We denken er niet meteen allemaal aan maar zo nu en dan jouw wasmachine schoonmaken is heel belangrijk. Om verschillende redenen moet je de wasmachine regelmatig schoonmaken. Als je hem namelijk niet schoonmaakt gaat de wasmachine op den duur stinken. Zeepresten en andere rotzooi zorgen hiervoor. Tevens komt het de levensduur van de wasmachine niet ten goede als je hem niet op tijd schoonmaakt. Je wasmachine gaat dus ook langer mee als je hem op tijd schoonmaakt.

Daarom ga ik jou in dit blogbericht vertellen waar je op moet letten. Verschillende onderdelen van de wasmachine moet je goed schoonmaken. Ook zijn er verschillende dingen die je kunt doen om te voorkomen dat de wasmachine echt vies wordt. Laten we beginnen.

Tip 1: Wasmachine schoonmaken met kookwas

wasmachine trommel

Elke wasmachine heeft een kookwasprogramma. Hierbij wordt het water in de wasmachine opgewarmd tot ongeveer 90 ºC. Dit programma is normaliter bedoeld om katoenen beddengoed te wassen. Ook wordt het regelmatig gebruikt om handdoeken goed te wassen. Deze functie kun je ook gebruiken om de wasmachine schoon te maken. Het hete water zorgt ervoor dat achtergebleven vet- en zeepresten oplossen. Om het echt goed te doen kun je er het beste wat aan toevoegen.

Vaatwastablet: De eerste optie die je hebt is om een vaatwastablet bij in de wasmachine te gooien. Tijdens de kookwas zorg je ervoor dat 2 vaatwastabletten in de wasmachine zitten. Het hete water in combinatie met de vaatwastabletten zorgt ervoor dat de machine straks weer helemaal schoon is. Ook ruikt jouw wasmachine hierna weer lekker fris.

Azijn: Dit middel is op heel veel gebieden een wondermiddel. Zo ook bij het schoonmaken van jouw wasmachine. Het hete water dat zich mengt met het azijn vormt samen een heel krachtig schoonmaakmiddel. Vuil, kalkresten en vettigheid lost hiermee erg goed. Het resultaat is een weer blikkende wasmachinetrommel.

Soda: Dit middel wordt ook op heel veel vlakken gebruikt om schoon te maken. Ook de wasmachine kun je er heel goed mee schoon krijgen. Zorg er wel voor dat je bij het schoonmaken met soda er niet meer dan een half koffiekopje soda in doet. Je laat de wasmachine leeg en zet het kookwasprogramma aan. Het soda doet zijn werk en alle viezigheid zal oplossen en het riool in lopen.

Tip 2: Reinig andere componenten ook goed

Het draaien van de kookwas zorgt er voor dat maar een deel van de wasmachine goed schoon wordt. Je moet dus nog meer doen dan dat, als je de wasmachine helemaal goed schoon wilt hebben. Er zijn nog veel meer onderdelen behalve de trommel die op den duur echt heel vies kunnen worden. Daarom hieronder een overzicht van welke componenten je nog meer moet controleren en schoonmaken.

Wasmachinedeur: De wasmachine deur wordt op den duur ook echt vies. Maakt deze dus met een sopje goed schoon. Ook na het draaien van de kookwas zal er water achterblijven op de binnenkant van de deur. Dit geeft op den duur weer vlekken dus maak dit ook goed schoon.

Rubbers: De wasmachine heeft overal rubbers zitten. Deze dienen als afdichting om er voor te zorgen dat er geen water kan lekken. De rubbers worden op den duur erg vies omdat deze rubbers helemaal vol komen te zitten met viezigheid. Deze rubbers hebben allerlei randen waar moeilijk bij te komen is. Probeer ze zo goed mogelijk schoon te maken met water en zeep.

Vul lade wasmiddel: De vul lade van de wasmachine is ook een onderdeel dat erg vies wordt. Hier doe je het wasmiddel in. Op den duur zullen zeepresten zich gaan ophopen hierin. Haal dus de lade eruit en maak ook deze goed schoon met een sopje. Probeer ook binnenin de wasmachine het zo goed mogelijk schoon te maken.

Waterfilter: Het waterfilter zorgt ervoor dat het water dat de wasmachine inkomt goed gefilterd wordt. Het water is dan goed geschikt om kleding mee te wassen. Door verontreinigingen in het water kan vuil zich ophopen in de watertoevoer. Haal het filter eruit en maak deze goed schoon. Maak ook binnenin de wasmachine de plek van het filter goed schoon.

Tip 3: Zorg voor goed onderhoud

Goed onderhoud plegen aan de wasmachine is heel belangrijk. Hierdoor zal de wasmachine langer meegaan, de was zal mooier schoon worden en ook verbruikt hij minder elektriciteit. Daarom moet je bepaalde dingen regelmatig goed onderhouden. Ook hoe jij de wasmachine gebruikt bepaald of hij snel vies wordt.

Doseer het wasmiddel goed: Wasmiddel maakt jou kleding goed schoon maar jouw wasmachine wordt er niet schoner van. Sterker nog, als jij teveel wasmiddel gebruikt gaat het zich overal in de machine ophopen. Wasmiddelresten zijn één van de grootste bosdoeners als het gaat om vieze wasmachines. Lees dus goed op de verpakking hoeveel wasmiddel je moet gebruiken.

Was klaar? Deur open: Is de was klaar en staat de machine uit? Zorg er dan altijd voor dat de deur van de wasmachine open is. Ook is het belangrijk dat je de vul lade van het wasmiddel open laat. Dit zorgt ervoor dat er goede ventilatie binnenin de machine is. De voorkomt dat er vieze dingen binnenin de machine kunnen ontstaan.

Haal de wasmachine meteen leeg: Is de wasmachine klaar? Haal dan meteen de natte was eruit en hang dit te drogen. Blijft de natte was lange tijd, nat in de wasmachine zitten dan bevordert dit de groei van micro-organismen en allerlei andere vieze dingen en beestjes.

Gebruik het reinigingsprogramma: Sommige wasmachines zijn uitgerust met een reinigingsprogramma. Heeft jouw wasmachine zo’n programma? Gebruik hem dan ook. Dit speciale programma zit er op om de wasmachine met een lege trommel te laten draaien zodat hij goed schoon wordt. Het is niet meteen heel verleidelijk om te doen maar deze functie zit er niet voor de sier op dus gebruik hem!

Wasmachine schoonmaken tot slot

Functioneert jouw wasmachine ondanks al deze inspanningen niet goed meer? Dan wordt het misschien tijd dat je gaat kijken naar een nieuwe wasmachine. Deze machines gaan lang mee maar er komt een moment dat ze helemaal op zijn. Heel veel verschillende merken maken tegenwoordig wasmachines in verschillende prijsklassen. Er is dus voor iedereen wel wat te vinden. Kom je er nog steeds niet uit probeer dan eens onze bespaartips bij het kopen van een nieuwe wasmachine.