10 hardware tips en upgrades voor een snellere laptop of pc

In principe gaat een laptop vrij lang mee, maar na een aantal jaar kunnen er toch een aantal problemen ontstaan. Een laptop is immers een apparaat en die kan ook slijten. Zo kan het zo zijn dat het lang duurt voor je laptop opstart, dat je laptop erg warm wordt of dat het openen van programma’s lang duurt. Kortom je laptop is traag geworden.

Gelukkig, zijn er een aantal dingen die je kunt doen om ervoor te zorgen dat je laptop weer sneller wordt. Je hoeft dus niet meteen een nieuwe laptop aan te schaffen, wat aanzienlijk in de kosten scheelt. In dit artikel deel ik een aantal tips die ervoor zorgen dat jouw laptop weer optimaal kan functioneren. Daarnaast deel ik een aantal upgrades die ervoor zorgen dat je laptop sneller werkt. Lees snel verder en zorg voor een snellere laptop.

10 tips voor een snellere laptop of pc

Soms is lastig om in te schatten hoe je jouw laptop sneller krijgt. Veel mensen balen ervan als hun laptop trager is. Vaak willen ze dan een nieuwe laptop aanschaffen. Een laptop is niet gratis en het kostenplaatje kan enorm oplopen. Gelukkig, kun je met deze tips zorgen voor een snellere laptop.

Tip 1: Vervang je harde schijf

Zit er in jouw laptop een ‘gewone’ harde schijf of HDD? Denk er dan eens over na om deze te vervangen voor een SSD. Laptops die nog over een harde schijf beschikken starten langzamer op. Alle nieuwe laptops zijn om deze reden voorzien van een SSD. Met een SSD schijf start je laptop in minder dan 15 seconden op. Bovendien zet een SSD bestanden sneller over en laadt een SSD bestanden sneller op.

Tip 2: Bereid het werkgeheugen uit

Het zogenoemde werkgeheugen of ook wel RAM geheugen bepaalt de snelheid van de taken die door jouw laptop worden uitgevoerd. Programma’s worden steeds zwaarder, hierdoor kan het voorkomen dat het werkgeheugen niet meer voldoet, wat jouw laptop vertraagt. Je kunt dit oplossen door het werkgeheugen uit te breiden of te vervangen.

Tip 3: Schoon je laptop op

Je laptop komt na een lange tijd vol te staan met programma’s welke je niet meer gebruikt. Een volle harde schijf of SSD kan ervoor zorgen dat jouw laptop trager werkt. Het is dan zaak om je laptop op te schonen. Verwijder ongebruikte programma’s. Zo wordt je laptop een stuk sneller.

Tip 4: Schakel overbodige programma’s in Windows uit

Windows beschikt over veel programma’s die je vaak niet gebruikt, maar die welke automatisch mee opstarten. Je hebt vaak niet eens door dat deze programma’s op je harde schijf of SSD staan, maar ze pikken wel werkgeheugen in. Kijk eens naar je Windows en kijk welke programma’s ermee opstarten en of je die wel echt nodig hebt. Mocht je ze niet gebruiken schakel deze dan uit.

Tip 5: Installeer Windows opnieuw

Deze tip vergt wat tijd, maar het maakt je laptop wel een stuk sneller. Een ander groot voordeel is dat het minder geld kost. Het vergt alleen wel wat werk en je dient het goed voor te bereiden. Installeer Windows opnieuw en je zult zien je laptop wordt sneller dan voorheen.

Tip 6: Sla bestanden op in de Cloud

Foto’s, video’s en andere bestanden die je niet veel gebruikt kunnen veel ruimte in beslag nemen. Dit zorgt ervoor dat je computer trager wordt. Veel clouddiensten bieden een gratis versie aan. Sla deze bestanden op in de Cloud. Op deze manier zorg je voor ruimte op je harde schijf.

Tip 7: Zorg voor een externe harde schijf

Je kunt er ook voor kiezen om grote bestanden op te slaan op een externe harde schijf. Op deze manier creëer je ruimte en zorg je voor meer ruimte. Zo wordt je laptop een stuk sneller.

Tip 8: Installeer minder zware programma’s

Programma’s als Internet Explorer en andere programma’s kunnen vrij zwaar zijn. Deze kun je heel eenvoudig vervangen door andere programma’s. Zo zijn internet browsers als bijvoorbeeld Google Chroom veel minder zwaar. Vaak kun je deze gratis downloaden. Kijk hier eens naar en overweeg om deze te vervangen.

Tip 9: Gebruik speciale tools

Vaak zijn er handige tools beschikbaar. Het mooie is dat velen zelfs gratis zijn en ervoor zorgen dat je laptop weer sneller functioneert. Deze tools scannen je laptop op spyware en virussen waarna deze tools ze ook verwijderen. Op deze manier gaat er veel rotzooi van je computer af.

Tip 10: Schaf een aparte videokaart aan

Over het algemeen beschikken doorsnee laptops en pc’s over een videochip in de processor. Dit wordt ook wel een shared videokaart genoemd. Dit onderdeel stuurt aan de hand van diverse complexe berekeningen een beeld naar de monitor. Als je eenvoudige taken uitvoert is dit geen probleem, maar moderne games en grote programma’s stellen hogere eisen. Schaf in dit geval een losse videokaart aan. Dit bevordert de snelheid van je laptop.

Welke onderdelen heb je nodig om je laptop te upgraden?

Door je laptop te upgraden wordt hij sneller. Hier heb je wel de juiste onderdelen voor nodig. Het is lastig om het juiste onderdeel aan te schaffen als je niet weet wat je nodig hebt. Hierboven heb ik je al een aantal tips gegeven. Deze tips zorgen ervoor dat jouw laptop sneller wordt.

Mocht dit niet werken, dan kun je overwegen om een aantal upgrades uit te voeren. Mooi om je laptop op deze manier te upgraden, maar je moet wel weten wat je nodig hebt. In deze alinea vertel ik je welke onderdelen je kunt aan te schaffen om de nodige upgrade uit te voeren. Daarnaast vertel ik welke onderdelen ik aanraad. Zorg voor de juiste onderdelen.

Op deze manier zorg je ervoor dat jouw laptop sneller wordt. Je zult nog lang kunnen genieten van je laptop.

Grafische kaart MSI Geforce

Grafische kaart MSI Geforce GT 710 2GB Passief

Ik heb al aangegeven dat de aanschaf van een apart grafische kaart veel voordelen kan bieden. De MSI Geforce GT 710 2GB Passief is een goede grafische kaart welke je voor een mooie prijs kan aanschaffen. Het is een passief gekoelde grafische kaart en slechts 1 slot hoog, bovendien kun je genieten van meerdere aansluitingen.

Hij is zeer geschikt als je jouw laptop wilt upgraden. Let wel op; hij is alleen geschikt voor oudere games, als je nieuwe games wilt spelen kun je beter een andere grafische kaart aanschaffen. Maar het is wel een mooie grafische kaart voor een eerlijke prijs.

Samsung 870 EVO 2,5 inch 1TB

Samsung 870 QVO – 2.5 inch Interne SSD – 1TB

Als je opzoek bent naar een nieuwe interne SSD, dan is de Samsung 870 QVO – 2.5 inch Interne SSD – 1TB een goede optie. Met deze SSD geniet je van een snellere opstarttijd, maximale schrijfsnelheden en langdurige prestaties met een grotere variabele buffer. Dankzij 1 gigabyte cache open je veelgebruikte bestanden sneller Verder zet deze SSD  bestanden over met een snelheid tot maar liefst 560 MB/s.

Voeding Corsair CP-9020171-EU power supply unit 550W ATX

Corsair CP-9020171

Vaak wordt de voeding over het hoofd gezien. Zonde, want een voeding kan ervoor zorgen dat je laptop sneller wordt. De voeding is namelijk net zo belangrijk, deze zorgt ervoor dat hij alle onderdelen meer energie kan leveren. Daarom is het belangrijk om te kijken naar een goede voeding. De Corsair CH-9020171-EU power supply unit 550W ATX voeding is in mijn ogen een goede keuze. Dit vanwege het feit dat deze beschikt over een 100 – 240 V aan voltage en een AC invoer frequentie van 47 – 63 Hz.

Slotwoord: Hardware tips en upgrades

Hopelijk heb je wat aan de tips en weet je nu hoe je kunt zorgen voor een snellere laptop. Eigenlijk is het niet moeilijk, je moet alleen weten wat je doet. Ik denk dat het vooral belangrijk is dat je kijkt naar de laptop zelf en je behoeften. Aan de hand daarvan kun je ervoor zorgen dat je laptop sneller wordt. Het mooie hieraan is dat het minder geld kost dan de aanschaf van een nieuwe laptop. Lees jezelf wel goed in en kijk echt naar wat je nodig hebt. Als je echt nog veel meer wensen hebt is het goed om hier naar te kijken.

Vraag ook altijd advies als je niet zo zeker van je zaak bent. Het is niet moeilijk om je laptop te upgraden en/of te versnellen. Toch is het zaak dat je het op de juiste manier doet. Lees alle informatie op deze website en laat jezelf goed informeren. Dit voorkomt eventuele andere problemen. Je wilt natuurlijk niet dat je jouw laptop verbouwd en dat het uiteindelijk fout gaat. Het is daarom zaak dat je weet wat je doet en over de juiste informatie beschikt.

Het kan namelijk zomaar zo zijn dat je laptop echt te oud is. In dat geval zul je toch een nieuwe aan moeten schaffen. Maar het is altijd het proberen waard. Kijk vooral naar de mogelijkheden en probeer ze uit. Baadt het niet dan schaadt het niet. Ik hoop dat je er wat aan hebt en dat je binnenkort kunt genieten van een snellere laptop.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in