Wat is het verschil tussen Windows 10 en 11?

Is er verschil tussen Windows 10 en 11? Op 5 oktober 2021 was het zover, het nieuwste besturingssysteem van Microsoft werd op de markt gebracht. Welteverstaan Windows 11. Deze opvolger van Windows 10 zou nog beter, veiliger en sneller zijn dan zijn voorganger. Daarom ga ik in dit blogbericht vertellen wat het verschil tussen Windows 10 en Windows 11 is. Het besturingssysteem heeft namelijk heel wat upgrades gekregen. Zo ben jij dadelijk weer helemaal op de hoogte van het laatste besturingssysteem van Microsoft.

Uiterlijk verschil Windows 10 en 11

Wanneer we kijken naar het verschil tussen Windows 10 en Windows 11 valt als eerste het vernieuwde uiterlijk op. Waar voorheen de pictogrammen van de taakbalk allemaal links stonden, staan deze nu allemaal in het midden. Hier zien we ook een nieuw pictogram welke we in Windows 10 nog niet hadden. Het bureaublad pictogram staat hier nu ook. Als u meerdere bureaubladen gebruikt kunt u heel snel switchen hier tussen.

Microsoft heeft ervoor gekozen om ook het pictogram van Teams standaard in de taakbalk te verwerken. Dit was in Windows 10 nog niet het geval. Omdat Teams tegenwoordig heel veel gebruikt wordt, vooral in het bedrijfsleven is dit een stap voorwaarts.

Ook het aloude Start menu dat er al sinds Windows 95 is, heeft een uiterlijke upgrade gehad. Zodra u het Start menu aanklikt blijft dit ook zeker niet onopgemerkt. Het grote verschil met het Start menu van Windows 10 en Windows 11 is dat deze in het midden opent, daar waar de pictogrammen ook staan.

Verkrijgbaar bij

bol.com
alternate.nl

 Integratie Android in Windows 11

Dit is een hele fijne optie die Windows 11 wel heeft als verschil met Windows 10. Microsoft heeft er voor gekozen om een koppeling te maken met Android. Via de Microsoft Store kun je dadelijk niet alleen maar apps downloaden van het bedrijf zelf. Je bent ook in staat om apps te downloaden die je ook vindt in de PlayStore van Google.

Dit geeft een heel groot voordeel als je een Android telefoon hebt. De koppeling met een Windows 11 PC is veel sneller en makkelijker tot stand te brengen. Een computer die loopt op Windows 11 communiceert probleemloos met een Android toestel.

Nieuw functies Windows 11 t.o.v. Windows 10

Er zit ook verschil tussen de functies in Windows 11 en Windows 10. Microsoft heeft er namelijk een aantal toegevoegd. Alles om de gebruiksvriendelijkheid van het besturingssysteem te vereenvoudigen. Deze nieuwe functies voegen ook echt wat toe. Het wordt als bediener een stuk eenvoudiger.

Minimaliseren/maximaliseren

Net als het start menu kennen we deze functie ook als sinds Windows 95. Deze functie wordt gebruikt om bepaalde vensters naar voren te laten komen of om naar achter te brengen. Met de huidige systemen was de functie, zoals hij in Windows 10 was een beetje achterhaalt. Tegenwoordig hebben we vaak brede curved monitors en willen we meerdere vensters op 1 beeldscherm zetten.

Daar waar je in Windows 10 nog het venster naar de zijkant van die monitor moest slepen is dit bij Windows 11 anders. Wanneer je nu op maximaliseren klikt krijg je een extra scherm te zien. Hier kun je kiezen hoe je de verschillende vensters verdeeld wilt hebben op jouw scherm. Met 1 klik staan alle vensters goed. Geen gedoe meer met het slepen van vensters.

Widgets Windows 11

Widgets kennen we natuurlijk allemaal al wel van onze smartphone. Microsoft heeft ook widgets toegevoegd aan Windows 11. De samenstelling van de Widgets wordt door de kunstmatige intelligentie van Microsoft bepaald. Dit heeft alles te maken met jouw locatie, taalinstelling en zoekgeschiedenis van jouw browser.

Op deze manier stelt Windows 11 een widget samen die helemaal op jouw aansluit. Zo vind je het weer bij jou in de buurt, niet bijvoorbeeld dat van Amsterdam. Ook wordt het nieuws, live verkeer en de entertainment tegels allemaal aangepast aan jouw persoonlijke voorkeuren.

Vaarwel Internet Explorer

We wisten al lange tijd dat Internet Explorer op zijn einde liep. De internetbrowser is verouderd en wordt ook niet meer geüpdatet. Microsoft heeft er bij Windows 11 ook voor gekozen om Internet Explorer niet meer terug te laten keren. Explorer heeft plaats gemaakt voor Edge. De vernieuwde en verbeterde internetbrowser van Microsoft. Veel sneller en beter beveiligd dan Internet Explorer.

Vernieuwde game ervaring

Microsoft heeft bij het ontwikkelen van Windows 11 een groot verschil weten te creëren met Windows 10 als het gaat om game ervaring. Het nieuwe besturingssysteem is in staat om een veel beter beeld te creëren. Een kanttekening hierbij is wel dat je een monitor moet hebben die HDR-compatibel is. Microsoft beweert dat ze hiermee meer dan 1.000 games heeft verbeterd.

Door het toevoegen van de DS (DirectStorage) is Windows 11 instaat om de laadtijd van games aanzienlijk te verkorten. Het fijne van deze functie is, je hoeft er in de instellingen van de game niks voor aan te passen. De verkorte laadtijd voorkomt dat spellen gaat “stotteren” of zelfs blijft hangen.

Systeemeisen Windows 11

Het verschil tussen de systeemeisen van Windows 10 en Windows 11 zijn wel aanzienlijk. Dit heeft alles te maken met de beveiliging van dit besturingssysteem. Microsoft heeft ook de beveiliging van Windows 11 behoorlijk veranderd. Omdat we tegenwoordig heel veel in de cloud werken is een goede beveiliging zeer belangrijk.

Om deze beveiliging te waarborgen moet alle hardware aan de TPM (Trusted Platfrom Module) voldoen. Voldoet de hardware niet? Dan draait Windows 11 vooralsnog niet op jouw PC. De vuistregel is voor nu ook dat alle PC’s ouder dan 2017 niet geschikt zijn voor Windows 11.

Verschil tussen Windows 10 en 11 slotwoord

Nu weet jij wat het grote verschil is tussen Windows 10 en Windows 11. Gaandeweg als je Windows 11 gaat gebruiken zal je nog veel meer kleine, nieuwe functies ontdekken. Om Windows 11 te verkrijgen kun je eenvoudig jouw Windows 10 besturingssysteem upgraden. Bekijk van tevoren wel altijd de systeemeisen. Het is nog niet vanzelfsprekend dat Windows 11 ook op iedere PC/laptop draait. Werkt jouw PC/laptop niet met Windows 11?

Veel plezier met het nieuwste besturingssysteem van Microsoft.

Verkrijgbaar bij

bol.com
alternate.nl