Alles wat met de snelheid van je laptop te maken heeft, wordt beïnvloed door de processor in je laptop. Processors spelen een centrale rol in de werking van laptops. Ze bepalen zowel de taken, de programma’s als de snelheid die je ermee uitvoert. Ze zijn dus onmisbaar voor de werking van je laptop. Er zijn meerdere factoren die de snelheid beïnvloeden. Maar wat is een processor eigenlijk en hoe weet je wanneer je met een trage, zuinige of een supersnelle processor te doen hebt?

Hart van de computer

De processor of het hart van de computer bestaat onder andere uit een hoofdchip. Die is verantwoordelijk voor alle berekeningen en controles die ermee worden uitgevoerd. Hoe sneller de processor, hoe meer berekeningen en controles er per seconde kunnen worden verwerkt. Hoe meer taken een processor per seconde kan uitvoeren, hoe sneller de laptop zal zijn. Het bepaalt daardoor voor een groot deel de snelheid van de laptop.

Er zijn natuurlijk nog andere factoren die de snelheid van een computer of een laptop bepalen. De snelheid van je opslagapparaat (zoals een harde schijf of HDD, SSHD of SSD) bijvoorbeeld, en de grootte van het werkgeheugen. Kijk echter bij het kopen van een laptop eerst naar de processor. Zijn specificaties worden bij elke nieuwe computer of laptop vermeld.

De snelheid van een processor

Er zijn veel factoren die de snelheid van de processor bepalen zoals:

 • Het aantal processorkernen of cores: hoe meer cores, hoe sneller je laptop. Daarom is QuadCore (4) sneller dan DualCore (2). Elke kern kan zijn eigen taken uitvoeren.
 • Zijn kloksnelheid uitgedrukt in Ghz geeft aan hoeveel bewerkingen de processor per seconde kan uitvoeren. Hoe hoger deze kloksnelheid, hoe sneller je laptop werkt. Daarom is de kloksnelheid van 2 GHz tweemaal die van 1 GHz, of 2 miljard bewerkingen per seconde bij 2 GHz.
 • Het Cachegeheugen (MB) is een soort tijdelijke opslag waarin de processor gegevens opslaat die nodig zijn om taken uit te voeren.
 • Diens slimme technologie zoals Turbo Boost en Hyper-Threading.

Meerdere processor-kernen

Sinds enige tijd kan een processor uit meerdere processor-kernen bestaan (Core). Een processor met twee kernen is een dual-core processor, een met vier processorkernen is een quad-core” en een met zes processorkernen is een six-core”. Processors bestaande uit meerdere kernen zorgt voor heel wat voordelen. Het belangrijkste voordeel is ongetwijfeld dat een processor met meerdere kernen ook meerdere taken tegelijk kan uitvoeren.

Een zogenaamde quad-core-processor met vier processorkernen kan vier taken tegelijk aan en is dus een goede keuze. Hoe meer processorkernen een processor telt, hoe hoger zijn. De meerderheid van processors voor consumenten beschikken over twee of vier processorkernen.

kloksnelheid van je processor

De kloksnelheid van je processor in je laptop

De kloksnelheid geeft aan hoeveel taken de processorkern in één seconde kan voltooien en wordt uitgedrukt in Hz of de frequentie waarmee de processor één keer per seconde berekeningen of controles uitvoert. De standaard processor is tegenwoordig al zo snel geworden dat we zijn kloksnelheid uitdrukken in gigahertz (GHz).

Tegenwoordig ligt de snelheid van processors tussen 1,0 GHz en 4,0 GHz. Hoe hoger dit cijfer, hoe meer taken de processor per seconde kan uitvoeren. Zo is kloksnelheid nauw gerelateerd aan prestaties.

Cachegeheugen

Om berekeningen te kunnen uitvoeren heeft de processor data nodig. Deze moet de processor ergens vandaan halen. Om dit zo snel mogelijk te bereiken wordt er een stukje geheugen in de processor geplaatst. Dit is het cachegeheugen. Het cachegeheugen is niet hetzelfde als het werkgeheugen. Hoe groter het cachegeheugen, hoe meer gegevens de processor tegelijk kan verwerken.

Andere slimme technologieën

Naast de kloksnelheid en het cachegeheugen zijn er nog meerdere factoren die de prestaties van de processor van je laptop beïnvloeden. In de afgelopen decennia zijn er verschillende slimme technologieën ontwikkeld om processors sneller en efficiënter te maken.

Een daarvan is de hyperthreading-technologie, waarmee de processor twee berekeningen tegelijk kan uitvoeren. Een zogeheten Turbo Boost zorgt ervoor dat de processor tijdelijk sneller draait met verhoogde kloksnelheid gedurende de nodige en mogelijke tijd.

Soorten processors

amd-ryzen

Momenteel heb je de keuze uit een processor van Intel en AMD. Intel is met voorsprong de meest gebruikte processor in computers en laptops. Deze is heel snel én erg prijzig. Processors van AMD zijn stevig en robuust en hebben de beste prijs kwaliteitsverhouding. De voordelen van deze processors op een rijtje:

 • AMDis goedkoper
 • Intelprijzig en sneller
 • I3geschikt voor basistaken
 • I5kan meerdere taken tegelijk uitvoeren
 • I7: Voor de zwaardere games en programma’s zoals foto-videobewerking.

De geschikte processor voor je laptop

We gebruiken onze laptop meestal voor internetten, mailen en tekstverwerken. Deze opdrachten kunnen alle processors moeiteloos uitvoeren. Wil je meerdere dingen tegelijk doen? Dan kies je best voor een laptop die uitgerust is met een snellere processor. Andere mogelijke taken die je kunt uitvoeren met de meest geschikte processor:

 • laptop voor fotobewerking: Deze programma’s stellen vaak hogere eisen aan de processor van je Pc of je laptop. Elk programma geeft op de website zijn eigen hardware vereisten aan. Over het algemeen is het verstandig om in ieder geval te beginnen met Intel Core I5 of AMD A10. Let ook op het RAM-geheugen.
 • Laptop voor videobewerking: Deze programma’s zullen je laptop zwaar belasten. Elk programma vereist zijn hardware-eisen en geeft die ook zelf weer op de website. In het algemeen is een keuze voor een Intel Core i7 met een QuadCore een goed idee.
 • Gaming laptop 2021: Hangt bijna uitsluitend af van het type spel dat je wilt spelen. Het basisspel kun je op vrijwel elke laptop spelen. Ben je fan van de nieuwste schietspellen, dan heb je een zwaardere laptop nodig. Elk game vermeldt de hardware vereisten op zijn website. We raden minimaal Intel Core I5 aan. Als je echt zware games wilt spelen, kies dan voor Intel Core i7.

Voorbeelden van goede processors en hun voordelen:

 • AMD A-, FX- of E-serie: AMD is goedkoop en de processors worden meestal APU’s genoemd in plaats van CPU’s. Deze bieden redelijke prestaties tegen een lagere prijs. Geen probleem voor het uitvoeren van basistaken
 • Intel Atom: zeer goedkope CPU en met uitsluitend basisprestaties
 • Intel Pentium/ Celeron: goedkope CPU, iets sneller dan de Atom versie maar met een kortere batterijduur. Als je budget het toelaat kies je best voor I3, I5 of I7 kiezen;
 • Intel Xeon: een processor met uitstekende prestaties. Zijn prijskaartje is dan ook in verhouding. Geschikt voor professionele video-editors en makers van 3D-modellen. Zijn prestaties zijn goed, de batterijduur blijft onder de verwachtingen en de laptop is een zwaargewicht.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in