maakt geen verbinding met Wifi

Een laptop die geen verbinding met Wifi maakt, is onwijs vervelend. Gelukkig zijn er meerdere manieren waarop je dit relatief makkelijk op kunt lossen. Ons advies is om eerst even naar de ‘logische’ zaken te kijken. Werkt het modem wel? Is er sprake van een technische storing? En maakt je laptop wel verbinding met het juiste Wifi netwerk?

Controleer eerst dergelijke zaken, voordat je dieper op het probleem in gaat. Mocht het probleem door een defect laptoponderdeel komen, is het aan te raden om de laptop te laten vervangen. Uiteraard geldt dat niet altijd als de laptop al jaren oud is; kijk in dat geval ook even naar de aanschaf van een nieuwe laptop.

Ook Interessant:

Welke laptop heb ik nodig?
Hoe maak ik mijn laptop sneller?
Mijn laptop loopt vast: wat nu?
Wat is de beste laptop voor video bewerking?
Wat als je laptop niets meer doet?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in