Succesvol een laptop aansluiten op tv

Wil jij graag je laptop aansluiten op tv, maar weet je niet hoe dat moet? Hier lees je alles wat je moet weten. Na het lezen van deze blog weet je precies wat je nodig hebt en wat je moet doen om jouw laptop aan te sluiten op de tv.

Laptop aansluiten op tv

Het is toch fantastisch als je alles wat je op je laptop doet voortaan op een groot scherm kunt doen. Je kunt dan YouTube filmpjes en Netflix series op jouw tv aansluiten, zodat je lekker relaxt op je bank kunt kijken. Je hebt dan een fantastisch groot scherm. Dat is handig voor als je geen zin hebt om met je laptop op schoot te zitten, of als je met meerdere mensen wilt gaan kijken. Met zijn allen op een laptop kijken is niks. Met behulp van een tv kan iedereen het goed zien, terwijl ze lekker relaxt op de bank liggen. Perfect voor lange filmavonden dus!

Laptop verbinden met een HDMI kabel

Voor je begint met jouw laptop aansluiten op de tv, is het goed je hierin te verdiepen. Daarom heb je waarschijnlijk ook op deze blog gezocht. Het aansluiten is gemakkelijk om te doen, als je maar weet wat je moet doen.

Het enige wat je nodig hebt om jouw laptop succesvol aan te sluiten op jouw tv, is de juiste kabel. Vaak is dit een HDMI kabel. Deze heb je nodig om de laptop en de tv met elkaar te verbinden. Verderop in deze blog lees je welke kabel je het beste kan gebruiken en waar een HDMI kabel aan moet voldoen voor als je jouw laptop wilt aansluiten op jouw tv. Ook lees je wat je moet gebruiken als een HDMI kabel geen optie is.

Hoe je aan de slag gaat.

Het is belangrijk dat je eerst beide apparaten uitzet. Sluit de tv en laptop dus volledig af. Wanneer ze beide uit zijn, gebruik je de kabel. Steek de ene kant van de kabel in de uitgang van de laptop, en gebruik de andere kant van de kabel om die in de ingang van de tv te doen. Nu heb je ze met elkaar verbonden.

Als je vervolgens de tv en laptop weer aan doet, zie je dat er niet zoveel gebeurt. Geen paniek! Dit komt omdat je nog een aantal zaken moet regelen. Na het volgen van de volgende stappen, zul je zien dat de tv goed gaat verbinden met jouw laptop.

Vaak heeft een televisie meerdere ingangen. Dit komt doordat je ook verschillende dingen tegelijk kunt verbinden. Denk aan een Xbox of een Dvd-speler. Als je graag wat er op jouw laptop gebeurt, wilt zien op jouw tv, moet je de tv vertellen dat je die ingang die je hebt verbonden, ook graag op dat moment wilt gebruiken. Vaak heb je op de afstandsbediening een Source of input knop. Als je op deze knop klikt, kom je bij een menu terecht. Daar kun je dan de juiste ingang selecteren.

Waarschijnlijk zie je nu wel wat gebeuren op jouw tv. Nu moet je nog iets instellen zodat jouw tv weet dat hij jouw laptopscherm moet dupliceren. Het kan namelijk zijn dat de instellingen zo staan dat je van jouw tv een extra monitor hebt gemaakt. Je hebt dan dus twee schermen naast elkaar. Dat is niet wat je wilt in dit geval. Dat moet dus even veranderd worden. Kruip achter je laptop en klik bij het bureaublad op de rechter muisknop. Als het goed is zie je dan het kopje “beeldscherminstellingen” staan. Daar klik je op.

Vervolgens zie je twee blokjes naast elkaar staan. Deze blokjes zijn genummerd. Wanneer je één blokje ziet, in plaats van twee, kun je klikken op de knop “detecteren”. Dan zie je er als het goed is weer twee staan. Wat je nu doet, is achter de optie “meerdere schermen” de optie deze beeldscherm dupliceren kiezen. Dan wordt jouw beeldscherm op de laptop als het ware gekopieerd op het beeldscherm van de tv.

Laptop op de juiste resolutie instellen

 resolutie instellen

Het kan zijn dat je na het aansluiten de juiste resolutie nog moet instellen. Dat betekent dat je het mooiste resultaat hebt voor jouw tv. Dit kun je heel simpel doen. Je gaat weer naar de beeldscherminstellingen en je scrolt een beetje naar beneden. Dan zie je op de keuzelijst de optie resolutie staan. Daar kun je jouw gewenste resolutie instellen. Weet je niet wat dat precies is? Hier kun je het checken:

  • Bij een HD Ready tv, kies je 1280 x 720
  • Bij een 4k tv, kies je 3840 x 2160
  • Bij een Full HD tv, kies je 1920 x 1080

Welke kabel heb je nodig?

Het is van belang dat je de juiste kabel gebruikt. Zoals al gezegd is dit vaak een HDMI kabel. Dit is echter niet altijd het geval. Past de kabel niet? Probeer dan niet alsnog door te drukken. Als hij niet past heb je simpelweg een andere kabel nodig. Als jouw laptop geen HDMI aansluiting heeft kun je een VGA of DVI gebruiken. Heb je geen kabel thuis? Dan is het verstandig om voor het kopen van de kabel te kijken naar de soort ingang van de tv en de uitgang van de laptop.

Wanneer je jouw laptop aansluit op de tv is het verstandig om een kabel te gebruiken die lang genoeg is. Jouw laptop moet namelijk wel gewoon veilig kunnen blijven staan in de tijd dat je ze met elkaar verbindt. Ga je binnenkort dus een kabel kopen? Houd dit dan in gedachte.

Waar zijn de kabels te koop?

Je hebt verschillende winkels en ook webwinkels waar je de kabels kan kopen. Het grote voordeel van een webshop is dat je heel makkelijk kan filteren. Dit is handig wanneer je een specifieke uitgang of ingang aan jouw laptop en tv hebt. Je kunt zo namelijk heel makkelijk de juiste kabel vinden. Ook kun je bij de meeste sites filteren op de lengte en de prijs.

Op die manier houd je met alles rekening en weet je zeker dat je de juiste kabel koopt. Ik koop zelf mijn kabels bij coolblue! Coolblue heeft in mijn ogen de beste service, maar mediamarkt en bol.com verkopen ook goede kabels.

Veel succes met jouw laptop aansluiten op tv!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in