Windows 11 is al een tijdje uit en er is heel wat veranderd vergeleken met zijn voorganger Windows 10. Dit zien we heel duidelijk terug in de weergave maar ook de functionaliteit van Windows 11. Een functie die vaak gebruikt wordt in Windows 11 is het maken van een screenshot. Om dit te doen zijn er verschillende mogelijkheden. Daarom ga ik je in dit bericht vertellen hoe je een screenshot met Windows 11.

Screenshot maken met knipprogramma

Vergeleken met Windows 10 is de ingebouwde manier om een screenshot met Windows 11 te maken niet veranderd. Het standaard knipprogramma is ook weer aanwezig in Windows 11. Het knipprogramma kun je op 2 verschillende manieren activeren. Je kunt de Windows-knop indrukken en zoeken naar “Knipprogramma” en deze openen. De makkelijkste manier is net als in Windows 10 de toetsencombinatie “Windows+Shift+S” indrukken. Dan wordt het programma meteen geopend.

Met dit programma kun je meer dan alleen een screenshot maken met Windows 11. Allereerst moet je het deel op je scherm selecteren waar je een afbeelding van wilt maken. Vaak wil je namelijk niet het hele scherm als afbeelding. Wanneer je de selectie gemaakt hebt, kun je de afbeelding openen in “Knippen en aantekenen”. In dit deel van het programma kun je de afbeelding bewerken als je dat zou willen.

Verschillende mogelijkheden krijg je als je een screenshot met Windows 11 gemaakt hebt. Zo kun je bijvoorbeeld de afbeelding bijsnijden als je hem per ongeluk iets te groot gemaakt hebt. Ook heb je de mogelijkheid om er opmerkingen bij te “schrijven” of om stukken tekst te markeren. Dit is heel handig in de werkomgeving. Heel snel maak je aantekeningen als iets bijvoorbeeld aangepast moet worden.

Screenshot met Windows 11: Greenshot

Naast het standaard programma dat Microsoft meelevert met Windows 11 zijn er uiteraard ook nog andere manieren. Een andere manier om een screenshot met Windows 11 te maken is het open source programma Greenshot. Deze kun je gratis downloaden voor Windows 11. Als je wilt, kun je altijd een donatie doen. Greenshot is een screenshot programma dat aanzienlijk uitgebreider is dan het standaard programma van Windows.

Wanneer je Greenshot installeert op je PC dan zal de ouderwetse “Printscreen” knop automatisch de sneltoets worden om het programma op te starten. Wanneer je dit doet, komt er een crosshair in beeld en wordt er ingezoomd op de cursor. Hierdoor kun je de afbeelding veel nauwkeuriger uitknippen dan met het Knipprogramma. De crosshair zorgt er ook voor dat je ziet over welke lijn je de afbeelding maakt.

Uitgebreide mogelijkheden Greenshot

Zoals eerder benoemd is dit een erg uitgebreid, gratis programma. Wanneer je de selectie van het screenshot maakt krijg je op de plek van de cursor een heel aantal mogelijkheden. De eerste 2 spreken voor zich. Hiermee kun je de afbeelding direct opslaan met de standaard instelling of opslaan via een dialoog scherm. Ook kun je hem kopiëren naar het klembord om hem meteen in een document te kunnen plakken.

Deze gratis software om een screenshot met Windows 11 te maken heeft ook meteen een ingebouwde koppeling met MS Office. Je kunt er voor kiezen om de gemaakte afbeelding meteen te openen in een nieuw document in Outlook, OneNote, PowerPoint, Word, Excel of Paint. Aan de standaard programma’s van Windows is dus zeker gedacht bij Greenshot. Als je er gebruik van maakt, kun je de afbeelding ook meteen naar Imgur uploaden. Daarnaast kun je de afbeelding ook rechtstreeks naar de standaard ingestelde printer sturen.

Bewerkingsmogelijkheden Greenshot

Bij het keuzemenu kun je ook kiezen om de gemaakt afbeelding te openen in de Beeldbewerker van Greenshot. Wanneer je hiervoor kiest, wordt de afbeelding automatisch geopend in de beeldbewerker. Deze bewerker van Greenshot is aanzienlijk uitgebreider dan het standaard programma van Windows 11.

Naast de standaard mogelijkheden die je ook bij het “Knipprogramma” van Windows hebt krijg je nog meer mogelijkheden. Links in beeld verschijnen alle bewerkingsmogelijkheden die Greenshot je biedt. Wat echt van toegevoegde waarde is dat is de mogelijkheid dat je met 1 druk op de knop getallen op de afbeelding kunt zetten. Deze getallen kun je bijvoorbeeld overnemen in een document waarbij je aangeeft wat er bij dit getal moet gebeuren. Als je 1 van de getallen verwijdert telt hij automatisch terug. Je zult dus nooit getallen missen.

Als je een screenshot maakt met Windows 11 via dit programma heb je ook de mogelijkheid om gelijk de rand te bewerken. Je kunt kiezen voor bijvoorbeeld een schaduwrand of een rafelige rand. Hiermee geef je de afbeelding meteen het gewenste uiterlijk en kun je hem meteen in een document plakken. Delen van de afbeelding vervagen behoort ook tot de mogelijkheden. Zo kun je de focus leggen op dat wat van belang is op de afbeelding.

Conclusie screenshot maken met Windows 11

Na het bekijken van deze 2 programma’s kunnen we een conclusie trekken. Als je enkel en alleen af en toe een screenshot wilt maken dan is het standaard “Knipprogramma” dat Windows 11 heeft prima. Je kunt heel eenvoudig screenshots maken en roept het programma op met de sneltoetsen.

Greenshot daarentegen is stukken professioneler en uitgebreider dan het “Knipprogramma”. Vooral in de professionelere sferen is Greenshot een beter programma dan het standaard programma van Windows. Op de werkvloer zie je dus ook vaak dat Greenshot toegepast wordt. Enkel en alleen doordat het veel meer mogelijkheden heeft.

Daarnaast is Greenshot ook geheel gratis. Je hoeft dus geen software aan te schaffen om het te proberen. Alleen bij Pc’s die lopen op het besturingssysteem van Apple moet je een klein bedrag betalen. Gelukkig hebben we daar op onze Windows Pc’s/laptops geen last van. Als je dus de uitgebreidste opties wilt hebben als je een screenshot maakt met Windows 11, dan raad ik je echt Greenshot aan. wil je meer computer tips bekijk het overzicht.