Wat als je laptop niet meer opstart?

Wat als je laptop niet meer opstart? Het kan zijn dat een van de interne onderdelen van je laptop niet meer werkt, of dat je laptop te heet wordt waardoor de laptop uit veiligheidsoverwegingen niet meer aangaat. Welke reden het ook heeft dat je laptop niet meer aangaat, ik help je graag om een mogelijke oplossing te vinden.

Defecte accu laptop

accu laptop

Het kan zijn dat jouw laptop niet meer opstart omdat de accu van je laptop defect is, waardoor je laptop niet meer aangaat. Een defecte accu komt het vaakst voor bij een wat oudere laptop.

Als de accu van je laptop defect is kun je eens proberen om je laptop aan de lader te doen, dan 5 minuten te wachten en de laptop als nog proberen op te starten. Met een defecte accu gaat je laptop in de meeste gevallen namelijk helemaal niet meer aan.

Bekijk hier of jouw type accu erbij staat

Defecte componenten van je laptop

moederbord

Als een van de componenten van je laptop kapot is, dan start je laptop niet meer op. In de meeste gevallen krijg je dan een bepaalde foutcode. In sommige gevallen kun je met een beetje geluk nog eens je laptop proberen op te starten. Lukt het dan wel? Dan was het slechts een foutcode, lukt het dan nog niet? Dan is er mogelijk een probleem met een van je hardware onderdelen van je laptop.

Kunt dit probleem op twee manieren oplossen. Als je verstand hebt van laptops, kun je zelf je laptop openschroeven en componenten zoals je interne geheugen eruit halen om te kijken of je laptop dan wel verder gaat.

Je kunt beoordelen of je laptop verder opstart aan het geluid van je harde schijf. Als er namelijk intern iets niet goed gaat, gaat je harde schijf niet verder met het opstartproces om Windows te starten.

Laptop geeft een zwart scherm

zwart scherm laptop

Ook kan het natuurlijk zijn dat voor jouw gevoel je laptop wel gewoon opstart, maar dat het beeldscherm niet aangaat. In dat geval kunnen er een aantal problemen bestaan.

Het kan namelijk zijn dat jouw beeldscherm defect is geraakt. Het daarbij zijn dat een van de connectoren vanaf het moederbord in je laptop die ervoor zorgt dat je beeldscherm werkt, defect is geraakt. Ook kan het zijn dat de videokaart in je laptop defect is waardoor je beeldscherm niet meer aangaat. Meer weten over een zwart scherm?

Zo zie je dat er heel veel verschillende oorzaken kunnen zijn waarom jouw laptop niet meer opstart.

Bekijk de meest voorkomende computerproblemen

Fout in Windows

virus in je laptop

Naast dat er mogelijk iets defect is aan de componenten van je laptop, kan het natuurlijk ook zijn dat er een fout zit in het besturingssysteem van je computer. Als je laptop namelijk een fout heeft in Windows, dan start je laptop in veel gevallen ook niet meer op.

Je laptop blijft dan in het beste geval haken bij het Windows tekentje, maar gaat niet meer verder. In dat geval is er een probleem met Windows en kun je een aantal dingen doen.

Als je laptop blijft haken bij het opstarten en je denkt dat het te maken heeft met een Windows probleem, dan is de eerste tip om je laptop op te starten met het zogenoemde Windows systeem herstel.  Met dit programma kun je fouten opsporen in windows en ze mogelijk oplossen. In dit programma heb je ook de mogelijkheid om je Windows te herstellen met een eerder gemaakte back-up. De kans bestaat dat je pc na het uitvoeren van Systeem herstel wel weer werkt.

Als systeemherstel of het herstellen van een Back-up niet werkt, dan heb je ook nog de mogelijkheid om windows opnieuw te installeren.  Een nieuwe installatie is niet voor iedereen makkelijk uit te voeren, maar als je wat kennis hebt, kun je de installatie makkelijk zelf uitvoeren.

Als je totaal geen idee hebt hoe je Windows opnieuw moet installeren, dan raad ik je aan om een specialist in te schakelen. Ook kun je hier dan vragen of het nog de moeite waard is om Windows opnieuw te laten installeren op je laptop, of dat je beter af bent om een nieuwe laptop aan te schaffen.

Bekijk ook eens onze wat als je laptop niets meer doet review?

Je laptop laten repareren

Als er een defect is aan je laptop, is dat natuurlijk vervelend. Vooral als je laptop nog niet zo oud is, kan het interessant zijn om je laptop te laten repareren. Als je al een oudere laptop hebt is het lang niet altijd de beste keuze om je laptop te laten repareren.

Het is daarom een goed idee om je laptop eens lang een pc specialist te brengen om te bepalen of het voor jou nog de moeite is om je laptop te laten repareren.

Nieuwe Laptop aanschaffen

Is je huidige laptop niet meer te redden, of ben je aan een nieuwe laptop toe? Dan raad ik je zeker aan om eens te kijken naar een nieuwe laptop dat bij je past. Een nieuwe laptop biedt natuurlijk veel voordelen tegenover een oude laptop.

De functies van nieuwe laptops verbeteren snel en ook worden nieuwe laptops steeds sneller. Als je al een oude laptop hebt, kan het aanschaffen van een nieuwe laptop een hele verademing zijn.

Je laptop is dan vaak veel sneller, de batterij gaat veel langer mee en ook kun je vrijwel alle nieuwe applicaties met gemak op je laptop draaien.

Daarnaast is het ook goed om te weten dat als er zich gebreken voor doen bij een oude laptop, het vaak van het ene probleem in het andere probleem overgaat. Zo blijf je steeds onderdelen vervangen en ben je in veel gevallen goedkoper uit door een keer een goede nieuwe laptop aan te schaffen.

Heb jij op dit moment een behoorlijk oude laptop? Dan is het zeker de moeite waard om eens te kijken naar een nieuwe laptop. De kans is groot dat je voor relatief weinig geld een veel betere laptop kunt vinden dan dat je nu hebt.

Bekijk direct de top 10 beste laptops van Coolblue!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in