Als creator van reclamemateriaal of misschien als bouwkundig modelleur breng je de meeste van jouw werktijd door achter jouw PC. In deze vakgebieden gebruik je het liefste het beste materiaal dat je vinden kunt. Daarin kan een goede muis ook heel belangrijk zijn. Bij dit soort beroepen voldoen die klein muisjes met 2 knoppen en een scrollwiel eigenlijk niet.

Daarom ga ik jou in dit blogbericht vertellen welke muizen de beste zijn als je een creator of modelleur bent. Wat de belangrijke functies zijn en wat de ergonomische eigenschappen zijn van deze muizen. Na het lezen van dit bericht weet jij welke muis je moet kiezen.

Ergonomie is heel belangrijk

Niet veel mensen zullen het meteen verwachten maar als jij een creator of modelleur bent dan is de ergonomie van de muis heel erg belangrijk. Tijdens je werk maak je namelijk veel meer bewegingen met de muis dan vele anderen op kantoor.

Dat is ook vaak de reden dat de simpele muisjes niet voldoen. Je kunt jouw hand er niet goed op leggen, ze zijn te klein en hebben simpelweg gewoon te weinig functies. Daarom ga ik hieronder een aantal muizen behandelen die wel ergonomisch zijn en veel mogelijkheden hebben.

Logitech MX Master 3S

Verkrijgbaar bij

bol.com

De MX Master 3S is Logitech’s opvolger van de MX Master 2S. Deze muis is de beste muis die het Zweedse merk momenteel op de markt heeft en is voorzien van ontelbaar veel instelmogelijkheden.  Dat is ook de reden dat deze muis veelvuldig gebruikt wordt door creators en modelleurs. Hij werkt namelijk heel nauw samen met software als PhotoShop en AutoDesk Revit.

Bij het ontwerp van deze muis is heel goed nagedacht over ergonomie. De menselijk hand valt zo op de muis dat het bijna 1 geheel wordt. De handpalm rust volledig op de bovenkant van de muis terwijl de duim bij de zijknoppen volledig op de muis ligt. Naast de twee standaard muisknoppen en het scrol wieltje heeft deze muis nog meer knoppen.

Aan de zijkant van de muis, daar waar jouw duim ligt zitten ook nog 3 knoppen en een scrol wieltje. De functie van deze knoppen kun je helemaal zelf bepalen. De twee kleine zwarte knoppen worden vaak ingesteld als “Ongedaan maken” en “Opnieuw”. Het scrol wieltje kun je heel goed gebruiken als je horizontaal moet scrollen in bijvoorbeeld Excel-lijsten. Onder de duim zit nog een grote druk knop. Deze kun je instellen zoals je wilt.

Daarnaast ben je met deze muis in staat op supersnel te scrollen. Als je het scrol wiel bovenop snel ronddraait dan zal deze blijven draaien. Deze functie is handig als je door grote lijsten moet scrollen of snel in en uit moet zoomen. Draai je rustig aan het scrol wiel  dan scrolt hij op de normale manier. Met de vierkante knop bovenop kun je deze functie aanpassen. Of je wilt constant de supersnelle scrol of alleen al je snel aan de scrol knop draait.


3DConnexion CadMouse Compact

Verkrijgbaar bij

bol.com

De 3DConnexion CadMouse is een muis die speciaal ontworpen is voor CAD toepassingen zoals onder andere Revit maar ook AutoCAD en Inventor. Dus voor de technische ontwerpers onder ons is dit een hele goede muis. Deze muis heeft een heel aantal knoppen met verschillende opties. Bij de CadMouse heb je niet de optie om de functies van de knoppen aan te passen. Hij is echt ontworpen voor CAD toepassingen.

Wel krijg je met de knop bovenop meteen rond menu in beeld. In dit menu zitten verschillende CAD commando’s verwerkt die je op die manier heel snel gevonden hebt. Vooral bij het gebruik van 3D CAD software is dit menu heel erg makkelijk. Je stelt de commando’s in die je het vaakst gebruikt en je hebt ze dus altijd bij de hand.

Een andere grote kracht van de 3DConnexion CadMouse is de grote precieze van deze muis. Met zijn sensor van maar liefst 7.200 dpi zal de muis heel vloeiend over het beeld bewegen. Hierdoor krijg je de cursor altijd precies op de plek waar je hem wilt hebben. Iets dat heel fijn is als je met complexe CAD software bezig bent.

De 3DConnexion CadMouse heeft dezelfde snelle scrol functie als de MX Master 3S. Hij werkt op dezelfde manier qua scrollen alleen kun je bij de CadMouse de functie niet aanpassen. Rustig draaien aan de knop is normaal scrollen, snel aan de knop draaien is supersnel scrollen.


3DConnexxion SpaceMouse

Verkrijgbaar bij

bol.com

Deze muis is een bijzonder ding om te zien. Als je hem zo ziet dan zou je nu niet meteen zeggen dat dit een muis is maar het is er wel een. Eentje die helemaal toegespitst is op CAD toepassingen. Eigenlijk kun je deze muis los niet goed gebruiken. Je gebruik hem in combinatie met een “normale” muis. Gezamenlijk geven ze jou alle bewegingsvrijheid als je bezig bent met je 3D CAD software.

Deze muis gebruik je namelijk voor het roteren van 3D modellen die je op je scherm hebt  staan. Je hebt dus geen toetsenbord meer nodig om het model te draaien. Je heb dus eigenlijk heel vaak 2 muizen in de handen die naadloos samenwerken. Je hebt altijd 1 hand helemaal vrij om de gewone muis te bedienen wat veel efficiënter werkt.

Aan de zijkant van deze muis zitten ook nog 2 functieknoppen. Deze zijn vrij naar keuze in te stellen. Hier stel je bijvoorbeeld 2 commando’s in die je regelmatig gebruikt. Je hoeft dan niet elke keer het commando aan te klikken maar je gebruikt gewoon de twee sneltoetsen.


Trust Verto Ergonomic Mouse

Verkrijgbaar bij

bol.com

De Trust Verto Ergonomic Mouse is een zogeheten verticale muis. Sommigen mensen zweren erbij, anderen hebben er een hekel aan. Bij deze muis heeft de hand ook een ergonomische houding maar hij verschilt van de voorgaande muizen. De hand ligt als het ware een kwartslag gedraaid maar rust wel volledig op de muis.

De Trust Verto heeft ook meer knoppen tot zijn beschikking dan een normale muis. Allereerst heb je natuurlijk de twee gewone muisknoppen met de scrol knop in het midden. Bij de Trust Verto is er iets verder gedacht dan dat. Er zit namelijk aan de binnenkant namelijk ook nog 3 knoppen. De 2 knoppen naast elkaar worden net als bij de MX Master 3 gebruikt voor “Ongedaan maken” en “Overnieuw”. Al kun je bij deze muis de functies van de knoppen niet aanpassen.

De laatste knop die je op deze muis vindt is de Speed Select Button. Hiermee stel je de gevoeligheid van de sensor van de muis in. Deze kun je instellen op 1.000 of 1.600 dpi. Afhankelijk van wat je aan het doen bent kun je zelf bepalen welke snelheid je nodig hebt.


Verkrijgbaar bij

bol.com (€1.650,00)

Met 1 van deze muizen zit je goed

Of je nu een grafisch ontwerper bent of je bent een CAD modelleur. Met 1 van deze muizen kun je absoluut uit de voeten.

Ben je echt een CAD modelleur? Dan zou ik als jou was gaan voor de muizen van de 3DConnexxion.

Ben je grafisch ontwerper en wil je een uitgebreide muis? Dan raad ik je aan om voor de MX Master 3S of voor de Verto te gaan.

Bekijk ook de beste laptop muizen of de beste gaming muizen.

Veel succes met het kiezen van de beste muis voor jou.