Heb je te kampen met een trage laptop? Dan roept dit ongetwijfeld veel irritaties bij je op. Doordat de laptop niet naar wens functioneert, kun je immers niet snel en efficiënt werken. Het internet kan haperen, het streamen van een Netflix serie kan haperen en het bewerken van foto’s/video’s kan niet (meer) naar wens gaan. Als je last van een langzame laptop hebt, is het tijd om in actie te komen. Wat je hier zoal aan kunt doen, lees je in dit uitgebreide artikel. Hierin bespreken we hoe een laptop traag kan worden en wat je hier tegen kunt doen.

Hoe kan een laptop traag worden?

Bij regulier gebruik wordt een laptop al relatief zwaar belast. Je bent immers dagelijks met het apparaat bezig en dat vraagt het nodige van een laptop. Dit kan er voor zorgen dat – na verloop van tijd – de laptop trager gaat worden. Dit heeft dus puur met ouderdom te maken en kan lastig voorkomen worden. Het advies is in ieder geval om de laptop altijd de updates mee te geven en goed huisvaderschap te tonen.

Daarnaast kan ook een intern defect ervoor zorgen dat de laptop langzaam is. Je kunt hierbij denken aan een kapotte ventilator, waardoor de laptop niet meer goed kan koelen. Doordat de laptop niet meer de gewenste koeling krijgt, kan de laptop ook niet meer naar wens functioneren. Mogelijke gevolgen hiervan zijn dat de laptop langzaam wordt en/of dat de laptop compleet vast loopt. In sommige gevallen is het ook zo dat de laptop zichzelf volledig uit gaat schakelen.

Een andere reden is terug te vinden in een virus. Verschillende virussen kunnen de laptop helemaal lam leggen. Deze virussen kunnen er bijvoorbeeld voor zorgen dat er – onopgemerkt – allerlei processen/programma’s op de achtergrond gedraaid worden op de laptop. Als daar sprake van is, heeft de laptop geen capaciteit meer om andere programma’s ook te draaien. Een virus kan zodoende zeker de oorzaak van een langzame laptop zijn.

Tot slot is het ook nog zo dat je laptop ook volledig vol kan zitten. Als je veel bestanden op de laptop opslaat, gaat dat ten koste van de harde schijf en het werkgeheugen. Naarmate je meer en meer bestanden opslaat, hebben de harde schijf en het werkgeheugen dus ook minder ruimte om te kunnen functioneren. Op het moment dat het geheugen van de laptop helemaal vol zit, kan de laptop zichzelf ook volledig uitschakelen. Let dus altijd goed op het geheugen van je laptop.

Wat kan je aan een trage laptop doen?

De eerste stap die je dient te zetten, is te achterhalen waar het probleem vandaan komt. Dit kan je bijvoorbeeld doen door een viruscontrole uit te voeren. Blijkt het dat er geen virus op jouw laptop aanwezig is? Dan kan je naar het geheugen van je laptop kijken. Blijkt dat de laptop volledig vol zit met allerlei bestanden, foto’s en muziek? Dan is het zaak om je harde schijf leeg te maken, zodat de laptop weer voldoende kracht heeft om te kunnen presteren.

Daarnaast is het ook aan te raden om naar een eventuele vervanging van de harde schijf te kijken. Je kunt een reguliere harde schijf namelijk vergelijken door een zogeheten SSD schijf. Dergelijke schijven zijn vele malen krachtiger en sneller, waardoor alle processen ook sneller gaan verlopen. Het vervangen van de harde schijf is zonder meer een aanrader, maar je moet hier wel enige technische kennis voor hebben. Heb je dat niet? Dan is het beter om deze vervanging over te laten aan een gespecialiseerde partij.

Een andere mogelijkheid is ook om het werkgeheugen uit te breiden. In jouw laptop is het werkgeheugen min of meer bepalend voor de snelheid waarmee bepaalde taken uitgevoerd worden. Door het laptop uit te breiden, kan je de snelheid verhogen. Ook hierbij geldt; je kunt het zelf doen, maar je hebt hier wel enige technische kennis voor nodig.

Je kunt er ook nog voor kiezen om Windows volledig opnieuw te installeren. Dit vergt ook enige technische kennis en je moet vooraf een back-up maken. Met een nieuwe Windows installatie laat je de laptop eigenlijk weer naar fabrieksinstellingen terug keren. Na de installatie is de schijf daardoor volledig leeg, waardoor je weer van een snelle laptop kunt genieten. Houd daarbij dus wel rekening met het feit dat het maken van een back up noodzakelijk is. Doe je dat niet? Dan raak je al je bestanden kwijt.

Het mag duidelijk zijn; je hebt meerdere mogelijkheden om een langzame laptop sneller te maken. Sommige mogelijkheden vereisen echter technische kennis, waardoor je deze optie niet zelf uit kunt voeren. In dat geval is het raadzaam om je laptop naar een ervaren reparateur te sturen. Een dergelijk bedrijf/vakspecialist is in staat om jouw laptop weer snel te maken.

Laptop sneller maken of nieuwe laptop kopen?

Voordat je aan de slag met bovenstaande opties gaan, moet je wel nog even 2 keer nadenken. Hoe oud is je laptop nu? Is je laptop pas 1 of 2 jaartjes oud? Dan kan je, in geval van een defect, ook nog een beroep doen op de garantie van de fabrikant. Dit zou betekenen dat je laptop weer ‘gratis’ hersteld kan worden, zodat je nadien weer van een snelle laptop kunt genieten.

Is je laptop echter al bijvoorbeeld 8 jaar oud? Dan is het maar de vraag of je er verstandig aan doet om de laptop te laten versnellen. In dat geval is het mogelijk interessanter om direct een nieuwe laptop te kopen. Zoals je eerder in dit artikel gelezen hebt, krijgt een laptop namelijk vanzelf met ouderdom te maken. Het tegen beter weten versnellen in van de laptop levert dan ook niet het gewenste resultaat op.

Maak daarom altijd een goede afweging tussen de leeftijd van jouw laptop, het kostenplaatje van het versnellen van de trage laptop en de aanschafprijs van een nieuwe, vergelijkbare laptop. Mogelijk kom je er dan direct achter dat het beter is om een nieuwe laptop te kopen.

Bekijk de nieuwste laptops


Ook Interessant:

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in