Beste laptop met 16 GB werkgeheugen (2021)

Een laptop is tegenwoordig onmisbaar voor zo’n beetje ieder huishouden. Zo heeft de ene persoon hem nodig voor werk, de ander voor school en weer iemand anders gebruikt de laptop voor gamen.

Voor verschillende gebruiken heb je andere specificaties nodig. Hoe beter de specificaties zijn, hoe zwaarder de taken kunnen zijn die de laptop uit kan voeren. Een belangrijk aspect is het werkgeheugen. Daarom maak je in dit artikel kennis met de beste laptop met 16GB werkgeheugen!

Beste laptop met 16 GB werkgeheugen

Om maar meteen met de deur in huis te vallen, zullen we hieronder kijken naar een top 3 van de beste laptops met 16GB werkgeheugen. Bij het samenstellen van de lijst is er ook rekening gehouden met andere belangrijke specificaties, zodat jij er zeker van kunt zijn dat deze laptops uit de topcategorie zijn!

1. HP Pavilion 15-eh0948nd

hp pavilion 15 eh0948nd

De eerste laptop van de lijst mag de titel beste laptop met 16GB werkgeheugen met recht dragen. HP staat bekend om hun goede kwaliteit laptops tegen een lage prijs en ook met deze hebben ze de plank absoluut niet misgeslagen.

Het RAM geheugen zorgt er namelijk voor dat de laptop moeiteloos meerdere zware taken tegelijk kan uitvoeren. Daarom is hij bijvoorbeeld perfect voor het bewerken van foto’s. Daarnaast beschikt hij ook over een prachtig scherm met dunne randen. Dit zorgt ervoor dat je films en series kunt kijken in prachtige kwaliteit.

Ook de processor laat eigenlijk weinig te wensen over. Wel is het een processor die het misschien wat moeilijk heeft met erg zware games en videobewerking. Echter is deze laptop voor de rest een echte alleskunner en biedt hij je alles wat je maar kunt wensen. Een echte topper die zeker zijn plek op deze lijst heeft verdiend.

2. Apple MacBook Pro 13″ (2020) 16GB/512GB Apple M1

apple macbook pro november 2020

De tweede laptop van de lijst is afkomstig van het merk Apple. Dit merk staat bij vrijwel iedereen bekend als erg goed en dat is niet zomaar. Uiteraard hangt er bij Apple een aardig prijskaartje aan vast, maar dit krijg je dubbel en dwars terugbetaald.

De speciale chip van Apple zorgt namelijk mede voor geweldige prestaties en taken die moeiteloos uitgevoerd kunnen worden. Ook zal je laptop tijdens het uitvoeren van deze taken niet warm worden.

Naast de chip, is ook de levensduur van de batterij zeker het benoemen waard. Heb je een volledig opgeladen accu, dan kan je de laptop tot wel 20 uur gebruiken. Dit model staat ook bekend om het lichte gewicht, waardoor je hem makkelijk overal mee naartoe kunt nemen.

3. Acer Swift 3 SF316-51-51BS

acer swift 3

Inmiddels alweer de laatste laptop van het lijstje: de Acer Swift 3 SF316-51-51BS. Ook deze is zeker niet de minste en maakt dus met recht kans op de titel beste laptop met 16GB werkgeheugen.

De processor en het grote werkgeheugen werken moeiteloos samen en zorgen voor snelle prestaties. Het scherm is daarnaast relatief groot, waardoor je de beschikking hebt over mooi veel werkruimte.

Een leuk detail van de laptop: hij beschikt over een vingerafdrukscanner. Dit maakt inloggen een stuk sneller en eenvoudiger.

Het is wel belangrijk om te weten dat de processor het lastig kan hebben met videobewerking en zware grafische games. Ben je van plan om deze taken uit te voeren op de laptop, dan is een i7 processor aan te raden.

Wat is werkgeheugen?

Het werkgeheugen is één van de belangrijkste specificaties van een laptop. Daarom zul je het in winkels ook vrijwel zien staan bij het product. Maar wat is het nu precies? Daar zullen we hieronder naar gaan kijken.

Het werkgeheugen bepaald voor een groot deel de snelheid van je laptop. Dit doet hij samen met de processor en de harde schijf of SSD. In principe slaat het werkgeheugen tijdelijk informatie op over programma’s en/of bestanden die je opent. Daarnaast zorgt het ervoor dat je deze naast elkaar kunt gebruiken.

Daarom is het zo dat hoe groter het werkgeheugen is, hoe meer taken een computer tegelijk aankan. Werk je met een kleiner geheugen, zul je bijvoorbeeld minder tabbladen open kunnen hebben staan dan met een groter geheugen. Je zult dan merken dat de laptop traag wordt.  

Wat kun je allemaal doen met 16 GB werkgeheugen?

Zoals je inmiddels wel door zult hebben, is 16GB aan werkgeheugen erg goed. Alleen is het voor velen lastig om zich in te kunnen beelden wat je hier nu allemaal mee kunt.

Met 16GB werkgeheugen kan je dus meer dan met een lager werkgeheugen. Zo is een werkgeheugen van 16GB aan te raden wanneer je bijvoorbeeld zware grafische games af wilt spelen. Ook met het bewerken van foto’s en video’s zul je profijt hebben van een groot geheugen. Deze taken worden dan veel makkelijker en sneller uitgevoerd.

In principe kan je dus vrijwel alles wanneer je zo’n groot geheugen hebt. Let er wel op dat je jouw laptop niet direct gaat overbelasten met allerlei zware taken. De processor en harde schijf moeten het immers ook aankunnen.

Is meer werkgeheugen altijd beter?

Er zijn veel mensen die zich afvragen of het per se zoveel beter is om meer werkgeheugen te hebben. Op zich een logische gedachte, omdat de prestaties van een laptop van zoveel meer afhangt dan alleen het werkgeheugen. Dat brengt ons bij de vraag: is meer werkgeheugen altijd beter?

Ten eerste: zo’n grote mate van geheugen is echter niet voor iedereen. Het is namelijk een beetje afhankelijk van jouw type gebruik. Met erg zware taken zoals videogames zul je merken dat de laptop met 16GB werkgeheugen een stuk fijner werkt bijvoorbeeld. Echter, gebruik je jouw laptop alleen voor werk, studie, of het kijken van films, dan kom je ook wel weg met een wat lager werkgeheugen.

Daarom geldt niet voor iedereen dat meer werkgeheugen altijd beter is. Maar gaat het om prestaties, dan is het wel beter om meer werkgeheugen tot je beschikking te hebben.

Plaats een reactie