Een laptop is in vrijwel ieder huishouden wel te vinden. Het is inmiddels namelijk een vrijwel onmisbaar item. Helaas kan er met een laptop ook veel misgaan. Het is namelijk een gecompliceerd apparaat en het is dan niet zo gek als er zich een probleem voordoet. Deze kan dan wel eens lastig op te lossen zijn. Gelukkig kan jijzelf op meerdere manieren proberen om dit te doen, zonder risico te lopen op schade. Een van die manieren is de laptop opstarten in veilige modus. Daarover ga je lezen in dit artikel.

Wat is de veilige modus?

Laten we eerst een blik werpen op wat de veilige modus van een laptop nu precies is. Dat is eigenlijk heel simpel: met de veilige modus wordt de laptop eenvoudig opgestart. Er wordt hierbij een beperkt aantal bestanden en stuurprogramma’s gebruikt.

Normaal gesproken zijn er twee versies van de veilige modus. Dit zijn de veilige modus en de veilige modus met netwerkmogelijkheden. Bij de laatste opties worden netwerkbestuurders en services toegevoegd waarmee je toegang krijgt tot het internet en andere computers binnen je netwerk.

Waarom laptop opstarten in veilige modus?

De laptop in de veilige modus opstarten kan verschillende voordelen hebben. Ten eerste kan dit een probleem met het apparaat beperken. Daarnaast wordt het dan mogelijk om problemen op jouw laptop op te lossen.

Als er zich in de veilige modus geen probleem voordoet, dan betekent het dat het probleem niet wordt veroorzaakt door de standaardinstellingen en de stuurprogramma’s voor het basisapparaat.

Hoe start je een laptop in de veilige modus?

veilige modus scherm

Laten we een blik gaan werpen op hoe je nu precies een laptop in de veilige modus kan laten starten. Dat is heel simpel: in Windows 10 druk je op de Windows knop op het toetsenbord +I. Als het goed is openen dan de instellingen.

Vervolgens selecteer je ‘Bijwerken & Beveiligingsbeleid’ en navigeer je naar ‘Herstel’. Daarna klik je op ‘Nu opnieuw opstarten’; dit staat onder ‘Geavanceerd opstarten’.

Als jouw laptop opnieuw is opgestart, krijg je een paar opties te zien. Daar selecteer je ‘Probleemoplossing’, vervolgens ‘Geavanceerde opties’, daarna ‘Opstartinstellingen’ en tenslotte ‘Opnieuw opstarten’.

Is de laptop weer opnieuw opgestart, dan kan je de laptop opstarten in de veilige modus. Je krijgt een aantal opties te zien. Om in de veilige modus te komen, druk je op 4 of F4. Voor de veilige modus met netwerkmogelijkheden, druk je op 5 of F5. Let er wel op dat dit een van de manieren is om een laptop in de veilige modus te starten. Hiervoor zijn er namelijk meerdere.

Mocht je de safe modus weer willen verlaten, dan kan dat heel eenvoudig. Normaal gesproken is het opnieuw opstarten dan voldoende.

Conclusie: laptop opstarten in veilige modus

Je bent aan het einde van dit artikel gekomen. We hebben gekeken naar het opstarten van een laptop in veilige modus. Als het goed is weet jij nu dus dat dit een manier van troubleshooting is. Ook ben je nu op de hoogte van hoe jij dit kunt doen. Hopelijk is dit artikel nuttig geweest en heb jij gevonden waar je naar op zoek was!

Verkrijgbaar bij

bol.com