Sommige tv-kijkers zullen zich de dagen nog actief herinneren waarin we helemaal op moesten staan om naar de tv te lopen, enkel al om ons ontvangst te verbeteren of het volume aan te passen. Toen hadden we nooit kunnen dromen dat we met een veeg over de telefoon op onze tv over konden schakelen van radiozender naar een tv-show en vervolgens weer naar een enorm archief aan films en series.

De uitvinding van de Smart tv heeft ontzettend veel aan ons kijkplezier makkelijker en leuker gemaakt. De tv is zelfs al zo populair dat enorm veel huishoudens er standaard eentje in hun woonkamer heeft staan; met name de 55 inch Smart tv’s, die ook nog eens prachtig en breed beeld hebben. Het aanbod is dan ook reuze; maar hoe kies je nou de beste 55 inch Smart TV uit?

De beste 55 inch Smart tv onder elkaar

LG OLED 5516LA – zelfoplichtende OLED pixels, voor de meest realistische beeldkwaliteit
Samsung QLED 55Q80A – breed contrast- en geluidsspectrum
Philips 55OLED706 – 4K Ultra HD, scherp contrast maakt de kijkervaring levend

Wat is een Smart tv?

wat is een smart tv

Aan bovenstaande tekst zal je waarschijnlijk al wel een beetje een beeld gekregen hebben van wat een Smart tv is, als je nog geen kennis had van het stukje technologie. Maar laten we het toch nog even verder voor je uitleggen. Smart tv’s zijn televisies die dankzij de mogelijkheid verbinding te maken met het internet, voorzien zijn van allerlei handigheidjes en leuke extensies.

Slechts enkele voorbeelden van de vele mogelijkheden van een Smart tv zijn de optie om te gamen, veel verschillende apps kan gebruiken, en zelfs het web af kan struinen naar leuke sites. En ja, je kunt er natuurlijk óók gewoon tv mee kijken.

Waarom een 55 inch Smart tv?

Naast de vele opties die hierboven vermeld worden, kan je bijvoorbeeld ook je telefoon of tablet koppelen met je tv, zodat je ook bijvoorbeeld kan streamen, waardoor je je filmpje op de telefoon als het ware naar je beeldscherm verplaatst.

De breedte van 55 inch (140 cm) is ideaal als je graag van een groot scherm geniet en alles haarscherp wil kunnen bekijken. Bovendien is een groot scherm een prachtige aanvulling als meubelstuk bij je meubilair. Wel wordt aangeraden minstens voor 3,5 m zitafstand te zorgen, dus  houd hier rekening mee als je dat belangrijk vindt.
Bekijk het juiste formaat voor jouw woonkamer!

De beste 55 inch Smart tv’s van nu

Nou je alles weet over 55 inch Smart tv’s en erover uit bent dat deze tv ideaal is voor jou, is het natuurlijk tijd om een keuze te maken. Dit kan echter lastig zijn door het grote aanbod. Want wat zijn nou de beste 55 inch Smart tv’s? Naar welke merken moet je kijken en waar moet je verder nog op letten?

Om de keuze wat te vereenvoudigen voor je, hebben wij de beste 55 inch Smart tv’s op een rijtje gezet. Dit zijn naar onze mening de beste aankopen om te maken en bieden precies dat wat jij als Smart tv-liefhebber nodig hebt.

1. LG OLED 5516LA (2021)

Verkrijgbaar bij

coolblue.nl

De LG OLED 5516LA maakt gebruik van het WebOS 6.0 Smart tv-systeem, iets wat hogere modellen ook gebruiken. Een echt verschil met deze hogere modellen is echter niet te vinden. Het Home-scherm zorgt voor complete beeldvulling en lijkt meer op Android tv’s.

Op het scherm zijn alle toepassingen te vinden, voorzien met daaronder een overzicht van alle gekoppelde externe apparaten en ingangen die de tv heeft. Het grootste deel van het scherm is echter gevuld met niet-personaliseerbare, minder nut hebbende zaken.

Functionaliteit

Met zijn drie verschillende HDMI 2.0-aansluitingen is er genoeg mogelijkheid voor je om aan de televisie te koppelen. Daarnaast biedt de tv twee USB-aansluitingen, twee antenne-aansluitingen, een ethernet-aansluiting, een optisch digitale audio-uitgang en zelfs een hoofdtelefoonuitgang. Let wel dat enkele van deze aansluitingen naar de muur gericht zijn, wat voor complicaties kan zorgen wanneer je de tv aan de wand monteren wilt.

Beeldkwaliteit

De pixelstructuur van de LG OLED 5516LA is identiek wanneer je deze vergelijkt met andere 55 inch Smart tv’s. Het biedt een uitstekende uniformiteit in scherpe, heldere beelden, waarbij alleen aan de linker- en rechterzijde onderaan een beetje donkere wand getoond wordt bij donkere beelden.

Met de Filmmaker Mode kan je prachtige beelden zien, met name bij verduistering. Bij je normale, dagelijkse gebruik is echter de Bioscoop-mode aan te raden.

Geluidskwaliteit

De audioprestatie zijn opvallend goed, vooral als je kijkt wat de tv op papier te bieden heeft. Er heerst een warme klank, de bas is prima en wanneer je het volume omhoog zet, blijft de kwaliteit constant. De AI-mode maakt het geluid echter wat aan de scherpe kant.

Connectiviteit

De LG OLED 5516LA biedt ondersteuning voor zowel eARC als voor ALLM. VRR wordt echter niet ondersteund, dus dat is belangrijk om rekening mee te houden. Verder wordt er bij deze tv ook A1 WiSA geboden, wat erg handig is als je zonder gedoe met kabels toch een uitgebreid geluid wil ontvangen. Deze WiSA-mogelijkheid biedt echter wel configuratie tot maximaal 2.1, waardoor je geen complete surround-opstelling installeren kan.


2. Samsung QLED 55Q80A (2021)

Verkrijgbaar bij

coolblue.nl
bol.com

Je kunt je kamer in een bioscoopzaal veranderen met onder andere de fantastische 4K-resolutie van deze 55 inch Smart tv. De ambient-mode maakt het overigens mogelijk je tv om te toveren in een sfeervolle decoratie.

De tv heeft energielabel G en verbruikt daarmee dus 153 kWh per jaar. Ophangen aan de wand is goed mogelijk dankzij de ophanggaten met de standaardmaat van VESA 200 en VESA400 x 300.

Functionaliteit

Naast de ambient-mode is de televisie ook voorzien van spraakbesturing en de optie live televisie op pauze te zetten. De tv heeft vier HDMI-poorten en beschikt over WiFi en Bluetooth. Een andere handige functionaliteit is de CI+ -module, wat inhoudt dat het niet nodig is nog een losse decoder aan te sluiten.

Beeldkwaliteit

Met een verversingssnelheid van 100 Hz is de beeldweergave van de Samsung QLED 55Q80A (2021) ontzettend soepel. Zwarte beelden zijn bovendien diep zwart en de kleurcontrasten zijn haarscherp. Dankzij de Direct Full Array-techniek worden deze contrasten zelf slim ingesteld door de tv zelf. De achtergrondverlichting is namelijk verdeeld in heel veel, erg kleine zones. De tv past het contrast aan aan deze zones, door de donkere vlakken meer te dimmen en de heldere zones juist veel krachtiger te belichten.

Geluidskwaliteit

Dankzij de surround-systeemtechnieken van Dolby Atmos is je geluid een ervaring op zich om naar te luisteren; het is alsof je er zelf bij bent. Daarnaast beschikt de Samsung QLED 55Q80A ook over Object Tracking Sound. Dit houdt in dat het geluid van alle acties op beeld gevolgd wordt, om de belevingservaring nóg echter te maken.

Connectiviteit

Streamen gaat vlekkeloos bij deze Smart tv. Dankzij de DLNA en Airplay kan je zonder problemen je smartphone streamen. Verder is de tv voorzien van twee USB-poorten, netwerkaansluiting, RF, (optische) digitale audio-uitgang en Ci-slot.

Een ingebouwde DVD-speler heeft de Samsung QLED 55Q80A echter niet. Een ander nadeel is dat er geen ingebouwde chromecast is.


3. Philips 55OLED706 – Ambilight

Verkrijgbaar bij

coolblue.nl
bol.com

De Philips 55OLED706 Ambilight is, zoals je al zou verwachten, voorzien van Ambilight. Dit kan erg aangenaam zijn voor sfeer en een mooier aangezicht van de televisie. De Ambilight is echter wel driezijdig en biedt geen verlichting aan de onderkant.

Het design is erg fraai en de randen, hoewel niet flinterdun, ziet er stijlvol uit. De tv zorgt overduidelijk voor een fraaie toevoeging in je interieur. Dankzij de gamemode kan je de tv bovendien optimaal gebruiken als game-device, al is de aangeraden zitafstand wel twee tot vier meter.

Functionaliteit

Dankzij spraakbesturing is het nóg makkelijker om je televisie opdrachten te geven vanuit je stoel. Voor wandmontage is het echter niet met elk systeem compatibel. Zo kan je geen VESA gebruiken voor de wandmontage.

De tv heeft vier HDMI-poorten en is via diverse apps te besturen, waaronder Android- en Apple-app. De 16GM-opslagmodule is ook een groot pluspunt en zorgt dat je tv soepel zijn werk doet. DE 1GM RAM kan echter soms wel iets aan de trage kant wezen. De meeste multimedia-indelingen zoals MKV, AVI, MPEG en GIF worden allemaal ondersteund op de Philips.

Beeldkwaliteit

De beeldkwaliteit van de Philips 55OLED706 Ambilight is prachtig. De 4K Ultra HD en scherpe contrast maakt de kijkervaring ontzettend levend. Dankzij de ondersteuning van meer dan wel een miljard kleuren tegelijkertijd kan je elk kleurverschil van elkaar onderscheiden; of je nou elke tint oranje in een zonsondergang wil zien, of het ware pikzwart wil ervaren wanneer het donker wordt; elke kleur is prefect van elkaar te onderscheiden.

De 100 Hz beeldverversing en slimme P5 Gen5-processor maken de beelden ontzettend vloeiend; hoe snel ze ook zijn. Schokkerige beelden zijn dan ook een niet-voorkomend probleem bij deze tv, hoe intens de snelheid van de actiefilm of autorace die je kijkt ook is.

Geluidskwaliteit

Geluid is levend bij deze Smart tv. Dankzij de Philips B95 heb je een ontzettend ruimtelijk, maar ook vol geluid dat je kamer meesleurt in de film die je kijkt. De speakers staan bovendien omhooggericht, waardoor het geluid naar jouw luisterpositie kaatst via het plafond.

De soundbar van de Philips 55OLED706 Ambilight ondersteunt Dolby Atmos, al zijn de voetjes van de tv wel vrij laag, waardoor je er misschien liever geen soundbar voor zet. De tv wordt geleverd met BlueBilt HDMI-kabel om de soundbar mee aan te sluiten

Connectiviteit

Naast de vier HDMI-poorten, is de Smart tv voorzien van koptelefoon, Audio Return Channel, WiFi, Bluetooth, antenne, USB en HDMI ARC-aansluitingen. Google casten kan ook met deze Philips. CI/CI+ -aansluiting biedt de Smart tv echter niet.


Wat is het verschil tussen OLED en QLED?

Bij de aanschaf van een televisie komen er vaak allemaal termen voorbij die nog niet iedereen bekend is. Een voorbeeld hiervan is OLED en QLED. Voor wie deze termen nog niet bekend zijn, OLED staat voor Organic Light Emitting Diode, waar QLED voor Quantum dot Light Emitting Diode staat.

Klinkt misschien allemaal nog steeds verwarrend, dus laat het ons even toelichten. Het verschil tussen de OLED en QLED heeft voornamelijk te maken met de opbouw die het beeldpaneel heeft. Dit zorgt voor enkele wezenlijke verschillen in de kwaliteit van het beeld.

Kleuren en helderheid

Bij OLED-tv’s geeft elke pixel zelf licht. Dit houdt in dat de televisies geen gebruikmaken van achtergrondverlichting. QLED-televisies maken daarentegen wél gebruik van achtergrondverlichting. Hierdoor zijn ze ontzettend helder – daar staan ze voornamelijk ook om bekend.

En waar de QLED dan weer uitblinkt in helderheid, is OLED de perfecte keuze als je meer van scherp kleurencontrast houdt. Zelfs het diepste zwart is goed te onderscheiden bij OLED. Met het vele kleurvolle kijkmateriaal dat er tegenwoordig allemaal geboden wordt, is dit kleurencontrast dan ook erg populair. OLED-tv’s zijn doorgaans ook iets duurder dan de QLED.

Veelgestelde vragen

Hoe breed is een 55 inch tv?

Een 55 inch tv is 140 centimeter breed.

Welk merk televisie is het beste?

De beste 55 inch Smart tv is geheel afhankelijk van de voorkeuren van de kijker. Het is belangrijk om goed uit te zoeken welke merken er allemaal zijn en wat hun voor- en nadelen zijn, om zo uit te zoeken welk merk het beste bij je past.

Wat is de ideale kijkafstand?

De ideale kijkafstand hangt af van de televisie, maar bij 55 inch wordt vaak een kijkafstand van ongeveer twee tot vier meter aangeraden. Dit kan per tv echter variëren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in